Ingredients
-
1 kostka Tofu naturalne
-
do smażenia Olej
-
Do zamoczenia
-
100 ml Mleko roślinne
-
3 łyżki Mąka
-
3 łyżeczki Sos sojowy
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
szczypta Pieprz i sól
-
Do obtoczenia
-
100g Bułka tarta
-
2 arkusze Nori
Przepis na paluszki bezrybne z tofu
Cześć i czołem, mam dla Ciebie nie lada gratkę! Wegańskie paluszki rybne, bo to o nich mowa, są dzisiejszym bohaterem wpisu. Chodziły za mną od dłuższego czasu. Niestety mając wizję obkręcania każdego paluszka osobno w nori, odechciewało mi się. Znalazłem jednak na to patent… wystarczy zmielić nori i dodać do panierki. Efekt jest rewelacyjny! Dzieki temu paluszki bezrybne mogą częściej witać w moich rękach 😅
Bardzo lubię przepisy na bezrybne rzeczy. Na blogu znajdziesz już m.in. wegański paprykarz, który smakuje nawet lepiej, niż oryginalny. Jest również łososiowa marchewka i pasta bezrybna… Jak widać, jest w czym wybierać. Brakowało mi w tej układance prostego przepisu na paluszki bezrybne, ale teraz już są.
Czy można je zrobić bezglutenowe?
Tak, bez problemu. Mąkę „do zamoczenia” daj dowolną bezglutenową, a do obtoczenia użyj bułki tartej bezglutenowej lub np. zmielonych orzechów włoskich.
Z czym podawać wegańskie paluszki rybne?
Standardowo… z czym tylko chcesz! Na poniższym zdjęciu widzisz, jak zatapiam mojego paluszka w sosie czosnkowym z nerkowców. Świetnie jednak będzie pasowała tutaj np. mizeria z ziemniakami, frytki, dowolny ulubiony sos… Są one tak smaczne, że ze wszystkim będą dobrze smakowały 😅
Składniki
Tofu naturalne: 1 kostka | |
Olej: do smażenia | |
Do zamoczenia |
|
Mleko roślinne: 100 ml | |
Mąka: 3 łyżki | |
Sos sojowy: 3 łyżeczki | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: szczypta | |
Do obtoczenia |
|
Bułka tarta: 100g | |
Nori: 2 arkusze |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Jakiej wielkości kostek tofu użyłeś?
około 200g miała 🙂
Wyszły super! Mega pomysł, są proste i pyszne 🙂