Ingredients
-
na 25 pierogów Ciasto pierogowe
-
Farsz
-
125g Soczewica zielona
-
2 sztuki Cebula biała
-
3 ząbki Czosnek
-
6 sztuk Pomidory suszonepomidory w zalewie
-
5 łyżek Olejz pomidorów
-
3 łyżeczki Kumin
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Pierogi z zieloną soczewicą
Często przeglądam sklepowe pki w poszukiwaniu wegańskich pierogów i jedyne na co trafiam to kapucha z grzybami… Zmuszony ogromną chcicą na pierogi z zieloną soczewicą, ruszyłem się do kuchni i przygotowałem je samodzielnie. Po zjedzeniu absolutnie tej decyzji nie żałuję! Zresztą jak połączenia zielonej soczewicy, suszonych pomidorów i kuminu można by żałować.
U mnie farsz trafił do ciasta z mąki ryżowej, ale możesz również użyć innego, ulubionego.
Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem z ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia.
Składniki
Ciasto pierogowe:: na 25 pierogów | |
Farsz |
|
Soczewica zielona:: 125g | |
Cebula biała:: 2 sztuki | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Pomidory suszone:: 6 sztuk | |
Olej:: 5 łyżek | |
Kumin:: 3 łyżeczki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przepłucz. Cebulę pokrój w piórka a czosnek posiekaj i zeszklij na patelni na łyżce oleju. W wysokim pojemniku umieść wszystkie składniki i zmiksuj, ale niezbyt dokładnie. Nadzienie jest gotowe! Teraz nałóż farsz na swoje ulubione ciasto pierogowe i ugotuj. |
A podane wartości odżywcze dotyczą porcji farszu czy całego pieroga?
Samego farszu 🙂
czy ten farsz nie będzie rzadki i nie będzie się wylewał z pierogów, kolor soczewicy nie ma znaczenia w konsystencji?
Wyszły pyszne z ciastem z mąki orkiszowej ❤ kolejny świetny przepis – czekam niecierpliwie na książkę;) pozdrawiam
Bardzo smaczny farsz 😍