Pasta paprykowa z białej fasoli

0 0
Pasta paprykowa z białej fasoli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 1 puszka
Papryka czerwona pieczona: 2 duże
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Czosnek: 1 ząbek
Oliwa: 3 łyżki
Woda: 2-3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Papryczki jalapeno: 8-10 krążków

Lubisz paprykę? Ta pasta Cię zachwyci!

  • 5 minut
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Pasta paprykowa z białej fasoli

Tak na prawdę proste składniki, kilka minut roboty i wspaniała pasta paprykowa jest gotowa! Można ją zrobić z samodzielnie upieczonej papryki – sprawdź jak upiec paprykę – lub kupić gotową w słoiku, która równie dobrze się sprawdzi.

Jaka jest pasta z papryki?

Z pewnością bogata w smaku. Potrójnie paprykowa, z wyczuwalną nutą papryki wędzonej. Odrobina słodyczy pochodzącej z upieczonej papryki oraz ostrość i chrupkość wpadająca do ust z papryczek jalapeno, których w moim odczuciu nie może tutaj zabraknąć. Papryczek użyj do dekoracji, nie wrzucaj ich do blendera.

Z czym podawać pastę paprykową?

Świetnie sprawdzą się podpłomyki z patelni, krakersy z płatków owsianych, chlebki naan lub zwykła buła. Na co tylko masz ochotę.

Szukasz innych przepisów na pasty?

Na wstępie polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty„, w której znajdziesz bardzo dużo inspiracji. Co do przepisów z bloga, to ostatnio moimi ulubionymi są wegański paprykarzpasta z czerwonej soczewicypasta z zielonej soczewicy oraz pasta ze słonecznika.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 1 puszka
Papryka czerwona pieczona: 2 duże
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Czosnek: 1 ząbek
Oliwa: 3 łyżki
Woda: 2-3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Papryczki jalapeno: 8-10 krążków

Wykonanie

1
Gotowe

Upiecz paprykę i obierz ją ze skórki lub użyj gotowej upieczonej ze słoika.
Fasolę odcedź a czosnek obierz.

2
Gotowe

Umieść wszystkie składniki w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę.

previous
Hummus ze szparagami
next
Tajska sałatka z tofu
previous
Hummus ze szparagami
next
Tajska sałatka z tofu
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Czy to chodzi o taką paprykę ze słoika grilowaną, ale lekko konserwowaną (z octem)? Nie będzie ten ocet rzutował na smak? Po prostu nie spotkałam się z innym rodzajem papryki grilowanej ze słoika, ale może jest coś takiego 😉

Konrad Budzyk

Nieee, u mnie po prostu upieczona w piekarniku papryka 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here