Ingredients
-
1 sztuka Dynia piżmowa
-
2 łyżki Olej
-
szczypta Sól
-
70g Mąka pszenna
-
120 ml Mleko roślinne
-
1 łyżeczka Tymianek
-
szczypta Sól
-
200g Bułka tarta
-
Sos cebulowy
-
3 sztuki Cebula
-
2 łyżki Olej
-
4 ząbki Czosnek
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
150 ml Białe wytrawne wino
-
400 ml Mleczko kokosowe
-
2 łyżeczki Musztarda
-
250 ml Bulion warzywny
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
do smażenia Olej
-
4 łyżki Pestki dyni
-
1/4 pęczka Zielona pietruszka
Jesień, jesień… Ach to już jesień… W sklepach pojawia się ogromna ilość różnego rodzaju dyń, z których można ukręcić nie jeden smakowity posiłek. Tym razem postawiłem na danie główne, którym jest panierowana dynia, podana z sosem cebulowym i brukselką. To połączenie smaków i struktur jest niesamowite!
Panierowana dynia w sosie cebulowym
Delikatna i mięsista dynia opatulona chrupiącą panierką, oblana kremowym, ale jednocześnie wyrazistym sosem. Podana na kaszy jaglanej ze świeżą i jędrną brukselką oraz uprażonymi pestkami dyni i posiekaną zieloną pietruszką… Z każdym napisanym słowem robię się coraz bardziej głodny i chętny do pochłonięcia kolejnej porcji…
Masz zapas dyni i zastanawiasz się co możesz z niej jeszcze zrobić? Na blogu pojawiło się już kilka przepisów z dynią, a najpopularniejszymi są:
Dobra, nie ma co dłużej przedłużać… Czas zakasać rękawy i wparować do kuchni, żeby zrobić obiad. W końcu panierowana dynia sama się nie usmaży!
Panierowana dynia – KĄCIK PORAD
- Użyłem dyni piżmowej, która ważyła około 1kg, ale nada się również inna dynia.
- Każda dynia przed panierowaniem musi zostać pierwsze upieczona!
- Zamiast kaszy jaglanej możesz również ugotować kaszę kuskus lub inną ulubioną.
- Panierowana dynia najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu.
Składniki
Dynia piżmowa: 1 sztuka | |
Olej: 2 łyżki | |
Sól: szczypta | |
Mąka pszenna: 70g | |
Mleko roślinne: 120 ml | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Sól: szczypta | |
Bułka tarta: 200g | |
Sos cebulowy |
|
Cebula: 3 sztuki | |
Olej: 2 łyżki | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Cukier: 1/2 łyżeczki | |
Białe wytrawne wino: 150 ml | |
Mleczko kokosowe: 400 ml | |
Musztarda: 2 łyżeczki | |
Bulion warzywny: 250 ml | |
Mąka pszenna: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Olej: do smażenia | |
Pestki dyni: 4 łyżki | |
Zielona pietruszka: 1/4 pęczka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić dynię?Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię obierz ze skórki i pozbądź się nasion. Pokrój na 4 równe kawałki i posmaruj obficie olejem oraz oprósz solą. Piecz ją w piekarniku przez około 20 minut lub do momentu aż zacznie robić się miękka. |
2
Gotowe
|
W misce wymieszaj mąkę, mleko roślinne, tymianek oraz sól. Powinno powstać ciasto jak na naleśniki. Do drugiej miski wsyp bułkę tartą. |
3
Gotowe
|
Upieczoną i przestudzoną dynię umieść pierwsze w cieście, a następnie bardzo dokładnie panieruj w bułce tartej. |
4
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju i smaż kawałki dyni z każdej strony na złoty kolor. |
5
Gotowe
|
Jak zrobić sos cebulowy?W międzyczasie rozgrzej olej w garnku. Pokrój cebulę w kostkę i smaż na średnim ogniu przez 5 minut. |
6
Gotowe
|
Do cebuli dodaj posiekany czosnek, cukier oraz szczyptę soli. Smaż jeszcze przez 1 minutę. |
7
Gotowe
|
Wlej białe wino i gotuj do momentu odparowania. |
8
Gotowe
|
Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj musztardę i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. |
9
Gotowe
|
W bulionie wymieszaj bardzo dokładnie mąkę i wlej do garnka. Zagotuj. Sos powinien zgęstnieć. Dopraw do smaku. |
10
Gotowe
|
PodanieUgotuj kaszę jaglaną oraz brukselkę. Na talerz nałóż porcję kaszy, kilka brukselek, panierowaną dynię i polej całość sosem cebulowym. Posyp uprażonymi pestkami dyni oraz posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego! |
Mleczko kokosowe i cebula?
Aż muszę sprawdzić jak to smakuje
Czy po upieczeniu dynię należy pokroić na mniejsze kawałki? Jak duże mają one być?
Przed upieczeniem podzieliłem ją na 4 kawałki (średniej wielkości dynia piżmowa) i upiekłem. Następnie opanierowałem. Wielkość zależy tylko od tego, jak duże kawałki dyni chcemy mieć na talerzu 🙂