Naleśniki z brokułami

0 0
Naleśniki z brokułami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na naleśniki
Mąka pszenna: 200g
Mleko roślinne: 400 ml
Sól: 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Olej: 2 łyżki
Na farsz
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 3-4 cm
Ostra papryka: 1 sztuka
Cukier: 1 łyżka
Olej: 2 łyżki
Brokuł: 1 sztuka
Sezam: 2 łyżeczki
Ocet: 1 łyżka
Sos sojowy: 2 łyżki
Kukurydza: 1 puszka
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Na naleśniki

  • Na farsz

Share

Przepis na naleśniki z brokułami

Do naleśników chyba nikogo nie będę musiał przekonywać. Z brokułami bywa różnie, ale w takim, pełnym smaku wydaniu, to nawet najbardziej wybredny osobnik, da się namówić do spałaszowania. Jeśli chcesz komuś przemycić brokuły niespodziewanie, to mam pomysł… Zrób kotlety z białej fasoli! Jest tam ukryta spora ilość brokuła. Dla mnie nie ma znaczenia, czy będą to naleśniki z brokułami, tak jak dzisiaj, czy naleśniki z bananem jak ostatnio. Zjem wszystko, każdą ilość! Najważniejsze, żeby było ładnie, kolorowo i smacznie.

Z czym podawać naleśniki faszerowane brokułami?

W związku z tym, że ja lubię pikantne dania, to polałem je ostrym sosem. Polecam również podawanie z sosem ziołowym, sojonezem czy jogurtem. Takie „białe” sosy bardzo fajnie będą współgrały zarówno z brokułem, jak i pikantną papryczką oraz czosnkiem. Świetne połączenie, które z pewnością posmakuje każdemu.

Czy można zrobić je w wersji bezglutenowej?

Pewnie, że tak! Na moim blogu znajdziesz przepisy na naleśniki bezglutenowe. Moimi ulubionymi są naleśniki z ciecierzycy, oraz z mąki gryczanej. Co prawda nie ma to jak klasyczne, wykonane z tego przepisu, ale zawsze jest jakaś alternatywa.

Jeśli lubisz takie klimaty smakowe, jak w tym daniu, to posmakuje Ci z pewnością tajska sałatka z tofu. Koniecznie musisz spróbować.

Przepis na naleśniki z brokułami

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na naleśniki
Mąka pszenna: 200g
Mleko roślinne: 400 ml
Sól: 1/2 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Olej: 2 łyżki
Na farsz
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 3-4 cm
Ostra papryka: 1 sztuka
Cukier: 1 łyżka
Olej: 2 łyżki
Brokuł: 1 sztuka
Sezam: 2 łyżeczki
Ocet: 1 łyżka
Sos sojowy: 2 łyżki
Kukurydza: 1 puszka

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj i odstaw na 5 minut. Sprawdź czy nie jest zbyt gęste, w razie potrzeby dolej odrobinę mleka lub wody.

Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w piórka, papryczkę, czosnek i imbir w paski. Wrzuć na patelnię i smaż przez 2-3 minuty.

3
Gotowe

Dodaj cukier, pokrojonego drobno brokuła (surowego), sezam, ocet (ryżowy lub jabłkowy) oraz sos sojowy. Wymieszaj. Smaż przez kilka minut.

4
Gotowe

Dodaj kukurydzę i smaż jeszcze 1 minutę. Przełóż farsz na naleśniki, zwiń lub złóż i... Gotowe!

Konrad Budzyk

Kopytka z buraków
previous
Kopytka z buraków
Przepis na masło orzechowe
next
Masło orzechowe
Kopytka z buraków
previous
Kopytka z buraków
Przepis na masło orzechowe
next
Masło orzechowe
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewa

Ocet w jakimś konkretnym celu?

Konrad Budzyk

Dla przełamania smaku głównie 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here