Ingredients
-
Do wyboru
-
100g Kasza gryczana niepalona
-
100g Kasza gryczana prażona
-
100g Komosa ryżowa
-
Przyprawy
-
1 łyżeczka Sól
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Papryka słodka
-
2 łyżeczki Cebula suszona
-
1 łyżeczka Czosnek granulowany
-
1 łyżeczka Kumin
-
1 łyżka Olej
Pieczona kasza gryczana
Bardzo często do różnych past lub makaronów trafia u mnie pieczona kasza gryczana lub komosa ryżowa. Po upieczeniu robi się coś na wzór „mięsa mielonego”. Oczywiście nie ma co porównywać tych dwóch produktów. Po prostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti, pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem.
De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego. Ja robiłem już wiele wariantów i zawsze smakuje bardzo dobrze. Ważne są przyprawy.
Składniki
Do wyboru |
|
Kasza gryczana niepalona:: 100g | |
Kasza gryczana prażona:: 100g | |
Komosa ryżowa:: 100g | |
Przyprawy |
|
Sól:: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki | |
Papryka słodka:: 1 łyżeczka | |
Cebula suszona:: 2 łyżeczki | |
Czosnek granulowany:: 1 łyżeczka | |
Kumin:: 1 łyżeczka | |
Olej:: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę gryczaną lub komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu bez dodatku soli. |
2
Gotowe
15 min
|
Włącz piekarnik na 180 stopni. Ugotowaną kaszę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i olejem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż kaszę, dokładnie rozprowadź. Wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15-20 minut lub do momentu, gdy kasza będzie już sucha i sypka. W czasie pieczenia kilkukrotnie przemieszaj kaszę. |
Jak długo można trzymać to w lodówce czy też trzeba zużyć od razu?
Spokojnie kilka dni, ale jeśli siedzi w lodówce, to nabiera wilgoci, dlatego lepiej np w papierowej torbie na blacie w kuchni 🙂
Jeśli nie mam suszonej cebuli,to moge to pominąć czy mam zrobić ją sama.Jeśli tak,to będe wdzięczna za przepis na suszoną cebule.
Ewentualnie możesz pominąć. Do zrobienia suszonej cebuli trzeba by posiadać suszarkę do owoców i warzyw. Troszkę dużo roboty. Dodaj w jej miejsce troszkę więcej czosnku 🙂
Jaka temperatura pieczenia i który poziom w piekarniku przy pieczeniu kaszy ?