Ingredients
-
150 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
100g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
2 łyżki Mak
-
3-4 łyżeczki Cukier trzcinowy
-
2 garści Borówki
-
1 łyżka Olej
-
szczypta Sól
-
Lukier bazyliowy
-
6 łyżeczki Cukier puder
-
2 łyżeczka Sok z cytryny
-
4-5 listków Bazylia
Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym
Już dawno nie miałem okazji publikować śniadaniowych placków na łamach bloga. Ostatnie były marchewkowe placuszki, które bardzo Wam przypadły do gustu, a tym razem poszedłem w owocową stronę mocy. Ukręciłem placuszki z borówkami i makiem, które ozdobiłem lukrem bazyliowym… To się nazywa śniadanie na bogato! 🥰
Przyrządzenie placków wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy kwadrans, żeby cieszyć się ich smakiem o poranku. Takie śniadanie, to gwarancja uśmiechu od ucha do ucha przez cały dzień… Zrób je i przekonaj się na własnej skórze, jaka moc drzemie w plackach z borówkami.
Placuszki z borówkami – KĄCIK PORAD
- Do przygotowania placuszków użyłem maku niebieskiego mielonego, bo akurat taki miałem. Jeśli masz nie mielony, to możesz go śmiało użyć!
- Z podanych proporcji wyszło mi 8 niedużych placuszków. Jest to ilość idealna dla jednego łakomczucha.
- Najlepiej do tego przepisu użyć mleka sojowego naturalnego lub waniliowego, ponieważ po zmieszaniu z sokiem z cytryny zmienia swoją strukturę.
- Pamiętaj, żeby placki z borówkami smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu ładnie się wypieką zarówno z zewnątrz jak i w środku.
- Podana ilość borówek ma wylądować w cieście. Jeśli chcesz użyć ich tak jak ja do dekoracji, musisz ich mieć troszkę więcej.
Nie wiesz co jeszcze fajnego możesz ukręcić o poranku? Sprawdź moje pomysły na śniadanie. Znajdziesz tam masę inspiracji, które z pewnością Ci się przydadzą. Jeśli natomiast jesteś plackoholikiem, to zobacz moje pozostałe przepisy na placki.
Składniki
Mleko roślinne: 150 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 100g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Mak: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżeczki | |
Borówki: 2 garści | |
Olej: 1 łyżka | |
Sól: szczypta | |
Lukier bazyliowy |
|
Cukier puder: 6 łyżeczki | |
Sok z cytryny: 2 łyżeczka | |
Bazylia: 4-5 listków |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Lukier bazyliowy |