Pizza z burakiem i rukolą

0 0
Pizza z burakiem i rukolą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 250g
Drożdże świeże: 25g
Woda: 150 ml
Oliwa: 2 łyżki
Cukier: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatki
Pesto z rukoli: 8 łyżek
Burak gotowany: 1 duży
Suszone pomidory: 10 sztuk
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
Rukola: do podania

Zakasaj rękawy i ukręć NAJLEPSZĄ pizzę z burakiem!

  • Serves 2
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Dodatki

Share

Pizza z burakiem i rukolą

Na śniadanie, obiad i kolację… Pizzę mógłbym jeść na okrągło – może dlatego, że jest okrągła? 😅 Jej ogromną zaletą jest fakt, że można zrobić ją niemalże ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Tym razem postanowiłem ukręcić pizzę z burakiem. Na jej spodzie znajduje się pesto z rukoli, które ostatnio dodałem na bloga. Świetnie sprawdzi się również pesto bazyliowe!

Z podanych proporcji wyszły mi dwie średniej wielkości pizze, które śmiało wystarczą dla dwóch osób. Oczywiście można ukręcić jedną dużą pizzę, ale… co dwie pizze, to nie jedna 😅

Czy burak musi być gotowany?

W składnikach podałem buraka gotowanego, ze względu na jego łatwe użycie. Ugotowane buraki dostępne są w większości znanych marketów, co znacznie usprawnia działanie w kuchni. Możesz również samodzielnie je ugotować lub upiec. Zobacz koniecznie jak upiec buraki.

Pizza z burakiem i rukolą przepis

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 250g
Drożdże świeże: 25g
Woda: 150 ml
Oliwa: 2 łyżki
Cukier: 1 łyżeczka
Sól: 1/2 łyżeczki
Dodatki
Pesto z rukoli: 8 łyżek
Burak gotowany: 1 duży
Suszone pomidory: 10 sztuk
Pomidorki koktajlowe: 10 sztuk
Rukola: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Na początku drożdże wymieszaj z letnią wodą, cukrem i łyżką mąki. Odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsyp mąkę oraz sól i wlej oliwkę. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsyp mąką. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na w miarę możliwości okrągły placek.

3
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 250 stopni. Posmaruj rozwałkowane ciasto pesto, ułóż pokrojone w cienkie plasterki buraki, posiekane suszone pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, oraz przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez około 7-10 minut. Gotową pizzę podawaj ze świeżą rukolą.

Konrad Budzyk

Przepis na Pesto z rukoli
previous
Pesto z rukoli
Kotlety z marchewki i ryżu
next
Kotlety z marchewki i ryżu
Przepis na Pesto z rukoli
previous
Pesto z rukoli
Kotlety z marchewki i ryżu
next
Kotlety z marchewki i ryżu
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here