Orzeźwiający napój z nasionami chia

3 0
Orzeźwiający napój z nasionami chia

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Nasiona chia:: 20g 2 łyżki
Sok jabłkowy:: 250ml
Sok z cytryny:: 1 sztuka
Opcjonalnie
Mięta::
Cukier trzcinowy::

Nutritional information

1
Porcja
223
Kalorie
4g
Białko
6.5g
Tłuszcz
39.6g
Węglowodany
9.6g
Błonnik

Chcesz wspomóc swój organizm podczas wysiłku fizycznego? A może po prostu masz ochotę na coś smacznego do picia? Napój z nasionami chia to świetny wybór.

  • 1 min
  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Orzeźwiający napój z nasionami chia

Napój z nasionami chia przez wielu jest określany jako naturalny energetyk. Jak dla mnie, nie ma to nic wspólnego z energetykiem. Jest jednak coś, z czym trudno polemizować. Jest to fakt, że świetnie nawadnia organizm i dostarcza duże ilości kwasów omega-3!

Ja mój napój z nasion chia wypiłem rano zaraz po wstaniu. Zamiast znowu pić nudną wodę z cytryną, postanowiłem poprzedniego dnia wieczorem zafundować sobie na dzisiejszy poranek coś wyjątkowego. Połączenie jabłka, mięty i soku z cytryny z nasionkami chia, które tworzą swego rodzaju glutka… pycha! Zachęcam do użycia soku jabłkowo-miętowego. Jeśli takiego nie masz, to użyj po prostu soku jabłkowego tłoczonego (lub samodzielnie wyciśnij) i dodaj listki mięty.

Jestem wielkim fanem napojów, w których coś pływa. Od miąższu w soku pomarańczowym, po ten z napojów aloesowych. To przeciskanie glutków między zębami… z każdym łykiem czuję się jak dziecko.

Napój chia fajnie sprawdzi się przed wysiłkiem fizycznym, jak i w jego trakcie. Z powodzeniem może zastąpić napój izotoniczny. Nasionka chia są nisko-węglowodanowe i zawierają sporo dobrej jakości białka, dlatego jeśli jesteś na diecie, to spokojnie możesz je uwzględnić w codziennym jadłospisie.

Innym świetnym przepisem z użyciem nasion chia jest pudding chia. Zachęcam do wypróbowania.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Nasiona chia:: 20g 2 łyżki
Sok jabłkowy:: 250ml
Sok z cytryny:: 1 sztuka
Opcjonalnie
Mięta::
Cukier trzcinowy::

Wykonanie

1
Gotowe

Do kubka wlej sok jabłkowy (u mnie jabłkowo-miętowy), sok z cytryny, opcjonalnie dowolne słodziwo oraz wsyp nasionka chia. Mieszaj przez 1 minutę i wstaw do lodówki na całą noc. Przed wypiciem wymieszaj.

Konrad Budzyk

Makaron ze szpinakiem i brokułami
previous
Makaron ze szpinakiem i brokułami
Komosa ryżowa po meksykańsku
next
Komosa ryżowa po meksykańsku
Makaron ze szpinakiem i brokułami
previous
Makaron ze szpinakiem i brokułami
Komosa ryżowa po meksykańsku
next
Komosa ryżowa po meksykańsku
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here