Ingredients
-
400g CiecierzycaJuż ugotowanej
-
150g Wegański majonez
-
1 łyżeczka Czarna sól
-
Pieprz czarnydo smaku
-
1 pęczek Szczypiorek
Pasta bezjajeczna z ciecierzycy
Kolejna rzecz przypominająca mi dzieciństwo. Za czasów podstawówki zajadałem się świeżym pieczywem (najlepiej zwykłe białe bułki) posmarowanym na bogato zarówno masłem, jak i pastą jajeczną. Na wierzchu kanapek czasami można było znaleźć pomidora lub ogórka, ale był to rzadko dodawany i w moim odczuciu zbędny dodatek. Najważniejsza była ona, pasta jajeczna.
Jeśli masz dzieci, które wychowujesz na wegan, nie odbieraj im dzieciństwa. Zrób im pastę bezjajeczną! Dzięki temu będą miały co wspominać, jak ja teraz tą niewegańską wersję 🙂
Dlaczego pasta bezjajeczna?
Pomimo że jajka zawsze lubiłem, to substytutu dla pasty jajecznej nigdy nie szukałem. O ile tofucznica czy sojonez były w moim jadłospisie dość szybko wprowadzone (zapewne za sprawą ciągoty do tych smaków), o tyle o paście nawet nie pomyślałem, ale do czasu.. w minione święta wielkanocne przy stole zasiadłem z siostrą oraz mamą (obie są również wegankami). Co prawda wierzący nie jesteśmy, ale sentyment i tradycja skłaniają do kultywowania tego wspólnego śniadania. Siostra przygotowała bardzo smaczną pastę, i jak się okazało, była to właśnie pasta bezjajeczna. W jej wykonaniu była inna (bodajże z dodatkiem kaszy jaglanej lub tofu). Mi bardziej do gustu przypada ta wersja. Bardzo prosta do zrobienia i szybka (pod warunkiem, że mamy sojonez, ale jego też się szybko robi 😉 ). Ciecierzycę można użyć zarówno z puszki, jak i przeze mnie polecaną samodzielnie ugotowaną. Nie ma co kombinować w zbędne dodatki. Prostota przede wszystkim!
Do podania polecam świeże pieczywo, a do wmieszania w pastę bezjajeczną szczypiorek lub ewentualnie zieloną cebulkę. Dodatek tej zieleniny nie jest opcjonalny! Jeśli chcesz sam zjeść bez ich dodatku, droga wolna, ale nie odbieraj przyjemności z jedzenia osobom, którym zaserwujesz 😉
Jeśli nie wiesz jak gotować strączki, sprawdź koniecznie poradnik:
Jak ugotować fasolę i inne strączki?
Sprawdź również przepis na sojonez!
Składniki
Ciecierzyca:: 400g | |
Wegański majonez:: 150g | |
Czarna sól:: 1 łyżeczka | |
Pieprz czarny:: | |
Szczypiorek:: 1 pęczek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki poza szczypiorkiem umieść w kielichu blendera lub w misce, jeśli używasz blendera ręcznego. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. |
2
Gotowe
|
Posiekaj szczypiorem i wmieszaj w pastę. |
Przygodę z weganizem zaczęłam 5 tygodni temu od 3-tygodniowego postu dr Dąbrowskiej. Trafiłam na Pana bloga i jestem oczarowana. Wszystko jest smaczne, a przytym nieskomplikowane. Gotowanie z przepisów, które są tutaj dostępne to czysta przyjemność. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła coś od siebie. 🙂
<3