Panierowana dynia w sosie cebulowym

0 0
Panierowana dynia w sosie cebulowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Dynia piżmowa: 1 sztuka
Olej: 2 łyżki
Sól: szczypta
Mąka pszenna: 70g
Mleko roślinne: 120 ml
Tymianek: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Bułka tarta: 200g
Sos cebulowy
Cebula: 3 sztuki
Olej: 2 łyżki
Czosnek: 4 ząbki
Cukier: 1/2 łyżeczki
Białe wytrawne wino: 150 ml
Mleczko kokosowe: 400 ml
Musztarda: 2 łyżeczki
Bulion warzywny: 250 ml
Mąka pszenna: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Olej: do smażenia
Pestki dyni: 4 łyżki
Zielona pietruszka: 1/4 pęczka

Dzisiejsza dynia, to mój sposób na wyjątkowy i niebanalny obiad!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Sos cebulowy

  • Dodatkowo

Share

Jesień, jesień… Ach to już jesień… W sklepach pojawia się ogromna ilość różnego rodzaju dyń, z których można ukręcić nie jeden smakowity posiłek. Tym razem postawiłem na danie główne, którym jest panierowana dynia, podana z sosem cebulowym i brukselką. To połączenie smaków i struktur jest niesamowite!

Panierowana dynia w sosie cebulowym

Delikatna i mięsista dynia opatulona chrupiącą panierką, oblana kremowym, ale jednocześnie wyrazistym sosem. Podana na kaszy jaglanej ze świeżą i jędrną brukselką oraz uprażonymi pestkami dyni i posiekaną zieloną pietruszką… Z każdym napisanym słowem robię się coraz bardziej głodny i chętny do pochłonięcia kolejnej porcji…

Masz zapas dyni i zastanawiasz się co możesz z niej jeszcze zrobić? Na blogu pojawiło się już kilka przepisów z dynią, a najpopularniejszymi są:

Dobra, nie ma co dłużej przedłużać… Czas zakasać rękawy i wparować do kuchni, żeby zrobić obiad. W końcu panierowana dynia sama się nie usmaży!

Panierowana dynia w sosie cebulowym

Panierowana dynia – KĄCIK PORAD

  • Użyłem dyni piżmowej, która ważyła około 1kg, ale nada się również inna dynia.
  • Każda dynia przed panierowaniem musi zostać pierwsze upieczona!
  • Zamiast kaszy jaglanej możesz również ugotować kaszę kuskus lub inną ulubioną.
  • Panierowana dynia najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Dynia piżmowa: 1 sztuka
Olej: 2 łyżki
Sól: szczypta
Mąka pszenna: 70g
Mleko roślinne: 120 ml
Tymianek: 1 łyżeczka
Sól: szczypta
Bułka tarta: 200g
Sos cebulowy
Cebula: 3 sztuki
Olej: 2 łyżki
Czosnek: 4 ząbki
Cukier: 1/2 łyżeczki
Białe wytrawne wino: 150 ml
Mleczko kokosowe: 400 ml
Musztarda: 2 łyżeczki
Bulion warzywny: 250 ml
Mąka pszenna: 2 łyżki
Pieprz i sól: do smaku
Dodatkowo
Olej: do smażenia
Pestki dyni: 4 łyżki
Zielona pietruszka: 1/4 pęczka

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić dynię?

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię obierz ze skórki i pozbądź się nasion. Pokrój na 4 równe kawałki i posmaruj obficie olejem oraz oprósz solą. Piecz ją w piekarniku przez około 20 minut lub do momentu aż zacznie robić się miękka.

2
Gotowe

W misce wymieszaj mąkę, mleko roślinne, tymianek oraz sól. Powinno powstać ciasto jak na naleśniki. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą.

3
Gotowe

Upieczoną i przestudzoną dynię umieść pierwsze w cieście, a następnie bardzo dokładnie panieruj w bułce tartej.

4
Gotowe

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i smaż kawałki dyni z każdej strony na złoty kolor.

5
Gotowe

Jak zrobić sos cebulowy?

W międzyczasie rozgrzej olej w garnku. Pokrój cebulę w kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut.

6
Gotowe

Do cebuli dodaj posiekany czosnek, cukier oraz szczyptę soli. Smaż jeszcze przez 1 minutę.

7
Gotowe

Wlej białe wino i gotuj do momentu odparowania.

8
Gotowe

Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj musztardę i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.

9
Gotowe

W bulionie wymieszaj bardzo dokładnie mąkę i wlej do garnka. Zagotuj. Sos powinien zgęstnieć. Dopraw do smaku.

10
Gotowe

Podanie

Ugotuj kaszę jaglaną oraz brukselkę. Na talerz nałóż porcję kaszy, kilka brukselek, panierowaną dynię i polej całość sosem cebulowym. Posyp uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego!

Konrad Budzyk

Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek - przepis na chrupiące placki ziemniaczane
previous
Wegańskie placki ziemniaczane
Przepis na Zakręcony chlebek z pesto
next
Zakręcony chlebek z pesto
Wegańskie placki ziemniaczane bez jajek - przepis na chrupiące placki ziemniaczane
previous
Wegańskie placki ziemniaczane
Przepis na Zakręcony chlebek z pesto
next
Zakręcony chlebek z pesto
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Mleczko kokosowe i cebula?
Aż muszę sprawdzić jak to smakuje

Agnieszka

Czy po upieczeniu dynię należy pokroić na mniejsze kawałki? Jak duże mają one być?

Konrad Budzyk

Przed upieczeniem podzieliłem ją na 4 kawałki (średniej wielkości dynia piżmowa) i upiekłem. Następnie opanierowałem. Wielkość zależy tylko od tego, jak duże kawałki dyni chcemy mieć na talerzu 🙂

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here