Ingredients
-
1kg Brukselka
-
Na marynatę
-
2 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżka Masło orzechowe
-
1 łyżka Sos sriracha
-
2-3 łyżki Sok z limonki
-
2 łyżki Cukier
-
2 łyżeczki Sezam
-
2 ząbki Czosnek
-
2-3 cm Imbir
-
szczypta Cynamon
-
2 łyżki Olej
-
Do podania polecam dodatkową porcję sezamu oraz posiekaną zieloną cebulkę
Orientalna brukselka po tajsku
Niektórym brukselka kojarzy się z okropnym warzywem z dzieciństwa, do którego jedzenia zmusza się dzieci. Dla mnie jest to raczej fikuśna, mała kapusta, z którą można poszaleć w kuchni i stworzyć coś fajnego. Dzisiaj przygotowałem połączenie brukselki ze smakami orientu. Brukselka po tajsku, bo o niej mowa, to świetny dodatek do obiadu, jak i posiłek sam w sobie. Pełna smaku, delikatnie pikantna… po prostu pyszna.
Do przygotowania tego przepisu polecam użycie świeżej brukselki, ponieważ ta mrożona zrobi się paćkowata i… no ogólnie nie fajna. Na blogu znajdziesz również przepis na brukselkę z suszonymi pomidorami, oraz brukselkę w sosie BBQ, które baaardzo Ci polecam. Jeśli lubisz „smakowe” warzywa, to pieczony kalafior z pewnością również trafi w Twoje gusta.
Składniki
Brukselka: 1kg | |
Na marynatę |
|
Sos sojowy: 2 łyżka | |
Masło orzechowe: 1 łyżka | |
Sos sriracha: 1 łyżka | |
Sok z limonki: 2-3 łyżki | |
Cukier: 2 łyżki | |
Sezam: 2 łyżeczki | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Imbir: 2-3 cm | |
Cynamon: szczypta | |
Olej: 2 łyżki | |
Do podania polecam dodatkową porcję sezamu oraz posiekaną zieloną cebulkę |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku zagotuj osoloną wodę. Brukselki oczyść i wrzuć do gotującej się wody na dosłownie 2 minuty. Brukselki mają delikatnie zmięknąć, ale nie zostać ugotowane/rozgotowane. W międzyczasie obierz i posiekaj czosnek oraz obierz i zetrzyj na tarce imbir. Wymieszaj wszystkie składniki, aby utworzyć marynatę. |
2
Gotowe
|
Brukselki wyjmij z wody, przelej lodowatą wodą (możesz je na chwilę umieścić w zimnej wodzie, dzięki temu zachowają kolor i szybciej wystygną). Przekrój każdą na pół, a następnie wymieszaj je w marynacie i odstaw na 30 minut, żeby się przegryzły. Na patelni rozgrzej olej i smaż brukselki z obu stron na złoty kolor. Gotowe! |