• Home
  • Obiady
  • Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi

Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi

0 0
Pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Duże pieczarki: 6-7 sztuk
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Pomidory suszone: 5 sztuk
Orzechy włoskie: 2 garści
Sos sojowy: 1 łyżka
Szpinak: 3-4 garści
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Podaj z posiekaną bazylią

Pieczone pieczarki? Koniecznie z farszem orzechowym!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Podaj z posiekaną bazylią

Share

Przepis na pieczarki faszerowane z orzechami włoskimi

Zazwyczaj na obiad przygotowuję sobie makarony, ryże lub kasze. Nie zawsze jednak jest na nie ochota. W takich sytuacjach lubię nafaszerować warzywa lub grzyby ulubionymi dodatkami i wrzucić do piekarnika. Tym razem postawiłem na pieczone faszerowane pieczarki, wzbogacone o orzechy włoskie, suszone pomidory i szpinak. Takie połączenie bardzo często jest widywane na moim talerzu 😍

Jakich pieczarek użyć?

Dużych 😅 W marketach, zwłaszcza wiosną i latem, gdy zaczyna się sezon grillowy, można spotkać je, jako „pieczarki na grilla”. Świetnie sprawdzą się również pieczarki portobello. Zwyczajne pieczarki też można faszerować, ale będzie z nimi o wiele więcej roboty.

Jeśli chodzi o dania z pieczarkami, to poza dzisiejszym przepisem, polecam Ci również naleśniki z pieczarkami, zupę krem z pieczarek oraz sałatkę z pieczarkami 😋

Przepis na Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Duże pieczarki: 6-7 sztuk
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Olej: 2 łyżki
Pomidory suszone: 5 sztuk
Orzechy włoskie: 2 garści
Sos sojowy: 1 łyżka
Szpinak: 3-4 garści
Oregano: 1 łyżeczka
Pieprz i sól: do smaku
Podaj z posiekaną bazylią

Wykonanie

1
Gotowe

Pieczarki umyj przy pomocy wilgotnej szmatki. wyrwij nóżki, ale ich nie wywalaj! Posiekaj je drobno.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki i wrzuć na patelnię. dodaj posiekane nóżki pieczarek i smaż przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone suszone pomidory, posiekane orzechy włoskie, szpinak, sos sojowy i przyprawy. Smaż przez kolejne 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pieczarki nafaszeruj i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Podawaj ze świeżą, posiekaną bazylią.

Wegańskie kluski leniwe
previous
Wegańskie kluski leniwe
Przepis na Pesto z liści rzodkiewki
next
Pesto z liści rzodkiewki
Wegańskie kluski leniwe
previous
Wegańskie kluski leniwe
Przepis na Pesto z liści rzodkiewki
next
Pesto z liści rzodkiewki
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta

Przepyszne 😋

1
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here