Pieczony brokuł w pikantnej panierce

0 0
Pieczony brokuł w pikantnej panierce

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka
Mleko roślinne: 250 ml
Ocet jabłkowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 100g
Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Pieprz: szczypta
Bułka tarta: do panierowania
Olej: 4 łyżki
Sos sriracha: 100g
Ketchup: 100g

Sprawdź jakie cudna, można przygotować z brokuła!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Pieczony brokuł w pikantnej panierce

Delikatny brokuł, słodko-pikantna panierka i do tego dobry, kremowy sos… Takie przystawki, to ja rozumiem! Warzywa wcale nie muszą być nudne, a dzisiejszy pieczony brokuł, to idealny tego przykład.

Z czym podawać pieczone brokuły?

Tym razem ukręciłem domowy sojonez, ale świetnie sprawdzi się również wegański sos czosnkowy, sos tatarski lub każdy inny delikatny i kremowy sos. Jeśli chcesz zrobić pieczone brokuły na obiad, to polecam podać je z puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką.

Przepis na Pieczony brokuł w pikantnej panierce

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka
Mleko roślinne: 250 ml
Ocet jabłkowy: 1 łyżka
Mąka pszenna: 100g
Czosnek granulowany: 2 łyżeczki
Sól: 1/2 łyżeczki
Pieprz: szczypta
Bułka tarta: do panierowania
Olej: 4 łyżki
Sos sriracha: 100g
Ketchup: 100g

Wykonanie

1
Gotowe

Mleko roślinne wymieszaj z octem i odstaw na 5 minut.

2
Gotowe

W misce połącz ze sobą mąkę z czosnkiem, solą i pierzem. Następnie dolej wcześniej odstawione mleko i wymieszaj dokładnie - powinno powstać ciasto jak na naleśniki. W razie potrzeby dosyp odrobinę mąki.

3
Gotowe

Brokuł podziel na różyczki. Maczaj je w cieście, następnie obsyp bułką tartą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz brokuły przez około 15 minut.

4
Gotowe

Połącz ze sobą olej, sos sriracha i ketchup. Podpieczone brokuły wyjmij z piekarnika, obtocz dokładnie w powstałym sosie, ułóż ponownie na blaszce i piecz jeszcze przez około 10 minut. Smacznego!

Konrad Budzyk

Przepis na Hummus z pieczoną marchewką
previous
Hummus z pieczoną marchewką
Zupa krem z brokułów
next
Zupa krem z brokułów
Przepis na Hummus z pieczoną marchewką
previous
Hummus z pieczoną marchewką
Zupa krem z brokułów
next
Zupa krem z brokułów
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Wygląda pysznie. Czy te brokuły wychodzą chrupiące?

Kasia

😍 te brokuły wychodzą chrupiące?

Konrad Budzyk

Te akurat chrupiące nie wychodzą. Są bardziej jak „w cieście” 🙂

Tosia

Właśnie szukałam nowego sposobu na brokuł 🙂 Może moje dziecko się przekona

Agata

Czym mogę zostawić Sos sriracha jeśli nie lubię pikantnych potraw?

Konrad Budzyk

Ketchupem lub sosem słodko-kwaśnym 🙂

Michal

Extra sprawa, jedyny minus że jak się zaczyna je jeść to się je aż się skończą 🙂. Na następny dzień też dobre

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło, że pieczony brokuł posmakował 🙂

🤔🤔🤔

To jak się jadło do końcaw jaki sposób zostało na następny dzień? 🤔

Sylvka

Pycha!!! Ale, niestety obliczyłam kalorie, cale danie to az 1000kcal, wiec uwaga na wyrzuty sumienia, nie jest to „tylko niewinne warzywko z piekarnika”. Ale sam przepis j smak – megaaaa kozak

Konrad Budzyk

Oj tak, wbrew pozorom nie są to niewinne brokułki 🙂

Magda

Przepyszne, ciekawe połączenie 🙂

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here