Ingredients
-
16 sztuk Kotlety sojoweokoło 100g
-
2 łyżeczki Suszony majeranek
-
2 łyżeczki Papryka wędzona
-
4 łyżeczki Przyprawa do mięsa
-
Pieprz czarnyszczypta
-
1 łyżka Sos sojowy jasny
-
120g Płatki kukurydziane
-
160g WodaLub mleko roślinne
-
120g Mąka z ciecierzycy
-
1 łyżka Płatki drożdżowe
-
1 łyżeczka Słodka papryka
-
Olej kokosowydo smażenia
Pewnie zastanawiasz się czy to nie lekka przesada, jeśli Blendman dodaje przepis na nuggetsy. Myślisz – co to ma do cholery wspólnego z blenderem?! Ma i to sporo. Nie dość, że zrobienie panierki wymaga blendera to dodatkowo jest to coś, z czym będzie można zjeść wiele sosów dostępnych już na blogu jak i tych, które będą dodane. Tym też wpisem/przepisem chcę Ci powiedzieć, że już niedługo pojawi się sporo przepisów na sosy, którymi będziesz raczył swoje podniebienie.
Na zdjęciach chciałem Ci pokazać nowobogackie podanie wegańskiego fastfoodu. Od frontu jak i na kotlecikach widać sos tatarski, na który niebawem dodam przepis. W tle, jak na dietetyka przystało, pepsi „diet” – mam nadzieję, że to oznacza, że została stworzona specjalnie dla dietetyków.. 😉
Podtrzymując temat niezdrowej żywności (czytaj pepsi), wyobraź sobie, że u mnie na uczelni, która jest prozdrowotna i ekologiczna, w automatach z jedzeniem nie można znaleźć nic, co byłoby zdrowe… Same batoniki, „kole” czy rogaliki. Uczelnia, na której kształci się przyszłych dietetyków, kosmetologów i fizjoterapeutów (osoby, które mają dbać o nasze zdrowie i dobry wygląd), serwuje swoim studentom do wyboru tylko takie coś…słów brak. Czy tak trudno byłoby umieścić nawet jakieś owoce, zdrowe batoniki czy soki tłoczone?! Wróćmy może do jedzenia, bo trochę nie na temat się rozgadałem.
Czy można zastąpić mąkę z ciecierzycy?
Jeśli nie jesteś osobą cierpiącą na celiakię lub urojenia o szkodliwości glutenu wszystkim ludziom na Ziemi, to z powodzeniem możesz użyć zamiast mąki z ciecierzycy tą z pszenicy czy orkiszu – innych nie próbowałem, dlatego nie polecę.
Duże znaczenie ma wybór kotletów! Dla mnie z Sante są niejadalne. Po ugotowaniu mają dziwną i nieprzyjemną konsystencję. Najchętniej sięgam po te z Orico. Zachowują bardzo fajną strukturę po ugotowaniu.
Mam nadzieję, że kotlety sojowe w takiej formie Ci zasmakują. Na dwoje babka wróżyła – mi bardzo odpowiadają, ale dziewczyna nie może na nie patrzeć. Co kto lubi 😉
Składniki
Kotlety sojowe:: 16 sztuk | |
Suszony majeranek:: 2 łyżeczki | |
Papryka wędzona:: 2 łyżeczki | |
Przyprawa do mięsa:: 4 łyżeczki | |
Pieprz czarny:: | |
Sos sojowy jasny:: 1 łyżka | |
Płatki kukurydziane:: 120g | |
Woda:: 160g | |
Mąka z ciecierzycy:: 120g | |
Płatki drożdżowe:: 1 łyżka | |
Słodka papryka:: 1 łyżeczka | |
Olej kokosowy:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kotlety umieść na patelni, zalej wodą na równi z nimi. |
2
Gotowe
|
Po 2-3 minutach dodaj 1 łyżkę oleju. Obróć je na drugą stronę. |
3
Gotowe
|
Gotuj 2 minuty, dodaj majeranek, paprykę wędzoną, przyprawę do gyrosa, pieprz i sos sojowy, wymieszaj i gotuj do czasu aż wchłoną całą wodę. Kontroluj ich "twardość". Jeśli są już dobre, a wciąż masz wodę na patelni, odlej ją, a jeśli są za twarde dolej troszkę wody i gotuj do pożądanej konsystencji. |
4
Gotowe
|
Zmiksuj płatki kukurydziane i przesyp do jednej miseczki, a w drugiej zmiksuj wodę/mleko z mąką oraz papryką słodką i płatkami drożdżowymi. |
5
Gotowe
|
Kotlety po lekkim ostudzeniu obtocz w płynnej części panierki, a następnie w płatkach. |
6
Gotowe
|
Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron do uzyskania złotego i apetycznego koloru. |
Czy Nuggetsy mozna upiec w piekarniku?
Myślę, że tak 🙂
Ja piekłam, ale polecam zjeść od razu po wyjęciu, bo potem robią się nijakie/gumowate. Jednak smażone na tłuszczu zachowują chrupkość.