Ingredients
-
2 puszki Ciecierzyca480g ugotowanej lub 200g suchej
-
2 łyżki Nasiona chia
-
7 łyżek Ketchup
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1 łyżeczka Papryka ostra
-
2 łyżeczki Kumin
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Sól
-
50g Płatki owsiane
-
szczypta Pieprz czarny
-
4 łyżki Olej kokosowy
-
1 sztuka Cebula biała
-
3 ząbki Czosnek
-
1/2 sztuki Por
-
1 mała Marchewka
-
Glazura
-
6 łyżek Sos BBQ
-
4 łyżki Miód / Syrop klonowy
Pasztet z ciecierzycy
Ciecierzyca jest moim ulubionym strączkiem. Bardzo łatwo można z niej zrobić zarówno wytrawne dania, takie jak dzisiejszy pasztet z ciecierzycy czy burgery z ciecierzycy, jak i pyszne słodkie ciasteczka. Dzisiaj jednak skupię się na czymś klasycznym, co dla wielu jest kwintesencją weganizmu. Jeśli zapytasz przypadkowego przechodnia z czym mu się kojarzy weganizm, to zapewne na pierwszym miejscu będą to jałowe kotlety sojowe (bo źle zrobione) oraz pasztety. Od tego pierwszego mam wrażenie, że troszkę się odchodzi na rzecz strączków, które z pewnością są lepszym wyborem.
Wegański pasztet z ciecierzycy
Pasztety bezmięsne można zrobić de facto ze wszystkiego, ale jako fan ciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z cieciorki. Na blogu znajdziesz również pasztet sojowy oraz pasztet ze śliwką.
Pytania i odpowiedzi:
- Czy do glazury sos BBQ jest niezbędny?
Nie. Z powodzeniem możesz użyć ketchupu – najlepiej z dodatkiem papryki wędzonej.
- Co zamiast nasion chia?
Jeśli chcesz zastąpić, to możesz użyć zmielonego siemienia lnianego lub ewentualnie pominąć.
Składniki
Ciecierzyca:: 2 puszki | |
Nasiona chia:: 2 łyżki | |
Ketchup:: 7 łyżek | |
Papryka wędzona:: 1 łyżeczka | |
Papryka ostra:: 1 łyżeczka | |
Kumin:: 2 łyżeczki | |
Tymianek:: 1 łyżeczka | |
Sól:: do smaku | |
Płatki owsiane:: 50g | |
Pieprz czarny:: szczypta | |
Olej kokosowy:: 4 łyżki | |
Cebula biała:: 1 sztuka | |
Czosnek:: 3 ząbki | |
Por:: 1/2 sztuki | |
Marchewka:: 1 mała | |
Glazura |
|
Sos BBQ:: 6 łyżek | |
Miód / Syrop klonowy:: 4 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Proszę, podawaj takie rzeczy jak tutaj ciecierzyca w gramach, nie jestem na pewno jedyną osobą, która używa suchej ciecierzycy i ją gotuje :). Nie mam pojęcia ile to dwie puszki ciecierzycy 🙂
Jest to 480g ugotowanej i około 200g suchej (przed ugotowaniem) 🙂
Dzień dobry, Pan tak ciekawie i zdrowo gotuje a piecze Pan w foremkach z aluminium? Proszę tego nie robić! Podczas pieczenia uwalniają się do pożywienia cząstki aluminium, które są bardzo szkodliwe dla organizmu.
Pozdrawiam i życzę wielu udanych przepisów. Bardzo lubię Pana blog.
czy można zastąpić kumin lub pominąć?