Ingredients
-
80g Mąka kukurydziana
-
20g Skrobia ziemniaczanamąka ziemniaczana
-
200ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Olej
-
1 łyżeczka Siemię lniane
-
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
-
szczypta Sól
-
Opcjonalnie
-
do smażenia Olej
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Są to już kolejne naleśniki bezglutenowe na moim blogu. Jak dobrze wiecie, bardzo lubię eksperymentować z nowymi mąkami. Pomimo że mąka kukurydziana jest jedną z najpopularniejszych bezglutenowych szeroko dostępnych, to dopiero teraz się za nią wziąłem na poważnie. Wiecznie nie było czasu lub były inne mąki do stestowania. Tym razem naleśniki z mąki kukurydzianej pozwoliły mi ją odczarować.
W moim przypadku były to naleśniki kukurydziane z mocną orzechową nutą. Wyjątkowo wybrałem mleko ryżowo-laskowe oraz standardowo na wierzch masło orzechowe domowej roboty. Żeby wyglądało to wszystko trochę bardziej fit i modnie, to dodałem morele, ale spokojnie możesz je zastąpić dżemem i bitą śmietaną.
Jeśli tak jak ja jesteście fanami naleśników z hipsterskich mąk, to koniecznie spróbujcie kilku moich ulubionych przepisów:
Szczerze powiedziawszy to miałbym teraz duży problem z wybraniem ulubionego przepisu na naleśniki. Tyle ich już jest na blogu… i w każdym można znaleźć coś wyjątkowego co niemalże krzyczy z ekranu „wybierz mnie, wybierz mnie”.
Pytania i odpowiedzi:
- Siemię lniane w całości czy zmielone?
Tylko zmielone. Jeśli nie masz, to możesz użyć nasionek chia. Również świetnie się sprawdzą. W przypadku gdy ich też nie masz, to możesz zaryzykować zrobieniem bez nich.
Składniki
Mąka kukurydziana:: 80g | |
Skrobia ziemniaczana:: 20g | |
Mleko roślinne:: 200ml | |
Olej:: 1 łyżka | |
Siemię lniane:: 1 łyżeczka | |
Soda oczyszczona:: 1/2 łyżeczki | |
Sól:: szczypta | |
Opcjonalnie |
|
Olej:: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię. Posmaruj delikatnie olejem. Rozprowadź ciasto po powierzchni patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. Gdyby ciasto było zbyt płynne, dodaj więcej mąki kukurydzianej. Gęstość zależy od wilgotności mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję klasyczną dla naleśników. U mnie wyszły 3 naleśniki. |
Mam pytanie, jaki może być powód rozpadnie się naleśników na patelni tak że nadają się tylko do wyrzucenia ( w jakby kleiste, nie można ich przewrócić na drugą stronę) ?
Prawdopodobnie ciasto mogło być zbyt rzadkie.
Moje wyszły obłędne Ale raczej robilam placki, z bananem i odrobiną miodu, pyyyycha
Super! 🙂