Ingredients
-
150g Mąka pszenna1 kubek
-
50g Mąka kokosowa1/3 kubka
-
50g Wiórki kokosowe1/2 kubka
-
1/2 puszki Mleczko kokosowe
-
250ml Woda
-
5-6 łyżek Cukier trzcinowyEwentualnie kokosowy
-
1 łyżeczka Sól
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
Opcjonalnie
-
1 laska Wanilia
Placuszki kokosowe
Dostałem sporo zapytań o to, co zrobić z mąką kokosową. Rzeczywiście jest to nie łatwy zawodnik w obejściu. Zwłaszcza na diecie wegańskiej jest z nią problem. W większości przepisów, w internetowym odmęcie blogowym, niezbędne są jajka… zazwyczaj użycie wegańskich zamienników nic nie daje. Ja jednak postanowiłem zrobić placuszki całkowicie według własnej koncepcji. Sparzyłem się już na dwóch przepisach, więc za trzecim podejściem musiał być sukces, bo… szkoda mąki marnować!
Oczywiście się udało! Nieskromnie stwierdzę, że placuszki kokosowe wyszły świetnie. Nic nie przywierało, placuszki ładnie się usmażyły i co najważniejsze, pięknie pachniały, a jeszcze lepiej smakowały.
Ja podałem moje placuszki kokosowe ze startą gorzką czekoladą, ale bardzo fajnymi dodatkami mogą okazać się bita śmietana z mleczka kokosowego, ananas, banany czy pomarańcza. Wybór należy do Ciebie.
Pytania i odpowiedzi:
- Czy mogę zamiast mąki kokosowej użyć więcej wiórek?
Jasne że tak! Placuszki nadal wyjdą pyszne.
- Czy mleczko kokosowe mogę zastąpić mlekiem kokosowym domowej roboty?
Tak, ale uważaj na konsystencję ciasta! Na blogu znajdziesz przepis na domowe mleko kokosowe.
- Jak zrobić placuszki w wersji bezglutenowej?
Zastąp mąkę pszenną miksem uniwersalnym bezglutenowym lub użyj np. mąki gryczanej + 2 łyżki siemienia lnianego lub nasionek chia z 6 łyżkami wody. Uważaj jednak z innymi mąkami bezglutenowymi, bo każda nada placuszkom inny smak i bardziej zakalcowatą strukturę.
Składniki
Mąka pszenna:: 150g | |
Mąka kokosowa:: 50g | |
Wiórki kokosowe:: 50g | |
Mleczko kokosowe:: 1/2 puszki | |
Woda:: 250ml | |
Cukier trzcinowy:: 5-6 łyżek | |
Sól:: 1 łyżeczka | |
Proszek do pieczenia:: 2 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Wanilia:: 1 laska |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz, to wysmaruj tłuszczem (u mnie patelnia smaży pięknie bez jego dodatku). |
Zamiast mąki orkisZowej może być jaglana? Jakiś czas temu kupiłam i do tej pory leży nieużywana… nie bardzo wiem co z niej robić…
Jasne, że tak. Wydaje mi się, że przydałoby się w tedy dodać 1-2 łyżki siemienia lnianego lub nasionek chia, żeby miało co skleić 🙂
Namoczone czy suche? Wybacz głupie pytania ale my z kuchnia niezbyt się lubimy 😀
Siemię lniane najlepiej zalać gorącą (1 łyżka = 3 łyżki wody) a chia zimną i odstawić na 15 minut 🙂
Bardzo Ci dziękuję! 😉
Pyszne te placuszki 🙂 Mi poszła prawie cała puszka mleka kokosowego bo było bardzo, bardzo gęste i nie rozlewały się na patelni. W rezultacie miały postrzępione brzegi, dlatego też wlałam prawie całe mleko. Mam jeszcze pytanie: czy przesiewasz mąkę orkiszową? Moje placki w środku były ciemniejsze niż na zdjęciu.
Moją słabością jest robienie placków ze wszystkiego co nasunie mi się pod rękę. Jak dobrze, że nie jestem w tym jedyna! 🙂
domowe mleko kokosowe zamiast kupnego da radę? może dodać oleju kokosowego?