Pasztet z bobu

0 0
Pasztet z bobu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bób: 350g
Kasza jaglana: 100g
Marchewka: 1/2 sztuki
Pietruszka: 1/2 sztuki
Cebula: 1 średnia
Olej: 4 łyżki
Koperek: 2 garści
Czosnek: 2 ząbki
Pomidory suszone: 5 sztuk
Sos sojowy: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Pestki dyni: 2-3 łyżki

Nutritional information

100g
Porcja
144
Kalorie
6.2g
Białko
8.2g
Tłuszcz
16.3g
Węgl.
5.5g
Błonnik

Chcesz zrobić najlepszy pasztet bezglutenowy? Koniecznie weź się za pasztet z bobu. Smakuje rewelacyjnie i jest prosty do zrobienia.

  • 60 min
  • Serves 6
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Pasztet z bobu

No i przed Wami kolejny hicior z mojej kuchni, czyli pasztet z bobu. Po małej modyfikacji i dodaniu kaszy jaglanej, konsystencja pasztetu jest rewelacyjna… Zresztą konsystencja to jedno, bo nawet paćkowaty czy sypki rozsmarowałoby się po świeżej bułeczce i zjadło ze smakiem, ale właśnie ten smak… Połączenie bobu, koperku i suszonych pomidorów to majstersztyk. Zresztą, co ja tu będę się rozwodził na temat wspaniałości pasztetu… Po prostu wejdź do kuchni i zrób sobie foremkę albo dwie i przekonaj się na własnym podniebieniu.

Zobacz inne przepisy z bobem

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bób: 350g
Kasza jaglana: 100g
Marchewka: 1/2 sztuki
Pietruszka: 1/2 sztuki
Cebula: 1 średnia
Olej: 4 łyżki
Koperek: 2 garści
Czosnek: 2 ząbki
Pomidory suszone: 5 sztuk
Sos sojowy: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Pestki dyni: 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Bób ugotuj (sprawdź jak ugotować bób) i ostudź. Jeśli skórka jest bardzo twarda, to go obierz - ja do pasztetu bobu nie obierałem. Ugotuj również kaszę jaglaną.

2
Gotowe

Cebulę pokrój w piórka a marchewkę i pietruszkę w nieduże plasterki. Rozgrzej olej na patelni i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. Koperek posiekaj. Dodaj do malaksera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na niezbyt gładką masę.

3
Gotowe

Foremkę wysmaruj odrobiną oleju. Przełóż masę do foremki i porządnie ugnieć. Ewentualnie obsyp pestkami dyni lub innymi. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wsadź foremkę i piecz około 40 minut. Po upieczeniu odstaw go do przestygnięcia.

Konrad Budzyk

Cebularze
previous
Cebularze
Gofry białkowe
next
Gofry białkowe
Cebularze
previous
Cebularze
Gofry białkowe
next
Gofry białkowe
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Własny bób= Twój pasztet;)

Monika

Zrobiłam.. smakowo super ale niestety strasznie się kruszy.. brakuje mi w składnikach czegoś co by związało całość.

Konrad Budzyk

Sprawdzę i dopracuję! 🙂

Roman

2 jajka i jest super, chyba, że ktoś jajek nie jada, to wtedy 2 łyżki mąki ziemniaczanej…

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here