Naleśniki z mąki jaglanej

Naleśniki z mąki jaglanej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana:: 150g
Woda:: + więcej do uzyskania konsystencji 300ml
Siemię lniane:: 1 łyżeczka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy:: 30g

Nutritional information

1
Porcja
145
Kalorie
3g
Białko
6g
Tłuszcz
19g
Węglowodany

Naleśniki z mąki jaglanej są bezglutenowe, zdrowe i naprawdę smaczne. Przepis jest bardzo prosty do wykonania, więc naleśniki z mąki jaglanej wyjdą każdemu.

  • 20 min
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Naleśniki z mąki jaglanej

Po bardzo dobrym przyjęciu przez Was, drodzy czytelnicy, przepisu na naleśniki z ciecierzycy, postanowiłem zrobić również wersję bezglutenową naleśników, ale tym razem są to naleśniki z mąki jaglanej. Tak samo jak zresztą mąka z ciecierzycy, nie jest ona zbytnio popularna w naszym kraju, a naprawdę warto po nią sięgnąć nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również w celu wypróbowania nowych produktów w naszej diecie. Cena w mąki w wielu marketach jest bardzo przystępna, więc śmiało można się pokusić na jej zakup.

Z czym podawać naleśniki z mąki jaglanej?

Ja znowu zaserwowałem naleśniki na wytrawnie z kotletami sojowymi, mieszanką chińską i sosem. Bez kombinowania, na szybko. Jadłem je również na słodko z tahini, powidłami i bananem. Każda wersja ma swój urok, a naleśniki jaglane sprawdzają się tu i tu.

Sprawdź gdzie znajdziesz najtańszą mąkę jaglaną -> Kliknij

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

[Ocena: 3.5]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka jaglana:: 150g
Woda:: + więcej do uzyskania konsystencji 300ml
Siemię lniane:: 1 łyżeczka
Sól:: 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy:: 30g

Wykonanie

1
Gotowe

Do miski wsyp i wlej wszystkie składniki i zblenduj na gładko.

2
Gotowe

Smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.

Konrad Budzyk

Naleśniki z ciecierzycy
previous
Naleśniki z ciecierzycy
next
Chleb z kaszy gryczanej
Naleśniki z ciecierzycy
previous
Naleśniki z ciecierzycy
next
Chleb z kaszy gryczanej
Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zosia

Witam, mam kilka pytań.
Mianowicie, czy olej kokosowy mieszamy z resztą składników, czy olej jest do smażenia? Również chciałabym się dowiedzieć o siemię lniane, ma być ono całe, czy mielone?
Robiłam ostatnio i niestety rozwalały się w momencie przewracania na drugą stronę, co może być przyczyną?

Konrad Budzyk

Ja olej „wlewałem” do ciasta. Jeśli naleśniki przywierają, to delikatnie należy posmarować patelnię. U mnie takiego problemu nie było.
Siemię lniane mielone. Można zastąpić nasionami chia. Przy użyciu nasionek konieczne będzie odstawienie ciasta na minimum 15 minut do lodówki.
Mogłyby się rozwalać prawdopodobnie przez niezmielone siemię lniane, bo ono zlepia całość (siemię lniane tworzy „glutka”).

Magda

To ja spytam o samą mąkę – czy możesz napisać jakiej firmy maki używasz? Moje naleśniki (mąka symbio, ekologiczna) maja jednak lekko gorzkawy posmak, a przy tym wyglądają zupełnie jak gryczane (ciemne o nieciekawym, ziemistym kolorze:) Z gory dziękuję 🙂

Magda

Mi wyszly gorzkie. To kwestia maki?

Konrad Budzyk

Niestety tak. Czasami nawet z tej samej firmy mąka potrafi raz być gorzka a raz dobra. Ja obecnie mam z firmy Witpak, ale miałem też z Radix i obie sobie chwalę 🙂

Aurelio

Fajny przepis. Szybki, zdrowy i smaczny 🙂

Anna

A jaki olej ? Ja użyłam zbity olej nie płynny , i jaka ilośc wtedy ? 30g ? Dałam 2yzki , czy ok? Jaki płynny polecasz

Krynka

Dziękuję za super przepis ale mam gorącą prosbe o podawanie ilości skladnikow w realnych miarkach,bo nie mam wagi.Czyli na łyżki,szklanki a nawet garscie:)Dzięki:)

Agata

Rewelacja, smaczne i chrupiące. Jestem zachwycona

Ania

Witam.
Nie wiem jak mogły wyjsc takie naleśniki, straciłam tylko składniki i cenny czas z rana przed praca. Nie polecam ! Nie ma opcji żeby dało się zdjąć naleśnik z patelni przy proporcjach w przepisie.
Stracony czas.

Konrad Budzyk

Oczywiście, że się da, ale zauwazyłem, że mąka mące nie jest równa, pomimo, że jedna i druga jest jaglana. Mi na mojej zawsze z tych proporcji wychodzi 🙂

Gosia

U mnie to samo ;(

Alice

Czasem też wina patelni, bywa też, że jednak trzeba posmarować tłuszczem przed pierwszym naleśnikiem.

Marta

Witam, a czy zamiast siemienia lnianego można dodać banana ?

Konrad Budzyk

Oj nie robiłem 🙁

Wiktoria

Moje musiały zostać lekko zmodyfikowane dodatkiem 2 łyżek skrobi ziemniaczanej ponieważ wyszły mało elastyczne i bardzo się kruszyły 🙂

22
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here