Pieczona kasza gryczana

5 0
Pieczona kasza gryczana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Do wyboru
Kasza gryczana niepalona:: 100g
Kasza gryczana prażona:: 100g
Komosa ryżowa:: 100g
Przyprawy
Sól:: 1 łyżeczka
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Cebula suszona:: 2 łyżeczki
Czosnek granulowany:: 1 łyżeczka
Kumin:: 1 łyżeczka
Olej:: 1 łyżka

Nutritional information

100g
Porcja
142
Kalorie
4.7g
Białko
5.3g
Tłuszcz
18.3g
Węglowodany
1.6g
Błonnik

Pieczona kasza gryczana, komosa ryżowa lub inne zboże... bez różnicy, bo i tak uzyskasz wspaniały dodatek, który wzbogaci wiele dań.

  • 40 min
  • Serves 3
  • Easy

Ingredients

  • Do wyboru

  • Przyprawy

Share

Pieczona kasza gryczana

Bardzo często do różnych past lub makaronów trafia u mnie pieczona kasza gryczana lub komosa ryżowa. Po upieczeniu robi się coś na wzór „mięsa mielonego”. Oczywiście nie ma co porównywać tych dwóch produktów. Po prostu używam jej tam, gdzie mięsożercy użyliby skwarek lub wspomnianego mięsa mielonego. Jest zdrowym dodatkiem do dań, ponieważ zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, ale za to masę smaku, który niesamowicie może wzbogacić sos bolognese, jednogarnkowe spaghetti, pizzę, smalec z fasoli czy makaron w kremowym sosie, który ostatnio robiłem.

De facto nie ma większego znaczenia czy upieczesz kaszę gryczaną, komosę ryżową czy jeszcze co innego. Ja robiłem już wiele wariantów i zawsze smakuje bardzo dobrze. Ważne są przyprawy.

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Do wyboru
Kasza gryczana niepalona:: 100g
Kasza gryczana prażona:: 100g
Komosa ryżowa:: 100g
Przyprawy
Sól:: 1 łyżeczka
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki
Papryka słodka:: 1 łyżeczka
Cebula suszona:: 2 łyżeczki
Czosnek granulowany:: 1 łyżeczka
Kumin:: 1 łyżeczka
Olej:: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Kaszę gryczaną lub komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu bez dodatku soli.

2
Gotowe
15 min

Włącz piekarnik na 180 stopni. Ugotowaną kaszę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i olejem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia połóż kaszę, dokładnie rozprowadź. Wstaw blachę do piekarnika i piecz około 15-20 minut lub do momentu, gdy kasza będzie już sucha i sypka. W czasie pieczenia kilkukrotnie przemieszaj kaszę.

Konrad Budzyk

placki z czerwonej soczewicy
previous
Placki z czerwonej soczewicy
placki z amarantusa
next
Placki z amarantusa
placki z czerwonej soczewicy
previous
Placki z czerwonej soczewicy
placki z amarantusa
next
Placki z amarantusa
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ana

Jak długo można trzymać to w lodówce czy też trzeba zużyć od razu?

Konrad Budzyk

Spokojnie kilka dni, ale jeśli siedzi w lodówce, to nabiera wilgoci, dlatego lepiej np w papierowej torbie na blacie w kuchni 🙂

Gosia

Jeśli nie mam suszonej cebuli,to moge to pominąć czy mam zrobić ją sama.Jeśli tak,to będe wdzięczna za przepis na suszoną cebule.

Konrad Budzyk

Ewentualnie możesz pominąć. Do zrobienia suszonej cebuli trzeba by posiadać suszarkę do owoców i warzyw. Troszkę dużo roboty. Dodaj w jej miejsce troszkę więcej czosnku 🙂

Basia

Jaka temperatura pieczenia i który poziom w piekarniku przy pieczeniu kaszy ?

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here