Ingredients
-
350g Bób
-
100g Kasza jaglana
-
1/2 sztuki Marchewka
-
1/2 sztuki Pietruszka
-
1 średnia Cebula
-
4 łyżki Olej
-
2 garści Koperek
-
2 ząbki Czosnek
-
5 sztuk Pomidory suszone
-
2 łyżki Sos sojowy
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
2-3 łyżki Pestki dyni
Pasztet z bobu
No i przed Wami kolejny hicior z mojej kuchni, czyli pasztet z bobu. Po małej modyfikacji i dodaniu kaszy jaglanej, konsystencja pasztetu jest rewelacyjna… Zresztą konsystencja to jedno, bo nawet paćkowaty czy sypki rozsmarowałoby się po świeżej bułeczce i zjadło ze smakiem, ale właśnie ten smak… Połączenie bobu, koperku i suszonych pomidorów to majstersztyk. Zresztą, co ja tu będę się rozwodził na temat wspaniałości pasztetu… Po prostu wejdź do kuchni i zrób sobie foremkę albo dwie i przekonaj się na własnym podniebieniu.
Zobacz inne przepisy z bobem
Składniki
Bób: 350g | |
Kasza jaglana: 100g | |
Marchewka: 1/2 sztuki | |
Pietruszka: 1/2 sztuki | |
Cebula: 1 średnia | |
Olej: 4 łyżki | |
Koperek: 2 garści | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Pomidory suszone: 5 sztuk | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Pestki dyni: 2-3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bób ugotuj (sprawdź jak ugotować bób) i ostudź. Jeśli skórka jest bardzo twarda, to go obierz - ja do pasztetu bobu nie obierałem. Ugotuj również kaszę jaglaną. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Własny bób= Twój pasztet;)
Zrobiłam.. smakowo super ale niestety strasznie się kruszy.. brakuje mi w składnikach czegoś co by związało całość.
Sprawdzę i dopracuję! 🙂
2 jajka i jest super, chyba, że ktoś jajek nie jada, to wtedy 2 łyżki mąki ziemniaczanej…