Ingredients
-
Ciasto
-
150g Mąka pszenna
-
80ml Mleko roślinne
-
2 łyżki OlejU mnie kokosowy
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1/2 paczuszki Drożdże instant
-
Farsz
-
200g Bób
-
6 sztuk Pomidory suszone
-
1 duży Ogórki kiszone
-
2 łyżeczki Suszony majeranek
-
do smaku Sól
-
4 łyżki Olejspod suszonych pomidorów
Paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami
Co jest lepsze od bobu? Jeszcze więcej bobu! Staram się maksymalnie wykorzystać sezon bobowy, dlatego wciskam go gdzie się da… a nawet staram się tam gdzie się nie da. Ostatnio z siostrą kupiliśmy paszteciki z kaszą gryczaną w jednym z marketów i poza ciastem, które było fajne, to niestety nie powaliły, a taką miałem ochotę na pasztecika… Coś trzeba było z tym fantem zrobić, więc korzystając z sezonu zrobiłem paszteciki z bobem i suszonymi pomidorami.
Staram się nie być monotonny i za każdym razem pokazywać Wam bób w innej odsłonie. Był bób pieczony na modłę azjatycką, jak i klasyczny, delikatny z miętą w pierogach z bobem. Teraz pracuję nad pasztetem bobowym, ale ciągle nie wiem co do niego dodać… Korcą mnie już sprawdzone smaki, ale okaże się w praniu co do niego wrzucę.
Zobacz inne przepisy z bobem
Składniki
Ciasto |
|
Mąka pszenna:: 150g | |
Mleko roślinne:: 80ml | |
Olej:: 2 łyżki | |
Cukier trzcinowy:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Drożdże instant:: 1/2 paczuszki | |
Farsz |
|
Bób:: 200g | |
Pomidory suszone:: 6 sztuk | |
Ogórki kiszone:: 1 duży | |
Suszony majeranek:: 2 łyżeczki | |
Sól:: do smaku | |
Olej:: 4 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Bób obierz lub zostaw z łupinami - ja robiłem tak i tak... dla mnie nie było większej różnicy - i przenieś go do wysokiego naczynka. Ogórki oraz pomidory suszone pokrój w kostkę i wrzuć do bobu. Dodaj pozostałe składniki farszu i zblenduj niezbyt dokładnie. Wymieszaj jeszcze porządnie łyżką, żeby mieć pewność połączenia się składników. Dopraw do smaku. |
3
Gotowe
|
Ciasto rozwałkuj i podziel na 4 części (lub więcej). Nałóż farsz na środek każdej części ciasta i albo zawiń brzegi do góry i ze sobą połącz, albo w estetyczniejszej wersji natnij z jednej i drugiej strony ciasto (szerokość około 1cm) i naprzemiennie kieruj je ku górze jak na zdjęciu. Przenieś paszteciki z bobem na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. |
Ależ mi się te paszteciki podobają ! Dzięki <3
A proszę 🙂
A w gramach ile tych drozdzy wychodzi?
Nadzienie wyszło prze-boskie! Ja upiekłam je w cieście francuskim i wszyscy prosili o przepis 😉