Placuszki z mąki kukurydzianej

3 0
Placuszki z mąki kukurydzianej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka kukurydziana:: 150g
Mąka ryżowa:: 50g
Mleko roślinne:: u mnie słodzone 300ml
Olej:: 2 łyżki
Soda oczyszczona:: lub proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Opcjonalnie
Cynamon:: 1/2 łyżeczki
Chipsy jabłkowe:: 1 paczuszka
Rodzynki:: 50g
Miód / Syrop klonowy:: do podania

Nutritional information

Placek
Porcja
123
Kalorie
2.9g
Białko
3.8g
Tłuszcz
20.5g
Węgl.
1.8g
Błonnik

Coś smacznego i bezglutenowego na słodkie śniadanie lub wytrawny dodatek do obiadu? Dzisiaj proponuję placuszki z mąki kukurydzianej.

  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Placuszki z mąki kukurydzianej

Zastosowań dla mąki kukurydzianej jest naprawdę wiele. Ostatnio na blogu pojawiły się naleśniki z mąki kukurydzianej. Wcześniej wielokrotnie używałem jej do panierowania boczniaków i kotletów sojowych. Jak donoszą internety, ma ona również zastosowanie przy oparzeniach skóry, usuwaniu zabrudzeń… tak bardzo uniwersalna, że postanowiłem zrobić z niej to co lubię najbardziej i jest już niemalże pospolite i oklepane na blogu, czyli ukochane placuszki. Tym razem oczywiście będą to placuszki z mąki kukurydzianej w towarzystwie mąki ryżowej, która jest równie łatwo dostępna jak kukurydziana.

Zazwyczaj robię sobie placuszki na słodko, ale przy niewielkich modyfikacjach w przepisie można zrobić je na wytrawnie. Lubicie dahl z czerwonej soczewicy? Bo ja bardzo! Zróbcie go i zaserwujcie placuszki kukurydziane wykonane na wytrawnie. Jestem przekonany, że będziecie zachwyceni!

Jako dodatki do środka placuszków wybrałem chipsy jabłkowe, cynamon oraz rodzynki. Dodałem je i wmieszałem po wyrobieniu ciasta. Jeśli chcesz, to możesz dodać inny susz, świeże owoce lub… nic.

Inne placuszki, które musisz zrobić:

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka kukurydziana:: 150g
Mąka ryżowa:: 50g
Mleko roślinne:: u mnie słodzone 300ml
Olej:: 2 łyżki
Soda oczyszczona:: lub proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Sól:: szczypta
Opcjonalnie
Cynamon:: 1/2 łyżeczki
Chipsy jabłkowe:: 1 paczuszka
Rodzynki:: 50g
Miód / Syrop klonowy:: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie podstawowe składniki umieść w malakserze lub misce i połącz dokładnie. Powstała masa ma być dość gęsta. Z podanych składników ciasto powinno wyjść idealnie.

2
Gotowe

Do wyrobionego ciasta dodaj opcjonalnie ulubione dodatki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Ja smażyłem bez oleju, ale ewentualnie możesz wysmarować delikatnie olejem. Placuszki nie powinny być zbyt grube ani za duże. U mnie wyszło 8 średniej wielkości placuszków, ale możesz również zrobić mniejsze. Smaż z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

Konrad Budzyk

naleśniki z mąki kukurydzianej
previous
Naleśniki z mąki kukurydzianej
sałatka z czarnej soczewicy
next
Sałatka z czarną soczewicą
naleśniki z mąki kukurydzianej
previous
Naleśniki z mąki kukurydzianej
sałatka z czarnej soczewicy
next
Sałatka z czarną soczewicą
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Robiłam jakiś czas temu z jakiegoś przepisu placuszki z tej mąki, ale wyszły mączyste i zbite i się zniechęciłam. Ale mąka jak stała tak stoi, a skoro przepis wszedł na oczy to może pójdzie w ruch… 🙂

Wiesz co, brakuje mi przy przepisach dat dodania postu, jak przeglądam przepisy, to nie wiem czy to nowy czy stary, czy jakiś przegapiłam.. 🙂

Karolina

I soda się nie wybija?
Sodę dodaję zwykle do placków, gdy jest w nich chociaż jabłko, banan lub kefir (nie jestem weganką), które neutralizują jej smak.

Konrad Budzyk

W ogóle jej nie czuć 🙂

Doritos

Czy zamiast mleka roślinnego może być zwykłe? 🙂

Marta

Robiłam właśnie na śniadanie i się załamałam. Wszystko odmierzone, wg przepisu a jednak nie wyszło. Bardzo zbite, bez smaku, niestety poszły do kosza. Co mogło pójść nie tak? W wyglądzie gładsze niż na zdjęciach.

Konrad Budzyk

Myślę, że to kwestia konkretnej mąki… Widzę straszny problem z bezglutenowymi mąkami (w tym również jaglana, gryczana i ryżowa). Będę powtarzał przepis 🙂

6
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here