Ingredients
-
1 szklanka Ugotowana ciecierzyca
-
1 duży Burak
-
50 ml Mikstura Olei CARDIO
-
2 ząbki Czosnek
-
3 sztuki Daktyle
-
2-3 łyżki Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
Pasta z buraka i ciecierzycy
Aksamitnie gładka, nieziemsko pyszna i jednocześnie zdrowa pasta z buraka. Co jest jej sekretem? Oleje! Nie są one jednak z pierwszej lepszej łapanki, ponieważ dobrej jakości i zdrowe składniki, to podstawa udanego gotowania.
Do przygotowania dzisiejszego smarowidła użyłem Mikstury Olei CARDIO. Jest to mieszanka czterech olei tłoczonych na zimno, dzięki czemu są one nie tylko bardzo zdrowe, ale również PEŁNE SMAKU I AROMATU! Mikstura Olei CARDIO zawiera m.in. olej z czarnuszki, który wspaniale komponuje się z burakiem, który jest bohaterem dzisiejszego przepisu.
W składzie Mikstury Olei CARDIO znajdziecie tłoczone na zimno, nierafinowane oleje. Olej z nasion lnu, olej z nasion wiesiołka, olej z nasion ostropestu oraz olej z nasion czarnuszki – charakteryzują się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
U mnie pasta z buraka została rozsmarowana na chrupiącej bułce, a towarzyszy jej awokado oraz rukola… Jest to połączenie, które również Wam polecam!
Pasta z buraka – JAK PODAWAĆ?
W miseczce polecam udekorować gotową pastę ciecierzycą, czarnuszką, kęskami buraka oraz świeżym tymiankiem.
Do pasty z burakiem możesz upiec domowe bułki pszenne lub ukręcić podpłomyki z patelni. Chcesz zatopić w dzisiejszej paście coś bezglutenowego? Na blogu znajdziesz również bezglutenowe krakersy z ziaren oraz chleb gryczany… Pasta z buraka smakuje rewelacyjnie niemalże ze wszystkim!
Pasta z buraka – KĄCIK PORAD
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy, to tyle samo, co 1 puszka ciecierzycy.
- Burak może być gotowany lub pieczony. Ja ostatnio coraz częściej sięgam po kupne buraki gotowane, ponieważ można w taki sposób zaoszczędzić sporo czasu. Jeśli chcesz samodzielnie je przygotować, to sprawdź mój wpis jak upiec buraki.
- Gotową pastę przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3-4 dni.
Składniki
Ugotowana ciecierzyca: 1 szklanka | |
Burak: 1 duży | |
Mikstura Olei CARDIO: 50 ml | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Daktyle: 3 sztuki | |
Sok z cytryny: 2-3 łyżki | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku |