Ingredients
-
150g Nasiona amarantusa
-
150g Mąka pszenna
-
300ml Mleko roślinne
-
6 łyżek Cukier trzcinowy
-
2 łyżeczki Soda oczyszczona
-
2 łyżeczki Cynamon
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Opcjonalnie
-
2 sztuki Banan
-
do smażenia Olej kokosowy
-
Na dżemik
-
250g Maliny
-
2 łyżki Nasiona chia
-
do smaku Cukier trzcinowy
Placki z amarantusa
Dostawałem od Was sporo zapytań, co można zrobić z nasion amarantusa. Oczywiście można je ugotować i zjeść, ale to banalne i nudne. Postanowiłem więc zrobić jakąś propozycję śniadaniową. Padło na placki z amarantusa.
Dlaczego placki z amarantusa?
Ostatnio mam straszną fazę na placki. Prawie codziennie lądują u mnie na śniadanie lub obiad. Bardzo dużą popularnością wśród Was cieszyły się placki z soczewicy i placuszki z mąki gryczanej, dlatego też stwierdziłem, że takie wykorzystanie amarantusa zarówno dla mnie, jak i dla Was będzie najbardziej przydatne. Zastanawiam się jeszcze nad innymi wariacjami smakowymi. Będę na pewno próbował zrobić placki z amarantusa na wytrawnie. Coś z grzybową nutą? Myślę, że to może się udać!
Placki z amarantusa
Wracając jednak do dzisiejszych placuszków, to ja zrobiłem do nich szybki dżemik malinowy i zachęcam Was do spróbowania go. Wykonanie to zaledwie kilka chwil, a jest zdecydowanie smaczniejszy i zdrowszy od sklepowego. Poza dżemem, bardzo fajnym dodatkiem może być oczywiście wegańska bita śmietana, syrop klonowy, miód, czekolada roztopiona, jak i świeże owoce.
Składniki
Nasiona amarantusa:: 150g | |
Mąka pszenna:: 150g | |
Mleko roślinne:: 300ml | |
Cukier trzcinowy:: 6 łyżek | |
Soda oczyszczona:: 2 łyżeczki | |
Cynamon:: 2 łyżeczki | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Banan:: 2 sztuki | |
Olej kokosowy:: do smażenia | |
Na dżemik |
|
Maliny:: 250g | |
Nasiona chia:: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Placuszki wspaniałe! Właśnie jestem po śniadaniu i nadal nie mogę wyjść z zachwytu 🙂 Odkąd przeszłam na dietę wegańską brakowało mi satysfakcjonujących mnie pancakes na weekendowe poranki, ale ten przepis uratował sprawę 😉 Z masłem orzechowym i plasterkami banana to poezja <3 A z ciekawości, na ile osób przewidziana była podana ilość porcji? Ja słynę z bycia niesamowitym łakomczuchem, ale zdecydowanie zredukowałam podane ilości, przy i tak nie dała,m rady zjeść wszystkiego – choć oczywiście to, co wylądowało już na moim talerzu nie zostało ocalone: za dobre, żeby zostawiać, nawet mimo pełnego już brzucha! Nie spodziewałam się, że placuszki mogą… Czytaj więcej »
Dobrze brzmi ten przepis i przymierzam się do spróbowania, mam jednak jedną zagwozdkę, kiedyś już próbowałam płukać drobne nasionka amarantusa, ale spora część przeleciała przez sitko o najdrobniejszych oczkach jakie miałam na stanie, jaki jest Twój patent na płukanie tych ziarenek?
U mnie przeleciały ze 2 ziarenka, ale pewnie to dlatego, że napęczniały… tak myślę. Jeśli nadal będą u Ciebie uciekały, to po prostu zlej wodę, dodaj nową i ponownie zlej ją 🙂
Faktycznie, nie pomyślałam, że będą spęczniałe, ja przepłukiwałam suche, zatem do dzieła, dzięki! 🙂
Dziękuję za tą inspirację, wyszły pyszne 🙂 zmodyfikowałam przepis i zamiast mleka roślinnego była woda plus 3 orzechy włoskie i łyżka siemienia lnianego, czyli tak jakby mleko roślinne z silnego blendera 😉 dałam też tylko małą łyżeczkę sody..
..placki były pięknie zwarte, nie rozpadały się, zastanawiam się czego to zasługa, bo przymierzam się do spróbowania wersji bezglutenowej, próbowałeś może Bledmanie?
A czy zamiast ziaren amarantusa można użyć mąki?
Wydaje mi się, że tak, tylko trzeba będzie dodać troszkę wody lub mleka 🙂
Jakie mleko roślinne użyłeś do tych placuszków? Jakiej najlepiej użyć mąki żeby były to placuszki bezglutenowe?
Mleko sojowe. Co do innej mąki, to niestety nie wolecę, bo nie robiłem z inną. Pewnie gryczana by się fajnie sprawdziła 🙂
Hej Blendamnie, robię któryś raz i coś mnie podkusiło dodałam banana i wysły nie placki, ale paćka, czy trzeba zmienić proporcje w tej wersji?
Trzebaby zmniejszyć ilość płynu, ponieważ banan sam w sobie jest wilgotny 🙂
O ile oczywiście banan będzie blendowany 🙂
Placki przepyszne. Dzięki Twoim przepisom odnalazłam radość gotowania dla dziecka, które wcina wszystko co uda mi się zrobić. Dziękuję!