Pasta z pieczonego kalafiora

0 0
Pasta z pieczonego kalafiora

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 300g
Cebula: 1 mała
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Curry: 1 łyżeczka
Orzechy nerkowca: 50g
Suszone pomidory: 50g
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Woda: kilka łyżek
Sól: do smaku
Dodatkowo
Kapary: do podania
Świeży tymianek: do podania

Czy z kalafiora można zrobić coś ciekawego? Oczywiście, że tak! Sprawdź przepis na pastę z kalafiora!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Dodatkowo

Share

Jestem wielkim fanem wszelkiej maści smarowideł, którymi można raczyć się w towarzystwie świeżego chleba. Dzisiaj postanowiłem wziąć na tapet kalafiora i ukręcić z niego pastę. Pasta z pieczonego kalafiora w towarzystwie kaparów i świeżego tymianku smakuje REWELACYJNIE!

Pasta z pieczonego kalafiora

Poza tytułowym kalafiorem, w paście znajduje się również pieczona cebula oraz czosnek. Całość została przyprawiona papryką wędzoną, która nadaje lekko dymnego aromatu oraz przyprawą curry. W samej paście znalazło się jeszcze miejsce na suszone pomidory oraz orzechy nerkowca.

Z czym podawać pastę z pieczonego kalafiora?

Oczywiście najlepiej smakuje z pieczywem. Serdecznie polecam Ci przepis na chleb pszennyTo właśnie z nim zrobiłem sobie kanapki, na wierzchu których ułożyłem ogórka, rzodkiewkę i świeży tymianek. Takie połączenie jest dla mnie IDEALNE. Nie przepadasz za chlebem? Nie ma problemu! Na blogu znajdziesz również przepis na bułki pszenne i podpłomyki. Jeśli unikasz mąki pszennej, to polecam Ci chleb z mąki gryczanej, chlebek jaglany lub krakersy z ziarnami.

  • Sprawdź również moją książkę pt. „HUMMUSY i PASTY” – kliknij TUTAJ. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji na domowe pasty, dipy i pasztety w roślinnym wydaniu.
  • Szukasz blendera w którym ukręcisz m.in. idealnie gładką pastę? Takiego, który poradzi sobie z orzechami? Zobacz jakiego blendera ja używam oraz przeczytaj moją recenzję – kliknij TUTAJ.

Pasta z pieczonego kalafiora

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Kalafior: 300g
Cebula: 1 mała
Czosnek: 4 ząbki
Olej: 3 łyżki
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Curry: 1 łyżeczka
Orzechy nerkowca: 50g
Suszone pomidory: 50g
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Woda: kilka łyżek
Sól: do smaku
Dodatkowo
Kapary: do podania
Świeży tymianek: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Kalafiora podziel na małe różyczki, cebulę przekrój na pół, a czosnek obierz z łupinek. Wymieszaj warzywa z olejem i przyprawami. Przenieś warzywa na blaszkę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż blaszkę i piecz do momentu, aż kalafior zrobi się rumiany i zmięknie.

2
Gotowe

W międzyczasie zalej orzechy nerkowca gorącą wodą i odstaw na około 15 minut. Po tym czasie odcedź je.

3
Gotowe

Umieść upieczone warzywa, orzechy nerkowca oraz pozostałe składniki w kielichu blendera i zblenduj na gładką pastę.

4
Gotowe

Pasta z pieczonego kalafiora jest już gotowa. Udekoruj ją kaparami i świeżym tymiankiem. Smacznego!

Konrad Budzyk

Zupa caldo verde z jarmużem - Przepis na caldo verde
previous
Zupa caldo verde z jarmużem
Wegański Ramen
next
Wegański RAMEN
Zupa caldo verde z jarmużem - Przepis na caldo verde
previous
Zupa caldo verde z jarmużem
Wegański Ramen
next
Wegański RAMEN
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marta

Witam,czy pomidory suszune są w zalewie?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here