Ingredients
-
3 sztuki Bataty
-
do posmarowania Olej
-
szczypta Sól
-
1 puszka Ciecierzyca
-
1 łyżka Olej
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
szczypta Sól
-
Sałatka
-
15 sztuk Pomidorki koktajlowe
-
1/3 sztuki Ogórek szklarniowy
-
1/2 małej Czerwona cebula
-
1/2 pęczka Zielona pietruszka
-
Sos sezamowy
-
50g Tahini
-
50 ml Mleko roślinne
-
2 ząbki Czosnek
-
3-4 łyżki Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Oregano
-
szczypta Pieprz
-
do smaku Sól
Pieczone bataty z ciecierzycą i sosem sezamowym
Słodkie ziemniaki, chrupiąca ciecierzyca, świeże warzywa i kremowy, przyjemnie gorzki sos na bazie tahini… Takie połączenie smaków, to ja UWIELBIAM. Dzisiejsze pieczone bataty są pysznym, pięknie wyglądającym, pełnowartościowym i stosunkowo lekkim posiłkiem.
Wyjmowanie środka z upieczonych batatów nie jest konieczne, ale moim zdaniem warto to zrobić. Dzięki wydrążeniu części miąższu, zmieścimy więcej wspaniałych dodatków do środka, a pieczone bataty będą prezentowały się znakomicie. Z pozostałego miąższu, możesz zrobić smaczne i proste puree do następnego obiadu, ulepić domowe kopytka z batatów lub nawet ukręcić hummus – wystarczy dodać kilka łyżek i zblendować.
Składniki
Bataty: 3 sztuki | |
Olej: do posmarowania | |
Sól: szczypta | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Olej: 1 łyżka | |
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Sałatka |
|
Pomidorki koktajlowe: 15 sztuk | |
Ogórek szklarniowy: 1/3 sztuki | |
Czerwona cebula: 1/2 małej | |
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka | |
Sos sezamowy |
|
Tahini: 50g | |
Mleko roślinne: 50 ml | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Sok z cytryny: 3-4 łyżki | |
Oregano: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz: szczypta | |
Sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Bataty umyj, przekrój na pół, posmaruj delikatnie olejem, posyp solą i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz do momentu, gdy bataty będą miękkie i zarumienione - około 20-30 minut. |
2
Gotowe
|
Ciecierzycę odsącz, wymieszaj z olejem i przyprawami. Wstaw do piekarnika na 5 minut - najlepiej pod koniec pieczenia batatów. |
3
Gotowe
|
Pomidorki pokrój w ćwiartki, ogórka w kostkę, a cebulę i zieloną pietruszkę posiekaj. Wymieszaj dokładnie. |
4
Gotowe
|
Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Wszystkie składniki na sos umieść w pojemniczku i dokładnie wymieszaj. |
5
Gotowe
|
Z upieczonych batatów usuń niedużą część miąższu ze środka, przy pomocy widelca lub łyżeczki (tak, żeby powstało zagłębienie). Wsyp do zagłębień upieczoną ciecierzycę, nałóż sałatkę i polej sosem sezamowym. Smacznego! |
Genialny przepis, odkrywcze smaki, bardzo sycący:)
Bardzo mi miło 🙂
zamiast sosu sezamowego można przygotować inny? 🙂 jeżeli tak to jaki Twoim zdaniem będzie pasować?
Na pewno czosnkowy i tzatziki 🙂