Ingredients
-
1 kg Sojaugotowanej
-
3 sztuki Cebula białaduże
-
250 ml Bulion warzywny
-
20g Borowiki suszone
-
250g Olej kokosowy
-
5 łyżek Sos sojowy jasny
-
2 łyżki Sos Worcester
-
5 łyżek Płatki drożdżowe
Marzyło mi się zrobienie pasztetu, który byłby delikatny, kremowy (trochę jak mus) i niewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego okrutny to poczytaj więcej na temat hodowli gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie.
Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Konsystencja bardzo gładka i kremowa. Nagle coś zaświtało. Czemu by nie użyć soi jako głównego składnika? Zacząłem poszukiwania w internecie jak wyglądają przepisy na klasyczny pasztet strasburski (kwestia doprawienia) i zainspirowany znalezionymi smakami stworzyłem coś niesamowicie smacznego. Pasztet sojowy po prostu wymiata i jak dla mnie staje na podium wśród pasztetów i past.
Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy.
Jeśli nie wiesz jak gotować strączki, sprawdź koniecznie poradnik:
Jak ugotować fasolę i inne strączki?
Składniki
Soja:: 1 kg | |
Cebula biała:: 3 sztuki | |
Bulion warzywny:: 250 ml | |
Borowiki suszone:: 20g | |
Olej kokosowy:: 250g | |
Sos sojowy jasny:: 5 łyżek | |
Sos Worcester:: 2 łyżki | |
Płatki drożdżowe:: 5 łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Na dużej patelni rozgrzej cały olej kokosowy i podsmaż na średnim ogniu cebulę pokrojoną w piórka. |
2
Gotowe
|
Po 2-3 minutach dodaj soję i smaż przez kolejne 10-15 minut. |
3
Gotowe
|
W tym czasie w miseczce umieść borowiki i zalej je ciepłym bulionem. |
4
Gotowe
|
Dodaj borowiki wraz z bulionem do soi, wlej sos sojowy oraz worcester i gotuj 5 minut. |
5
Gotowe
|
Przełóż zawartość patelni do dużej miski, wsyp płatki drożdżowe i zblenduj na gładko. Masa będzie trochę przypominała mus. Nie martw się, że jest trochę "płynne". W lodówce zastygnie. |
6
Gotowe
|
W razie potrzeby dopraw do smaku solą oraz ewentualnie drobno zmielonym pieprzem. |
7
Gotowe
|
Przełóż do słoików i wstaw do lodówki. |
Ta soja ma być oczywiście już wcześniej ugotowana?
Tak 🙂 1kg ugotowanej soi.
Czy można użyć zwykłych drożdży? Jeżeli tak to ile?
Oj niestety nie. Płatki drożdżowe, to drożdże nieaktywne 🙂 Ewentualnie można pominąć 😉
Zrobiłam, ale z przepisu z Twojej książki (2 szklanki soi zamiast 1kg ;)), pominęłam grzyby a zamiast sosu worcester dałam więcej sojowego. Przepyszne!!!
<3
A ile czasu może stac w lodowce? I czy można to jakiś zapasteryzować?
Około tygodnia i można standardowo pasteryzować oraz mrozić 🙂
A czy soję można zastąpić jakimiś innymi strączkami? 🙂
Myślę, że tak. Spokojnie na ciecierzycę, a co do innych, to nie powiem, bo nie wiem 🙂
Ile wychodzi tego pasztetu z 1 kg soi? Tak mnie więcej ile sloiczkow?
2 duże słoiki 🙂
Jaką soję dodać? Suchą, gotowaną? Płatki drożdzowe dodaje się do ciasta, aby się upiekło. Jaką funkcję pełnią dodane żywe do masy i zamknięte w słoiku? Co to za przepis? Czy to jakiś fejk?
Płatki drożdżowe, to nie są drożdże piekarskie. Soja ma być ugotowana 🙂