Ingredients
-
300g Ciecierzyca
-
150g Ogórki kiszone
-
2 łyżeczki Musztarda
-
1 ząbek Czosnek
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 łyżka Płatki drożdżowe
-
Sóldo smaku
-
Pieprz czarnydo smaku
-
Do uzyskania odpowiedniej konsystencji woda spod ogórków (50-100ml)
Ogórek kiszony, najpopularniejszy na polskich stołach w towarzystwie jakże zacnej towarzyszki wódki , piastuje wysokie miejsce w naszym rodzimym „must have” jako zagrycha. No, ale nie samą wódką czy nawet winem człowiek żyje i coś z ogórkami przecież trzeba innego zrobić…
Popularna jest oczywiście zupa ogórkowa, ale szczerze powiedziawszy w ciepłe wiosenne i letnie dni jest to jedna z ostatnich zup, o których bym pomyślał. Szukając pomysłu na tego małego drania zawędrowałem do Warszawy. Oczywiście nie w tym celu. Co Ty sobie myślisz?! Pokaz gotowania był. To jednak nie zmienia faktu, że to dzięki wycieczce do stolicy w ogóle powstał przepis, ponieważ pod koniec pokazu w otrzymanej paczce znalazłem właśnie pastę (pasztet?) z ciecierzycy z kiszonym i to w znacznej ilości. Tak więc postanowiłem zrobić własną wersję takiego smarowidła.
Czy ogórki mają znaczenie?
Przy wyborze ogórków zwracaj uwagę czy są to konserwowe, kwaszone czy kiszone. Dwie pierwsze opcje możesz wywalić do kosza. Pod względem zdrowotnym dno. Smakowo nie ma co dyskutować, bo każdy ma inne gusta. Polecam sięgać po te prawdziwe KISZONE górki.
Składniki
Ciecierzyca:: 300g | |
Ogórki kiszone:: 150g | |
Musztarda:: 2 łyżeczki | |
Czosnek:: 1 ząbek | |
Oliwa z oliwek:: 3 łyżki | |
Płatki drożdżowe:: 1 łyżka | |
Sól:: | |
Pieprz czarny:: | |
Do uzyskania odpowiedniej konsystencji woda spod ogórków (50-100ml) |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ogórki pokrój w drobną kostkę. |
2
Gotowe
|
W kielichu blendera lub misce umieść pozostałe składniki i zblenduj na gładko. |
3
Gotowe
|
Do powstałej masy wmieszaj ogórka. |