Ingredients
-
100g Rukola
-
50g Orzechy nerkowca
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1-2 łyżki Sok z cytryny
-
6 łyżek Olej
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
2-3 łyżki Płatki drożdżowe
Pesto z rukoli
Na blogu znajdziecie już m.in. klasyczne wegańskie pesto bazyliowe. Tym razem chciałbym Wam pokazać, jak w prosty i szybki sposób, można zrobić zielone pesto z rukoli.
Do przygotowania dzisiejszego pesto użyłem orzechów nerkowca, ze względu na ich delikatny i neutralny smak. Jeśli ich nie masz, możesz je zastąpić uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika. Świetnym dodatkiem są również płatki drożdżowe, które nadają delikatnie serowego aromatu – praktycznie zawsze je dodaje.
Do czego można użyć pesto z rukoli?
Najbardziej lubię używać go jako sosu do makaronu lub zamiast sosu pomidorowego na spód do pizzy. Oczywiście można takim pesto również posmarować ulubione pieczywo, pomaczać sobie chlebki naan lub podpłomyki… Pesto z rukoli jest bardzo uniwersalne.
Składniki
Rukola: 100g | |
Orzechy nerkowca: 50g | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Sok z cytryny: 1-2 łyżki | |
Olej: 6 łyżek | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 2-3 łyżki |
jak długo można je trzymać w lodówce?
Spokojnie 1-2 tygodnie 🙂