Ingredients
-
300g Puree z dyni
-
300g Mąka
-
szczypta Sól
-
150-200g Cukier
-
100g Olej
-
100 ml Mleko roślinne
-
3 łyżki Kakao
-
3 łyżeczki Przyprawa do piernika
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
4 łyżeczki Sok z cytryny
-
Opcjonalnie
-
do polania Polewa czekoladowa
-
do podania Powidła
Piernik dyniowy
Ciasto zrobione z warzywa? Nie ma problemu! Piernik z dyni wlatuje u mnie zawsze wraz z nadejściem jesieni. Gdy tylko sklepowe półki zaczynają się uginać od ciężaru tych pomarańczowych wspaniałości, lecę po przyprawę do piernika i zapas mąki.
Zapach świeżo upieczonego piernika, w szary, deszczowy, jesienny dzień, to najlepsze co może być. Zazwyczaj polewam gotowy piernik polewą czekoladową, smaruję powidłami śliwkowymi i zajadam w towarzystwie gorącego kakao… Pychota! 😍
Jeśli lubisz takie proste desery, jak dzisiejszy piernik dyniowy, to koniecznie zobacz również mój przepis na chlebek bananowy. Może Cię również zainteresować jagielnik, batoniki z płatków owsianych, oraz ciasteczka kokosowe, które są zrobione tylko z dwóch składników!
Co do puree z dyni…
Możesz oczywiście kupić gotowe, lub zrobić je samodzielnie, tak jak ja zrobiłem. Nadmiar puree możesz zamrozić i użyć następnym razem np. do ciast lub do zagęszczenia zupy.
Na jakiej mące robię piernik z dyni?
U mnie raz jest to jasna mąka orkiszowa, innym razem pszenna pełnoziarnista… Myślę, że każda mąka pszenna, jak i orkiszowa będzie ok.
Jakiej wielkości foremki użyłem?
U mnie były to dwie małe foremki 20x7cm, czyli klasyczne foremki aluminiowe.
Do przygotowania dzisiejszego przepisu użyłem blendera Wartmann. Dla mnie jest to blender idealny! Z kodem “BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!
Składniki
Puree z dyni: 300g | |
Mąka: 300g | |
Sól: szczypta | |
Cukier: 150-200g | |
Olej: 100g | |
Mleko roślinne: 100 ml | |
Kakao: 3 łyżki | |
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Sok z cytryny: 4 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Polewa czekoladowa: do polania | |
Powidła: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Zrób puree z dyni lub kup gotowe. Dynię oczyść i upiecz pod przykryciem (u mnie pod folią) do miękkości w 180 stopniach. Jeśli używasz dyni hokkaido, nie musisz jej obierać ze skórki po pieczeniu, jeśli jest to inny gatunek... lepiej obrać. Zblenduj na gładkie puree. |
2
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w dużej misce. Wymieszaj dokładnie i umieść gotowe ciasto w foremkach do pieczenia. |
3
Gotowe
|
Piekarnik ustaw na 180 stopni i piecz przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu, możesz udekorować piernik z dyni polewą czekoladową lub lukrem. |
Dzień dobry,
Jaka wielkość formy?
U mnie były to małe formy aluminiowe 20x7cm, ale dobrze nada się również większa 🙂
Witam, czy sok z cytryny można czymś zastąpić lub pominąć? Córka ma alergię na cytrusy
Pozdrawiam
Możesz pominąć 🙂