Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mąka ryżowa:: 150g
Skrobia ziemniaczana:: ewentualnie kukurydziana 2 łyżki
Mleczko kokosowe:: 100ml
Woda:: ewentualnie troszkę więcej 100ml
Sól:: 1/2 łyżeczki
Cukier:: 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy:: do smażenia

Nutritional information

1
Porcja
191
Kalorie
3g
Białko
5g
Tłuszcz
35g
Węgl.

Lubisz naleśniki, ale nie możesz jeść glutenu? Z pomocą przychodzą naleśniki z mąki ryżowej. Są to bardzo proste do zrobienia naleśniki z mąki ryżowej!

  • 15 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Share

Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki ryżowe to kolejne naleśniki bezglutenowe na tym blogu, ale na pewno nie ostatnie! Jestem zauroczony tą wersją naleśników. Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że naleśniki z mąki ryżowej są takie dobre?! Widocznie, albo mało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach 😉

To co wyróżnia naleśniki z mąki ryżowej to to, że są bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki.

Ja użyłem mąki z ryżu brązowego, ale z białego powinno wyjść równie smacznie! Zamiast skrobi kukurydzianej, tak jak ja to zrobiłem, możesz użyć ziemniaczanej. Da troszkę inny efekt, ale naleśniki i tak będą pyszne. Ewentualnie, jeśli nie masz ani jednej ani drugiej, to zaryzykuj zrobienie ich bez niej, ale dodaj wtedy troszkę mniej płynów.

Jak ja jem naleśniki z mąki ryżowej?

Ja najbardziej lubię zajadać naleśniki z owocami. Ewentualnie dobrymi dodatkami są również masło orzechowe lub tahini i dżem.

Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Mąka ryżowa:: 150g
Skrobia ziemniaczana:: ewentualnie kukurydziana 2 łyżki
Mleczko kokosowe:: 100ml
Woda:: ewentualnie troszkę więcej 100ml
Sól:: 1/2 łyżeczki
Cukier:: 1/2 łyżeczki
Olej kokosowy:: do smażenia

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera lub miksera. Ilość wody zależy od tego jakiego mleczka użyjemy oraz od zawilgocenia mąki. Ciasto powinno wyjść lekko gęste - tak jak standardowe ciasto naleśnikowe.

Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę ryżową w najniższej cenie -> Kliknij

2
Gotowe

Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż cienkie naleśniki. Jeden naleśnik to 3/4 chochelki lub po prostu lej na oko ;)

3
Gotowe

Gdy już się zarumienią z jednej strony, obróć je na drugą stronę i smaż dalej.

Konrad Budzyk

Sałatka z kaszy jęczmiennej
previous
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Makaron z serem z ziemniaka
next
Makaron z serem z ziemniaka
Sałatka z kaszy jęczmiennej
previous
Sałatka z kaszy jęczmiennej
Makaron z serem z ziemniaka
next
Makaron z serem z ziemniaka
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Oliwia

Coz to za nalesniki bez jajka???

Konrad Budzyk

Wegańskie i bezglutenowe 😉

Ewelina

Bardzo dziękuję za ten przepis! Karmię piersią a synek nie toleruje pszenicy, nabiału i jajek. Muszę więc kombinować. Szczerze mówiąc nie wierzyłam zbytnio, że ten naleśnikowy eksperyment się powiedzie..bo jak to naleśniki bez jajek? A jednak da się! Wyszły pyszne, chrupiące. Zjadłam z warzywnym nadzieniem z orientalną nutą. Mniam:-)

Anna

nalesniki pycha wyszly super ja lubie z mija domowa nutella czyli tahini zmiksowane z kakao i troche miodu

Agnieszka

mój synek – mały alergik – dzis rano mnie prosił … „napisz do tego pana od naleśników, że są super”- no to szanowny Panie pisze 🙂 bardzo dziękujemy za ten przepis, bo naprawdę to jedyny przepis na naleśniki który mi wyszedł , Oli marzył o zjedzeniu naleśników (bez jajka i glutenu) … wczoraj przeczytałam wywiad z Panem na WP , weszłam na Pana bloga bardziej z nudów niż ciekawości ..a tu taka niespodzianka 🙂

Konrad Budzyk

Oooo super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Dorota

Do spróbowania przekonało mnie porównanie rozlewania się ciasta do dżumy.
Nie żałuję.
Fajny przepis, dziękuję.

Konrad Budzyk

Mam nadzieję, że jeszcze nie raz się przydam 😉

Elżbieta

To mleczko kokosowe takie gęste ma być?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Magda

A wyjdą na mleku kokosowym domowym (rzadkim) ?

Konrad Budzyk

Tak, ale trzeba dodać więcej mąki 🙂

Asia

Ile nalesnikow wychodzi z przepisu?

Konrad Budzyk

4 🙂

Aneta

Czy mąkę ryżową powinno się przesiewać?

Delektujemy

Takie naleśniki są bardzo zdrowe chociaż smak jest średni ; )

18
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here