Pasta paprykowa z białej fasoli

0 0
Pasta paprykowa z białej fasoli

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 1 puszka
Papryka czerwona pieczona: 2 duże
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Czosnek: 1 ząbek
Oliwa: 3 łyżki
Woda: 2-3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Papryczki jalapeno: 8-10 krążków

Lubisz paprykę? Ta pasta Cię zachwyci!

  • 5 minut
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Pasta paprykowa z białej fasoli

Tak na prawdę proste składniki, kilka minut roboty i wspaniała pasta paprykowa jest gotowa! Można ją zrobić z samodzielnie upieczonej papryki – sprawdź jak upiec paprykę – lub kupić gotową w słoiku, która równie dobrze się sprawdzi.

Jaka jest pasta z papryki?

Z pewnością bogata w smaku. Potrójnie paprykowa, z wyczuwalną nutą papryki wędzonej. Odrobina słodyczy pochodzącej z upieczonej papryki oraz ostrość i chrupkość wpadająca do ust z papryczek jalapeno, których w moim odczuciu nie może tutaj zabraknąć. Papryczek użyj do dekoracji, nie wrzucaj ich do blendera.

Pasta paprykowa

Z czym podawać pastę paprykową?

Świetnie sprawdzą się podpłomyki z patelni, krakersy z płatków owsianych, chlebki naan lub zwykła buła. Na co tylko masz ochotę.

Szukasz innych przepisów na pasty?

Na wstępie polecam Ci moją książkę pt. „Hummusy i pasty„, w której znajdziesz bardzo dużo inspiracji. Co do przepisów z bloga, to ostatnio moimi ulubionymi są wegański paprykarzpasta z czerwonej soczewicypasta z zielonej soczewicy oraz pasta ze słonecznika.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Biała fasola: 1 puszka
Papryka czerwona pieczona: 2 duże
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Czosnek: 1 ząbek
Oliwa: 3 łyżki
Woda: 2-3 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Papryczki jalapeno: 8-10 krążków

Wykonanie

1
Gotowe

Upiecz paprykę i obierz ją ze skórki lub użyj gotowej upieczonej ze słoika.
Fasolę odcedź a czosnek obierz.

2
Gotowe

Umieść wszystkie składniki w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę.

Konrad Budzyk

risotto ze szparagami
previous
Wiosenne risotto ze szparagami
hummus ze szparagami
next
Hummus ze szparagami
risotto ze szparagami
previous
Wiosenne risotto ze szparagami
hummus ze szparagami
next
Hummus ze szparagami
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Czy to chodzi o taką paprykę ze słoika grilowaną, ale lekko konserwowaną (z octem)? Nie będzie ten ocet rzutował na smak? Po prostu nie spotkałam się z innym rodzajem papryki grilowanej ze słoika, ale może jest coś takiego 😉

Konrad Budzyk

Nieee, u mnie po prostu upieczona w piekarniku papryka 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here