Ingredients
-
250g Płatki jęczmienne
-
100g Mąka pszenna
-
2 duże Jabłko
-
1 sztuka Banan
-
200 ml Mleko roślinneIlość zależna, od soczystości jabłek
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
2 łyżeczki Cynamon
-
do smażenia Olej kokosowy
-
Opcjonalnie
-
Wanilia
-
Orzechy włoskie
-
Rodzynki
Placuszki na śniadanie to świetna opcja zarówno na szybkie śniadanie, jeśli masę przygotujemy wieczorkiem, jak i na miłe, powolne i spokojne, gdy masa jest robiona „na świeżo”. Przy tej drugiej opcji można się pokusić o przygotowanie smażonych owoców, domowej „nutelli” czy wegańskiej bitej śmietany. W ekspresowej natomiast, wystarczy zjeść je same lub posmarować czymkolwiek, co akurat jest pod ręką, np. syropem klonowym, miodem, dżemem… placki jęczmienne są dobre ze wszystkim.
Smażenie placuszków, jak i ich obracanie, to bajka. Nic nie przywiera, ani się nie rozpada. Nie trzeba się irytować przy każdym obracaniu! To wszystko dzięki użyciu zarówno mąki, jak i delikatnemu zblendowaniu.
Czy płatki jęczmienne mogę wymienić na inne?
Jasne, że tak! Ja używam jęczmiennych, ponieważ najlepiej się po nich czuję, ale jeśli masz ochotę, to użyj owsianych lub orkiszowych. Również świetnie się sprawdzą.
Fajnymi dodatkami do środka mogą być rodzynki i orzechy. Wystarczy po lekkim zblendowaniu je wmieszać w masę.
Składniki
Płatki jęczmienne:: 250g | |
Mąka pszenna:: 100g | |
Jabłko:: 2 duże | |
Banan:: 1 sztuka | |
Mleko roślinne:: 200 ml | |
Soda oczyszczona:: 1 łyżeczka | |
Cynamon:: 2 łyżeczki | |
Olej kokosowy:: do smażenia | |
Opcjonalnie |
|
Wanilia:: | |
Orzechy włoskie:: | |
Rodzynki:: |
Wykonanie
1
Gotowe
5 min
|
Jabłka zetrzyj na dużych oczkach, wprost do miski. Dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj. |
2
Gotowe
15 min
|
Zblenduj masę z grubsza za pomocą blendera ręcznego lub malaksera i odstaw na 10-15 minut. |
3
Gotowe
|
Po tym czasie sprawdź czy ciasto nie jest zbyt rzadkie. Jeśli tak, to dodaj więcej mąki i wymieszaj. Teraz jest również czas na dodanie opcjonalnych dodatków, takich jak rodzynki czy orzechy. |
4
Gotowe
15 min
|
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. 1 placuszek = 1 spora łyżka. Rozprowadź ciasto po patelni i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. |
Dzisiaj zrobiłam, są pyszne zwłaszcza z masłem orzechowym lub jakimś słodem. Fajnie, że szybko się smażą. Zrobiłam na 6 porcji, wyszło na prawdę sporo. Będę wracać do tego przepisu. 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Super, że są tak sycące. Najadasz się, ale nie przejadasz, trzymają napraaawdę długo. 🙂
Czym możemy zastąpić jabłka, bo synek jest uczulony
Innymi twardymi owocami 🙂