Ingredients
-
150g Mąka jaglana
-
300ml Woda+ więcej do uzyskania konsystencji
-
1 łyżeczka Siemię lniane
-
1/2 łyżeczki Sól
-
30g Olej kokosowy
Naleśniki z mąki jaglanej
Po bardzo dobrym przyjęciu przez Was, drodzy czytelnicy, przepisu na naleśniki z ciecierzycy, postanowiłem zrobić również wersję bezglutenową naleśników, ale tym razem są to naleśniki z mąki jaglanej. Tak samo jak zresztą mąka z ciecierzycy, nie jest ona zbytnio popularna w naszym kraju, a naprawdę warto po nią sięgnąć nie tylko ze względów zdrowotnych, ale również w celu wypróbowania nowych produktów w naszej diecie. Cena w mąki w wielu marketach jest bardzo przystępna, więc śmiało można się pokusić na jej zakup.
Z czym podawać naleśniki z mąki jaglanej?
Ja znowu zaserwowałem naleśniki na wytrawnie z kotletami sojowymi, mieszanką chińską i sosem. Bez kombinowania, na szybko. Jadłem je również na słodko z tahini, powidłami i bananem. Każda wersja ma swój urok, a naleśniki jaglane sprawdzają się tu i tu.
Sprawdź gdzie znajdziesz najtańszą mąkę jaglaną -> Kliknij
Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe
Składniki
Mąka jaglana:: 150g | |
Woda:: 300ml | |
Siemię lniane:: 1 łyżeczka | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Olej kokosowy:: 30g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Do miski wsyp i wlej wszystkie składniki i zblenduj na gładko. |
2
Gotowe
|
Smaż na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. |
Witam, mam kilka pytań.
Mianowicie, czy olej kokosowy mieszamy z resztą składników, czy olej jest do smażenia? Również chciałabym się dowiedzieć o siemię lniane, ma być ono całe, czy mielone?
Robiłam ostatnio i niestety rozwalały się w momencie przewracania na drugą stronę, co może być przyczyną?
Ja olej „wlewałem” do ciasta. Jeśli naleśniki przywierają, to delikatnie należy posmarować patelnię. U mnie takiego problemu nie było.
Siemię lniane mielone. Można zastąpić nasionami chia. Przy użyciu nasionek konieczne będzie odstawienie ciasta na minimum 15 minut do lodówki.
Mogłyby się rozwalać prawdopodobnie przez niezmielone siemię lniane, bo ono zlepia całość (siemię lniane tworzy „glutka”).
To ja spytam o samą mąkę – czy możesz napisać jakiej firmy maki używasz? Moje naleśniki (mąka symbio, ekologiczna) maja jednak lekko gorzkawy posmak, a przy tym wyglądają zupełnie jak gryczane (ciemne o nieciekawym, ziemistym kolorze:) Z gory dziękuję 🙂
Mi wyszly gorzkie. To kwestia maki?
Niestety tak. Czasami nawet z tej samej firmy mąka potrafi raz być gorzka a raz dobra. Ja obecnie mam z firmy Witpak, ale miałem też z Radix i obie sobie chwalę 🙂
Fajny przepis. Szybki, zdrowy i smaczny 🙂
A jaki olej ? Ja użyłam zbity olej nie płynny , i jaka ilośc wtedy ? 30g ? Dałam 2yzki , czy ok? Jaki płynny polecasz
Dziękuję za super przepis ale mam gorącą prosbe o podawanie ilości skladnikow w realnych miarkach,bo nie mam wagi.Czyli na łyżki,szklanki a nawet garscie:)Dzięki:)
Rewelacja, smaczne i chrupiące. Jestem zachwycona
Witam.
Nie wiem jak mogły wyjsc takie naleśniki, straciłam tylko składniki i cenny czas z rana przed praca. Nie polecam ! Nie ma opcji żeby dało się zdjąć naleśnik z patelni przy proporcjach w przepisie.
Stracony czas.
Oczywiście, że się da, ale zauwazyłem, że mąka mące nie jest równa, pomimo, że jedna i druga jest jaglana. Mi na mojej zawsze z tych proporcji wychodzi 🙂
U mnie to samo ;(
Czasem też wina patelni, bywa też, że jednak trzeba posmarować tłuszczem przed pierwszym naleśnikiem.
Witam, a czy zamiast siemienia lnianego można dodać banana ?
Oj nie robiłem 🙁
Moje musiały zostać lekko zmodyfikowane dodatkiem 2 łyżek skrobi ziemniaczanej ponieważ wyszły mało elastyczne i bardzo się kruszyły 🙂