Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa

0 0
Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ryżo do sushi: 300g
Zaprawa do ryżu
Ocet ryżowy: 4 łyżki
Cukier: 3 łyżeczki
Sól: 1/3 łyżeczki
Tofu w panko
Tofu naturalne: 180-200g
Mąka: 70g
Mleko roślinne: 120g
Sól: szczypta
Panko: 100g
Pozostałe
Glony Nori: 6 sztuk
Majonez: 6 łyżeczek
Ogórek zielony: 1 duży
Awokado: 1-2 sztuki
Kimchi: 120g
Sałata: 6 liści
Opcjonalnie
Sos sriracha: do smaku

Lubisz kanapki? Ten JAPOŃSKI przysmak Cię miło zaskoczy!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Zaprawa do ryżu

  • Tofu w panko

  • Pozostałe

  • Opcjonalnie

Share

Ostatnio bardzo dużo oglądam programów kulinarnych. W jednym z odcinków bohaterzy odwiedzali Japońskie restauracje i małe uliczne straganiki z jedzeniem. To co zwróciło najbardziej moją uwagę, to niecodzienna (jak dla mnie) kanapka… Kanapka z ryżu. Postanowiłem troszkę na ten temat poczytać i zabrać się za eksperymenty w kuchni. Okazało się, że ONIGIRAZU, bo tak właśnie nazywa się to danie, jest prawdziwym HICIOREM!

Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa

W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jeden z moich ulubionych sposobów „nadziania” kanapki. Oczywiście możecie do niej włożyć cokolwiek tylko chcecie i w ten sposób nadać jej dowolnego smaku. Innymi słowy, ogranicza Was jedynie wyobraźnia! Najważniejsze jest jedno… dobrze ugotowany i doprawiony ryż. Nie wiesz jak to zrobić? Zobacz koniecznie mój poradnik -> JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI. Idealny ryż będzie się kleił, ale nie będzie rozgotowany. Przede wszystkim powinny być wyczuwalne ziarenka ryżu. Jestem ogromnym fanek doprawiania ryżu przy pomocy zaprawy na bazie octu ryżowego, cukru i soli. Tobie również polecam to zrobić.

Moja kanapka ryżowa składa się z wegańskiego majonezu, świeżego zielonego ogórka, kremowego awokado, kwaśno-ostrego kimchi, chrupkiej sałaty oraz smażonego tofu panierowanego w panko… Oj to połączenie jest REWELACYJNE. Dużo różnych smaków i tekstur… Bardzo smakowało mi również onigirazu z łososiową marchewką. A jakie są Twoje ulubione dodatki do onigirazu? Podziel się w komentarzu swoimi smakami.

Zastanawiasz się do czego jeszcze możesz użyć glonów nori? Lubisz rybne smaki, ale unikasz jedzenia ryb? Na blogu znajduje się m.in. zupa bezrybna, pasta bezrybna, tofuryba oraz wegański paprykarz. Wszędzie tam, gdzie trzeba zastąpić rybny smak, tam glony nori sprawdzają się idealnie.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Ryżo do sushi: 300g
Zaprawa do ryżu
Ocet ryżowy: 4 łyżki
Cukier: 3 łyżeczki
Sól: 1/3 łyżeczki
Tofu w panko
Tofu naturalne: 180-200g
Mąka: 70g
Mleko roślinne: 120g
Sól: szczypta
Panko: 100g
Pozostałe
Glony Nori: 6 sztuk
Majonez: 6 łyżeczek
Ogórek zielony: 1 duży
Awokado: 1-2 sztuki
Kimchi: 120g
Sałata: 6 liści
Opcjonalnie
Sos sriracha: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Ugotuj ryż do sushi i dopraw go zaprawą. Nie wiesz jak to zrobić? Sprawdź mój wpis "JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI".

2
Gotowe

Tofu przekrój w poprzek na pół, a następnie obie części przekrój jeszcze na 3 części. Powinno wyjść 6 kwadratowych kawałków tofu (niezbyt grubych). Wymieszaj mąkę z mlekiem i odrobiną soli - powstanie ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Maczaj tofu i panieruj w panko. Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

3
Gotowe

Rozłóż płaty nori - błyszczącą stroną do spodu. Nabierz 2-3 czubate łyżki przestudzonego ryżu. Przy pomocy zwilżonych rąk uformuj coś na kształt "kotlecika", o grubości nie większej niż 1cm i połóż na środku nori. Posmaruj majonezem, ułóż pokrojonego w plasterki ogórka, awokado, kimchi, sałatę i usmażone tofu.

4
Gotowe

Na wierzch nałóż ryż uformowany w "kotlecik", zwilż delikatnie nori i złóż możliwie jak najszczelniej. Gotową kanapkę zawiń w folię spożywczą i daj do lodówki na minimum 10-20 minut. Onigirazu, czyli kanapka ryżowa jest już gotowa. Wyjmij ją, przekrój i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
previous
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
Placki kukurydziane - placki z kukurydzą - przepis
next
Placki z kukurydzą
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
previous
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
Placki kukurydziane - placki z kukurydzą - przepis
next
Placki z kukurydzą
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Jaki super przepis!!! Wygląda na dość pracochłonny ale na pewno warto go zrobić. Wszystko krok po kroku pokazane, teraz trzeba kupić składniki i robić 😉

Konrad Budzyk

Oj serdecznie polecam. Smak jest warty każdej minuty spędzonej w kuchni 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here