Ingredients
-
100g Kasza jaglana
-
200g Czerwona soczewica
-
100 ml Olej spod suszonych pomidorów
-
2 sztuki Cebula
-
3-4 ząbki Czosnek
-
2 sztuki Ziele angielskie
-
3 sztuki Liść laurowy
-
3-4 łyżki Sos sojowy
-
2 łyżeczki Oregano
-
do smaku Pieprz i sól
-
1/2 słoiczka Suszone pomidory
Przepis na pasztet z soczewicy
Szukasz przepisu na wegański pasztet idealny? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość. Wygląda na to, że… właśnie go znalazłeś! Pasztet z czerwonej soczewicy to klasyka kuchni roślinnej. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – na przykład w towarzystwie zielonej sałatki z ulubionych warzyw. Będzie więc jak znalazł na lunch, obiad czy kolację. To zdecydowanie obowiązkowa pozycja w jesienno-zimowym menu.
Pasztet z czerwonej soczewicy – WSKAZÓWKI
- Foremka, której użyłem, miała 30x12cm
- Wyłożyłem foremkę papierem do pieczenia. Możesz zamiast tego delikatnie ją natłuścić i obsypać bułką tartą lub zmielonymi orzechami.
- Gotowy pasztet odstaw na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki, żeby stężał.
- Przepisy na pasztet wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 😊
Składniki
Kasza jaglana: 100g | |
Czerwona soczewica: 200g | |
Olej spod suszonych pomidorów: 100 ml | |
Cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Ziele angielskie: 2 sztuki | |
Liść laurowy: 3 sztuki | |
Sos sojowy: 3-4 łyżki | |
Oregano: 2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Suszone pomidory: 1/2 słoiczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Do masy dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i wymieszaj. |
5
Gotowe
|
Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 40 minut. Gotowy pasztet odstaw na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki, żeby stężał. |
Czy żółta soczewica też będzie ok?
Myślę, że też będzie ok 🙂
Dlaczego pasztet po upieczeniu i ostudzeniu(w lodówce całą noc) w środku jest luźny?
Prawdopodobnie kasza lub soczewica musiała być rozgotowana za bardzo 🙁
Dziękuję bardzo za info. Pozdrawiam
Dodałam jeszcze 3 łyżki bułki tartej, bo za bardzo rozgotowałam soczewicę. Rewelacja, dziękuję za przepis!
Dziękuję 🙂
Kupiłem z ciekawości polecany przez Ciebie blender. Miałem do zrobienia ponad 10kg pasztetu z soczewicy. Wartmann spalił się przy pierwszym użyciu:( termomix dokończył robotę. zaznaczam, że masy wkładałem mniej niż połowę pojemności kielicha. szkoda 🙁
O kurcze, u mnie przez prawie 2 lata śmiga bez problemu… Pisałeś może do nich w sprawie reklamacji? Nie powinno być takiej sytuacji przy takim sprzęcie… 🙁
Wysłałem blender do serwisu, oczywiście wrócił naprawiony. Śmiga jak zły ale boje się teraz blendować mocno gęstej masy 😀 w każdym razie sosy i zupy krem są perfekcyjne, gładkie wręcz jedwabiste.
To trzeba przyznać, że wychodzą idealne! 🙂 Super, że jest już sprawny, mam nadzieję, że długie lata Ci będzie służył 🙂
Pasztet pyszny, dodałam od siebie troszkę suszonej żurawiny i wędzonej suszonej papryki. Mąż się zajada.
Super! Bardzo mi miło 🙂
Czy można zamienić czymś kaszę jaglaną ? A olej z suszonych pomidorów słonecznikowym ?
Olej jest spod pomidorów ze słoiczka w którym one się znajduję. Jeśli jednak je pomijasz, to użyj słonecznikowego lub rzepakowego. Zamiast kaszy jaglanej możesz użyć np kaszy białej gryczanej 🙂
Czy nadaje się do zamrożenia ??
Tak 🙂
Bardzo dobry pasztet 🙂 super zamiast pomidorów dodałam żurawinę pycha
Rewelacja! Smacznego 🙂
Wyszedł przepyszny, dziękuję za przepis 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Czy soczewica może być ze słoika?
Może 🙂