Ingredients
-
100g Soczewica zielona
-
3 sztuki Liść laurowy
-
15g Borowiki suszone
-
2 łyżki Sos sojowy jasny
-
5 łyżek Olej
-
2 łyżeczki Suszony majeranek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz czarny
Pasta z zielonej soczewicy
Do tego, że strączki są zdrowe, chyba nikogo przekonywać nie muszę. Sposobów na ich wykorzystanie jest multum. Bardzo lubię z nich robić jednogarnkowe dania, jak dahl z czerwonej soczewicy oraz pasty kanapkowe, z których chyba najpopularniejszą jest hummus zrobiony z ciecierzycy. Dzisiejsza propozycja to pasta z zielonej soczewicy, która została połączona ze wspaniałymi borowikami. Pomimo że nie są to tanie grzyby, to na prawdę warto po nie sięgnąć, ponieważ niesamowicie wzbogacają smak każdego dania, a w tym przypadku pasty.
Koniecznie do pasty zafundujcie sobie ogórki kiszone lub korniszony! Świetnie komponują się nie tylko z wódką, ale i pastą.
Inne przepisy na pasty znajdziesz m.in. w mojej książce „Hummusy i pasty„. Sprawdź koniecznie!
Składniki
Soczewica zielona:: 100g | |
Liść laurowy:: 3 sztuki | |
Borowiki suszone:: 15g | |
Sos sojowy jasny:: 2 łyżki | |
Olej:: 5 łyżek | |
Suszony majeranek:: 2 łyżeczki | |
Sól:: do smaku | |
Pieprz czarny:: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą, wrzuć do wrzącej wody z liśćmi laurowymi i gotuj do miękkości. Następnie wywal liście laurowe, soczewicę ponownie przepłucz. W czasie gdy gotuje się soczewica, zalej borowiki gorącą wodą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wylej wodę. Do wysokiego naczynka wrzuć soczewicę, borowiki i pozostałe składniki. Zmiksuj na gładką pastę. |
mam pytanie, czy borowików nie gotujemy tylko parzymy je ?
Tak 🙂
Wlasnie zrobilam, jest obledna 😋😋😋
Ooo bardzo mi miło 🙂