Ingredients
-
100g Mąka pszenna
-
180ml Mleko sojowe
-
szczypta Sól
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
do smażenia Olej
-
3 łyżki Mak niebieski
Naleśniki z makiem
Mój sposób na dużą porcję wapnia? Naleśniki z makiem! Zresztą mak zawiera nie tylko dużą ilość wapnia, ale również białka, witamin i błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Jednocześnie trzeba pamiętać, że jest on bardzo kaloryczny, ale w związku z tym, że dostarcza całą masę zdrowotności, to przyjmijmy, że są to „dobre” kalorie.
Niestety muszę zmartwić przyszłych i obecnych narkomanów chcących zacząć dzień od naćpania się naleśnikami. Mak niebieski (spożywczy) nie ma właściwości narkotycznych, więc jeśli chcesz poprzez zjedzenie śniadania lub kolacji się odurzyć, to musisz szukać tak zwanego maku lekarskiego – a tego niestety w popularnych marketach na pewno nie znajdziesz.
Zobacz pozostałe przepisy na naleśniki!
Składniki
Mąka pszenna:: 100g | |
Mleko sojowe:: 180ml | |
Sól:: szczypta | |
Proszek do pieczenia:: 1 łyżeczka | |
Olej:: do smażenia | |
Mak niebieski:: 3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki poza makiem i olejem zmiksuj. Dodaj mak i porządnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor |
Jakiś Ty, Konrad, oryginalny! Ja to bym raczej w ml mleko podawała, a mąkę w gramach 😉 😛
PS Przepis łatwiutki, acz ciekawy 😉 🙂
hahaha poprawione. Dzięki za uwagę 🙂 Wsio się zgadzało jak chodzi o ilości, tylko g z ml pomylone 🙂
Zrobilam dzisiaj na śniadanie. Bardzo pyszne. Jako krem, użyłam dojrzałego banana, namoczonych nasion chia i masła orzechowego. Dodatkowo do środka dołożyłam czerwone i czarne porzeczki oraz agrest z ogrodu, jagody z lasu, i czereśnie, jabłko oraz nektarynkę.