Placki z kukurydzą

0 0
Placki z kukurydzą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kukurydza: 1 puszka
Czerwona cebula: 1/2 sztuki
Czerwona pasta curry: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 1 łyżka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Mąka pszenna: 7 łyżek
Olej: do smażenia
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Przepis na placki z kukurydzą

Po kukurydzę sięgam bardzo chętnie. Jest słodka i chrupiąca. Świetnie współgra z ostrymi przyprawami, jest niedroga i ogólnodostępna. Można jej użyć do zrobienia zupy, jako dodatek do sałatki lub… Ukręcić dzisiejsze placki z kukurydzą, w tajskim stylu 😍

Dlaczego placki kukurydziane po tajsku?

Tak jak już wspomniałem wcześniej, słodycz kukurydzy świetnie współgra z ostrymi przyprawami. W tym przypadku mamy czerwoną pastę curry, która jest ostra. Same placki, pomimo użycia tej pasty, nie są bardzo ostre, dlatego nie masz się czego obawiać 😅

Z czym podawać placki z kukurydzy?

U mnie tym razem był to wegański sos czosnkowy, ale świetnie będzie pasował również np. sos słodko-pikantny. Fajnym dodatkiem do placuszków, jest także surówka z czerwonej kapusty. Robiłem, podawałem, jadałem… Petarda jednym słowem! 🧨

Placki z kukurydzy przepis

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kukurydza: 1 puszka
Czerwona cebula: 1/2 sztuki
Czerwona pasta curry: 1 łyżeczka
Sos sojowy: 1 łyżka
Kumin: 1/2 łyżeczki
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Mąka pszenna: 7 łyżek
Olej: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

W misce umieść wodę z puszki po kukurydzy, przyprawy, pastę curry i sos sojowy. Wymieszaj. Dodaj kukurydzę, pokrojoną w piórka cebulę, mąkę i wymieszaj.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Przy pomocy łyżki przenoś masę na patelnię i rozprowadzaj formując placuszki. 1 łyżka = 1 placek. Smaż z obu stron na złoty kolor, przełóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i... GOTOWE!

Konrad Budzyk

Onigirazu - Japońska kanapka ryżowa
previous
Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa
Gofry z czerwonej soczewicy
next
Gofry z czerwonej soczewicy
Onigirazu - Japońska kanapka ryżowa
previous
Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa
Gofry z czerwonej soczewicy
next
Gofry z czerwonej soczewicy
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

A co polecilbys zamiast pasty curry? Wymieszać imbir, kumin, paprykę, czosnek?

Konrad Budzyk

Ulubiony mix przypraw może być 🙂

Madzia

Czy można użyć mąki kukurydzianej?

Konrad Budzyk

Nie używałem, myślę, że tak 🙂

Aga

Wyszły pyszne! 😀 Mimo, że średnio przepadam za kukurydzą (ale mój chłopak kocha, więc zwróciłam uwagę na ten przepis), to w tym wydaniu z pastą curry wyszło pysznie 🙂 Dzięki za przepis!

Konrad Budzyk

Super! Bardzo mi miło, że placki z kukurydzą posmakowały 🙂

Emilka

Hej, czy wyjdzie z mąką ryżową? 🙂

Konrad Budzyk

Niestety nie wiem 🙁

Anna

Jaka waga kukurydzy? Puszki są różne…

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here