Ingredients
-
150g Mąka ryżowa
-
2 łyżki Skrobia ziemniaczanaewentualnie kukurydziana
-
100ml Mleczko kokosowe
-
100ml Wodaewentualnie troszkę więcej
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
Olej kokosowydo smażenia
Naleśniki z mąki ryżowej
Naleśniki ryżowe to kolejne naleśniki bezglutenowe na tym blogu, ale na pewno nie ostatnie! Jestem zauroczony tą wersją naleśników. Dlaczego nikt mi wcześniej nie powiedział, że naleśniki z mąki ryżowej są takie dobre?! Widocznie, albo mało osób wie, albo garstka trzyma sekret i o tym mówi tylko w kuluarach 😉
To co wyróżnia naleśniki z mąki ryżowej to to, że są bardzo wdzięczne podczas smażenia. Ciasto po patelni rozlewa się niczym dżuma po Europie lata temu. Błyskawicznie obejmuje cienką warstwą całą patelnię, a na sam koniec bardzo łatwo odchodzą gotowe naleśniki.
Ja użyłem mąki z ryżu brązowego, ale z białego powinno wyjść równie smacznie! Zamiast skrobi kukurydzianej, tak jak ja to zrobiłem, możesz użyć ziemniaczanej. Da troszkę inny efekt, ale naleśniki i tak będą pyszne. Ewentualnie, jeśli nie masz ani jednej ani drugiej, to zaryzykuj zrobienie ich bez niej, ale dodaj wtedy troszkę mniej płynów.
Jak ja jem naleśniki z mąki ryżowej?
Ja najbardziej lubię zajadać naleśniki z owocami. Ewentualnie dobrymi dodatkami są również masło orzechowe lub tahini i dżem.
Zobacz również inne przepisy na naleśniki bezglutenowe
Składniki
Mąka ryżowa:: 150g | |
Skrobia ziemniaczana:: 2 łyżki | |
Mleczko kokosowe:: 100ml | |
Woda:: 100ml | |
Sól:: 1/2 łyżeczki | |
Cukier:: 1/2 łyżeczki | |
Olej kokosowy:: |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Wszystkie składniki połączyć za pomocą blendera lub miksera. Ilość wody zależy od tego jakiego mleczka użyjemy oraz od zawilgocenia mąki. Ciasto powinno wyjść lekko gęste - tak jak standardowe ciasto naleśnikowe. Sprawdź koniecznie gdzie dostaniesz mąkę ryżową w najniższej cenie -> Kliknij |
2
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Smaż cienkie naleśniki. Jeden naleśnik to 3/4 chochelki lub po prostu lej na oko ;) |
3
Gotowe
|
Gdy już się zarumienią z jednej strony, obróć je na drugą stronę i smaż dalej. |
Coz to za nalesniki bez jajka???
Wegańskie i bezglutenowe 😉
Bardzo dziękuję za ten przepis! Karmię piersią a synek nie toleruje pszenicy, nabiału i jajek. Muszę więc kombinować. Szczerze mówiąc nie wierzyłam zbytnio, że ten naleśnikowy eksperyment się powiedzie..bo jak to naleśniki bez jajek? A jednak da się! Wyszły pyszne, chrupiące. Zjadłam z warzywnym nadzieniem z orientalną nutą. Mniam:-)
nalesniki pycha wyszly super ja lubie z mija domowa nutella czyli tahini zmiksowane z kakao i troche miodu
mój synek – mały alergik – dzis rano mnie prosił … „napisz do tego pana od naleśników, że są super”- no to szanowny Panie pisze 🙂 bardzo dziękujemy za ten przepis, bo naprawdę to jedyny przepis na naleśniki który mi wyszedł , Oli marzył o zjedzeniu naleśników (bez jajka i glutenu) … wczoraj przeczytałam wywiad z Panem na WP , weszłam na Pana bloga bardziej z nudów niż ciekawości ..a tu taka niespodzianka 🙂
Oooo super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Do spróbowania przekonało mnie porównanie rozlewania się ciasta do dżumy.
Nie żałuję.
Fajny przepis, dziękuję.
Mam nadzieję, że jeszcze nie raz się przydam 😉
To mleczko kokosowe takie gęste ma być?
Tak 🙂
A wyjdą na mleku kokosowym domowym (rzadkim) ?
Tak, ale trzeba dodać więcej mąki 🙂
Ile nalesnikow wychodzi z przepisu?
4 🙂
Czy mąkę ryżową powinno się przesiewać?
Takie naleśniki są bardzo zdrowe chociaż smak jest średni ; )