Ingredients
-
150g Soczewica zielona
-
150g Kasza jaglana
-
100g Olej kokosowy
-
3 sztuki Cebula biała
-
20 sztuk Śliwki wędzone
-
3 łyżki Sos sojowy jasny
-
2 sztuki Liść laurowy
-
1 sztuka Ziele angielskie
-
1 sztuka Goździk
-
1 sztuka Jałowiec
-
1 łyżeczka Lubczyk
-
1 łyżeczka Cząber
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Pasztet z soczewicy ze śliwką
Stworzony głównie po to, żeby zanieść do pracy i pokazać, że w menu jest miejsce na wegański pasztet, bo jak wiadomo wszystko co dobre musi gdzieś znaleźć swoje miejsce… Wykonany z prostych składników, które w większości kuchni są dostępne. Pasztet z soczewicy ze śliwką składa się z kilku fundamentów, którymi są: soczewica zielona, kasza jaglana i śliwka suszona, a jeszcze lepiej wędzona. Przyprawy oczywiście są nie mniej ważne, ale jeśli o którejś z pośpiechu lub ekscytacji zapomnimy to wielkiej tragedii nie będzie.
Pasztet z soczewicy według tego przepisu, to klasyczne smaki. Nie ma tu rewii dziwnych i nowych przypraw lub dodatków. Postawiłem na to co każdy zna i lubi. W pasztecie wyczuwalna jest rosołowa nuta dzięki użytemu lubczykowi oraz delikatna korzenna przez gałkę, goździki i cynamon… tak jest, korzenne aromaty robią tu swoje! Cynamon nie jest tylko dodatkiem do deserów. Nadaje się świetnie również do dań, takich jak w tym przypadku, pseudomięsnych.
Jeśli szukasz innego sprawdzonego przepisu na pasztet, to koniecznie wypróbuj pasztet z ciecierzycy. Jest lekko słodkawy, ale równie pyszny jak ten.
Składniki
Soczewica zielona:: 150g | |
Kasza jaglana:: 150g | |
Olej kokosowy:: 100g | |
Cebula biała:: 3 sztuki | |
Śliwki wędzone:: 20 sztuk | |
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki | |
Liść laurowy:: 2 sztuki | |
Ziele angielskie:: 1 sztuka | |
Goździk:: 1 sztuka | |
Jałowiec:: 1 sztuka | |
Lubczyk:: 1 łyżeczka | |
Cząber:: 1 łyżeczka | |
Gałka muszkatołowa:: szczypta | |
Cynamon:: szczypta | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj soczewicę oraz kaszę jaglaną. |
2
Gotowe
|
Cebulę, kaszę, soczewicę oraz wszystkie pozostałe składniki poza śliwkami zblenduj na gładką masę. |
3
Gotowe
|
Pasztet piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut. |
Dzień dobry. W Pana książce do tego pasztetu dodaje się też borowiki suszone. Czy powinnam je wcześniej ugotować lub sparzyć?
Można zalać cieplłą wodą lub pokruszyć/zmiksować na „pył” 🙂
Dzień dobry, czy zamiast śliwek wędzonych można dodać suszone?
Tak 🙂
Dzięki 🙂
Dzień dobry, czy zamiast śliwek wędzonych mogę dodać śliwki suszone?
Tak 🙂
Bardzo smaczny pasztet. Taki klasyczny w smaku. Córka nie wierzyła, że bez mięsa 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Czy nadaje się do zamrożenia ?
Lepiej jeść na świeżo. Ja nigdy nie mroziłem 🙂
Dzień dobry.. Przygotowałam soczewice i kaszę jaglana, mam śliwki. Sądzę, że będzie pyszny.. Nie jemy z synem mięsa. To będzie dla nas nowość. Wygląda pysznie. Pozdrawiam serdecznie.