Ingredients
-
Na naleśniki
-
200g Mąka pszenna
-
400 ml Mleko roślinne
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
2 łyżki Olej
-
Na farsz
-
1 sztuka Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
3-4 cm Imbir
-
1 sztuka Ostra papryka
-
1 łyżka Cukier
-
2 łyżki Olej
-
1 sztuka Brokuł
-
2 łyżeczki Sezam
-
1 łyżka Ocet
-
2 łyżki Sos sojowy
-
1 puszka Kukurydza
Przepis na naleśniki z brokułami
Do naleśników chyba nikogo nie będę musiał przekonywać. Z brokułami bywa różnie, ale w takim, pełnym smaku wydaniu, to nawet najbardziej wybredny osobnik, da się namówić do spałaszowania. Jeśli chcesz komuś przemycić brokuły niespodziewanie, to mam pomysł… Zrób kotlety z białej fasoli! Jest tam ukryta spora ilość brokuła. Dla mnie nie ma znaczenia, czy będą to naleśniki z brokułami, tak jak dzisiaj, czy naleśniki z bananem jak ostatnio. Zjem wszystko, każdą ilość! Najważniejsze, żeby było ładnie, kolorowo i smacznie.
Z czym podawać naleśniki faszerowane brokułami?
W związku z tym, że ja lubię pikantne dania, to polałem je ostrym sosem. Polecam również podawanie z sosem ziołowym, sojonezem czy jogurtem. Takie „białe” sosy bardzo fajnie będą współgrały zarówno z brokułem, jak i pikantną papryczką oraz czosnkiem. Świetne połączenie, które z pewnością posmakuje każdemu.
Czy można zrobić je w wersji bezglutenowej?
Pewnie, że tak! Na moim blogu znajdziesz przepisy na naleśniki bezglutenowe. Moimi ulubionymi są naleśniki z ciecierzycy, oraz z mąki gryczanej. Co prawda nie ma to jak klasyczne, wykonane z tego przepisu, ale zawsze jest jakaś alternatywa.
Jeśli lubisz takie klimaty smakowe, jak w tym daniu, to posmakuje Ci z pewnością tajska sałatka z tofu. Koniecznie musisz spróbować.
Składniki
Na naleśniki |
|
Mąka pszenna: 200g | |
Mleko roślinne: 400 ml | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Olej: 2 łyżki | |
Na farsz |
|
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Imbir: 3-4 cm | |
Ostra papryka: 1 sztuka | |
Cukier: 1 łyżka | |
Olej: 2 łyżki | |
Brokuł: 1 sztuka | |
Sezam: 2 łyżeczki | |
Ocet: 1 łyżka | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Kukurydza: 1 puszka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszaj i odstaw na 5 minut. Sprawdź czy nie jest zbyt gęste, w razie potrzeby dolej odrobinę mleka lub wody. Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor. |
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Ocet w jakimś konkretnym celu?
Dla przełamania smaku głównie 🙂