Ingredients
-
100g suchej Czerwona soczewica
-
cały słoik Suszone pomidory
-
2 łyżki Kapary
-
1-2 ząbki Czosnek
-
1 gałązka Rozmaryn
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
do smaku Pieprz i sól
Pasta z czerwonej soczewicy
Jak pewnie dobrze wiesz, udało mi się jakiś czas temu wydać książkę pt. „Hummusy i pasty„. Zauważyłem jednak na blogu spory deficyt przepisów na nie, tak więc biorę się za nadrabianie zaległości. Na pierwszy ogień idzie pasta z czerwonej soczewicy, z dodatkiem moich ukochany suszonych pomidorów. Pamiętaj, żeby użyć suszonych pomidorów, które są w oleju. Jego też użyjemy.
Gotowanie soczewicy to banał, ale jeśli nie wiesz jak to zrobić, to zobacz mój wpis pt. „jak ugotować czerwoną soczewicę„. Dla osób, które zaczynają zabawę z tym strączkiem, może być to wpis bardzo pomocny… Taką przynajmniej mam nadzieję 😉
Szukasz inspiracji, do wykorzystania czerwonej soczewicy? Sprawdź koniecznie mój ulubiony dahl z czerwoną soczewicą oraz placki z czerwonej soczewicy.
Gdzie najtaniej kupisz czerwoną soczewicę? KLIKNIJ i sprawdź.
Składniki
Czerwona soczewica: 100g suchej | |
Suszone pomidory: cały słoik | |
Kapary: 2 łyżki | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Rozmaryn: 1 gałązka | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Gdy soczewica jest już ugotowana i odcedzona, wrzuć ją do wysokiego pojemnika. Czosnek i rozmaryn obierz (łodygi nie dodajemy!) i dodaj do soczewicy. Dorzuć paprykę wędzoną, kapary oraz pomidory suszone razem z olejem. Zmiksuj na gładką pastę i dopraw do smaku pieprzem i solą. |