Pasztet z soczewicy ze śliwką

4 0
Pasztet z soczewicy ze śliwką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Soczewica zielona:: 150g
Kasza jaglana:: 150g
Olej kokosowy:: 100g
Cebula biała:: 3 sztuki
Śliwki wędzone:: 20 sztuk
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki
Liść laurowy:: 2 sztuki
Ziele angielskie:: 1 sztuka
Goździk:: 1 sztuka
Jałowiec:: 1 sztuka
Lubczyk:: 1 łyżeczka
Cząber:: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa:: szczypta
Cynamon:: szczypta
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Nutritional information

1
Porcja
1082
Kalorie
28.4g
Białko
55g
Tłuszcz
113g
Węgl.
17g
Błonnik

Klasyczny pasztet z soczewicy ze śliwką posmakuje każdemu. Smak jest oczywisty i prosty, dzięki czemu trafi w gusta każdego!

  • 90 min
  • Serves 2
  • Easy

Ingredients

Share

Pasztet z soczewicy ze śliwką

Stworzony głównie po to, żeby zanieść do pracy i pokazać, że w menu jest miejsce na wegański pasztet, bo jak wiadomo wszystko co dobre musi gdzieś znaleźć swoje miejsce… Wykonany z prostych składników, które w większości kuchni są dostępne. Pasztet z soczewicy ze śliwką składa się z kilku fundamentów, którymi są: soczewica zielona, kasza jaglana i śliwka suszona, a jeszcze lepiej wędzona. Przyprawy oczywiście są nie mniej ważne, ale jeśli o którejś z pośpiechu lub ekscytacji zapomnimy to wielkiej tragedii nie będzie.

Pasztet z soczewicy według tego przepisu, to klasyczne smaki. Nie ma tu rewii dziwnych i nowych przypraw lub dodatków. Postawiłem na to co każdy zna i lubi. W pasztecie wyczuwalna jest rosołowa nuta dzięki użytemu lubczykowi oraz delikatna korzenna przez gałkę, goździki i cynamon… tak jest, korzenne aromaty robią tu swoje! Cynamon nie jest tylko dodatkiem do deserów. Nadaje się świetnie również do dań, takich jak w tym przypadku, pseudomięsnych.

Jeśli szukasz innego sprawdzonego przepisu na pasztet, to koniecznie wypróbuj pasztet z ciecierzycy. Jest lekko słodkawy, ale równie pyszny jak ten.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Soczewica zielona:: 150g
Kasza jaglana:: 150g
Olej kokosowy:: 100g
Cebula biała:: 3 sztuki
Śliwki wędzone:: 20 sztuk
Sos sojowy jasny:: 3 łyżki
Liść laurowy:: 2 sztuki
Ziele angielskie:: 1 sztuka
Goździk:: 1 sztuka
Jałowiec:: 1 sztuka
Lubczyk:: 1 łyżeczka
Cząber:: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa:: szczypta
Cynamon:: szczypta
Sól:: do smaku
Pieprz czarny:: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj soczewicę oraz kaszę jaglaną.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju razem z przetartymi w moździerzu goździkami, zielem angielskim i jałowcem oraz dodanymi liśćmi laurowymi. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Po tym czasie wyjmij liście i je wyrzuć.

2
Gotowe

Cebulę, kaszę, soczewicę oraz wszystkie pozostałe składniki poza śliwkami zblenduj na gładką masę.
Foremki wysmaruj delikatnie olejem lub wyłóż papierem do pieczenia i przełóż 2/3 pasztetu. Wciśnij śliwki i zakryj pozostałą częścią pasztetu.

3
Gotowe

Pasztet piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut.
Po upieczeniu odstaw go do lodówki, żeby "odpoczął" i nabrał jeszcze lepszego smaku i konsystencji - najlepiej na całą noc.

Konrad Budzyk

Zupa krem z kalafiora
previous
Zupa krem z kalafiora
Boczniaki smażone
next
Boczniaki smażone z pietruszką
Zupa krem z kalafiora
previous
Zupa krem z kalafiora
Boczniaki smażone
next
Boczniaki smażone z pietruszką
Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka

Dzień dobry. W Pana książce do tego pasztetu dodaje się też borowiki suszone. Czy powinnam je wcześniej ugotować lub sparzyć?

Konrad Budzyk

Można zalać cieplłą wodą lub pokruszyć/zmiksować na „pył” 🙂

Marek

Dzień dobry, czy zamiast śliwek wędzonych można dodać suszone?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Marek

Dzięki 🙂

Marek

Dzień dobry, czy zamiast śliwek wędzonych mogę dodać śliwki suszone?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Jola

Bardzo smaczny pasztet. Taki klasyczny w smaku. Córka nie wierzyła, że bez mięsa 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Beata

Czy nadaje się do zamrożenia ?

Alicja

Dzień dobry.. Przygotowałam soczewice i kaszę jaglana, mam śliwki. Sądzę, że będzie pyszny.. Nie jemy z synem mięsa. To będzie dla nas nowość. Wygląda pysznie. Pozdrawiam serdecznie.

12
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here