Ingredients
-
6-7 sztuk Duże pieczarki
-
1 sztuka Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
5 sztuk Pomidory suszone
-
2 garści Orzechy włoskie
-
1 łyżka Sos sojowy
-
3-4 garści Szpinak
-
1 łyżeczka Oregano
-
do smaku Pieprz i sól
-
Podaj z posiekaną bazylią
Przepis na pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi
Zazwyczaj na obiad przygotowuję sobie makarony, ryże lub kasze. Nie zawsze jednak jest na nie ochota. W takich sytuacjach lubię nafaszerować warzywa lub grzyby ulubionymi dodatkami i wrzucić do piekarnika. Tym razem postawiłem na pieczone faszerowane pieczarki, wzbogacone o orzechy włoskie, suszone pomidory i szpinak. Takie połączenie bardzo często jest widywane na moim talerzu 😍
Jakich pieczarek użyć?
Dużych 😅 W marketach, zwłaszcza wiosną i latem, gdy zaczyna się sezon grillowy, można spotkać je, jako „pieczarki na grilla”. Świetnie sprawdzą się również pieczarki portobello. Zwyczajne pieczarki też można faszerować, ale będzie z nimi o wiele więcej roboty.
Jeśli chodzi o dania z pieczarkami, to poza dzisiejszym przepisem, polecam Ci również naleśniki z pieczarkami, zupę krem z pieczarek oraz sałatkę z pieczarkami 😋
Składniki
Duże pieczarki: 6-7 sztuk | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Pomidory suszone: 5 sztuk | |
Orzechy włoskie: 2 garści | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Szpinak: 3-4 garści | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Podaj z posiekaną bazylią |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki i wrzuć na patelnię. dodaj posiekane nóżki pieczarek i smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone suszone pomidory, posiekane orzechy włoskie, szpinak, sos sojowy i przyprawy. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, co chwilę mieszając. |
3
Gotowe
|
Przepyszne 😋