Ingredients
-
Suche
-
200g Mąka gryczana1 kubek
-
4 łyżki Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Soda oczyszczona
-
2 łyżeczki Cynamon
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Mokre
-
300ml Mleko roślinne1 kubek
-
3 łyżki Mleczko kokosowe
-
2 łyżki Nasiona chia
-
2 sztuki Banan
-
Opcjonalnie
-
Mango
-
Wiórki kokosowe
Placuszki z mąki gryczanej
Jedni nazwą to pancakes, drudzy placuszki z mąki gryczanej. Nie ma to jednak większego znaczenia, ponieważ liczy się to, że są fenomenalne! Żadna nazwa im tego nie odbierze.
Jest wiele osób, które panicznie boją się mąk bezglutenowych. Ja również należałem do takich osób! Nie dziwię się, bo są to mąki cięższe w użyciu niż znana wszystkim mąka pszenna. Dużym atutem mąk bezglutenowych jest ich wyjątkowy smak i faktura gotowego dania. Gryczane placuszki wbrew moim obawom wyszły genialne. Na początku bałem się o to, że po prostu wyjdą zakalcowate lub co gorsza, przywrą do patelni i skończą w koszu. Na szczęście moje czarne wizje się nie sprawdziły, a ja mogłem się cieszyć ich smakiem.
Mam nadzieję, że po tym wstępie również nabrałeś ochoty na placuszki z mąki gryczanej i nie są dla Ciebie już takie groźne. Ja swoje podałem z pulpą z mango i wiórkami kokosowymi, ale świetnie sprawdzi się miód lub tradycyjnie… syrop klonowy.
Pytania i odpowiedzi:
- Czy to muszą być banany?
Do środka zamiast bananów możesz użyć również innych owoców. Świetnie sprawdzą się jabłka, borówki lub truskawki.
- Co zamiast nasionek chia?
Jeśli nie masz nasionek chia, to nie koniec świata. Z powodzeniem możesz użyć siemienia lnianego lub innego roślinnego zamiennika jajek.
- Jakie mleko roślinne?
Ja użyłem sojowego niesłodzonego. Myślę, że każde mleko roślinne się sprawdzi.
Składniki
Suche |
|
Mąka gryczana:: 200g | |
Cukier trzcinowy:: 4 łyżki | |
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki | |
Cynamon:: 2 łyżeczki | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Mokre |
|
Mleko roślinne:: 300ml | |
Mleczko kokosowe:: 3 łyżki | |
Nasiona chia:: 2 łyżki | |
Banan:: 2 sztuki | |
Opcjonalnie |
|
Mango:: | |
Wiórki kokosowe:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Na jakiej patelni robi Pan te placuszki? (tak dokładniej)
Ja robiłem dokładnie na tej – http://www.blendman.pl/patelnia-tytanowa-woll-szafir-warto/. Nada się oczywiście każda, która ma powłokę „non-stick” w dobrym stanie 😉
Takie rumiane placuszki zawsze tak pysznie wyglądają!
Może poza tematem – tu widzę mąkę gryczaną – zawsze mam problem z mąkami – jakiej użyć, jakie można używać zamiennie i ogólnie jak „działają”, jestem w tym zielona, a obecnie jest tyle mąk, że można się pogubić. Może jakiś post o tym w przyszłości? Albo ogólnie o zamiennikach różnych składników 🙂
Dzięki za uwagę 🙂
O to może być fajny temat. Zamienniki jajek, artykuł o mąkach… muszę pomyśleć. Dzięki za informację, że jest taka potrzeba 🙂
ja zmieliłam kaszę gryczaną w młynku do kawy, zrobiłam takie placuszki na suchej teflonowej patelni , wyszły pyszne/ z jabłkiem w środku/
Bardzo fajny blog , jednak moja córka ma cukrzyce i bardzo ułatwi mi obliczenia gdy wartości odżywcze będziesz podawał na 100 gram gotowego produktu 🙂 Jeśli to możliwe
Pozdrawiam Wojtek
Uwielbiam je! Są przepyszne! Dziękuję za przepis 😊