Ingredients
-
1 puszka Biała fasola
-
2 duże Papryka czerwona pieczona
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
1 ząbek Czosnek
-
3 łyżki Oliwa
-
2-3 łyżki Woda
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
8-10 krążków Papryczki jalapeno
Pasta paprykowa z białej fasoli
Tak na prawdę proste składniki, kilka minut roboty i wspaniała pasta paprykowa jest gotowa! Można ją zrobić z samodzielnie upieczonej papryki – sprawdź jak upiec paprykę – lub kupić gotową w słoiku, która równie dobrze się sprawdzi.
Jaka jest pasta z papryki?
Z pewnością bogata w smaku. Potrójnie paprykowa, z wyczuwalną nutą papryki wędzonej. Odrobina słodyczy pochodzącej z upieczonej papryki oraz ostrość i chrupkość wpadająca do ust z papryczek jalapeno, których w moim odczuciu nie może tutaj zabraknąć. Papryczek użyj do dekoracji, nie wrzucaj ich do blendera.
Z czym podawać pastę paprykową?
Świetnie sprawdzą się podpłomyki z patelni, krakersy z płatków owsianych, chlebki naan lub zwykła buła. Na co tylko masz ochotę.
Szukasz innych przepisów na pasty?
Na wstępie polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty„, w której znajdziesz bardzo dużo inspiracji. Co do przepisów z bloga, to ostatnio moimi ulubionymi są wegański paprykarz, pasta z czerwonej soczewicy, pasta z zielonej soczewicy oraz pasta ze słonecznika.
Składniki
Biała fasola: 1 puszka | |
Papryka czerwona pieczona: 2 duże | |
Papryka wędzona: 2 łyżeczki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Oliwa: 3 łyżki | |
Woda: 2-3 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Papryczki jalapeno: 8-10 krążków |
Czy to chodzi o taką paprykę ze słoika grilowaną, ale lekko konserwowaną (z octem)? Nie będzie ten ocet rzutował na smak? Po prostu nie spotkałam się z innym rodzajem papryki grilowanej ze słoika, ale może jest coś takiego 😉
Nieee, u mnie po prostu upieczona w piekarniku papryka 🙂