Ingredients
-
200g Mąka pszenna
-
400 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Olej
-
20g Świeże drożdże
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
szczypta Sól
-
Opcjonalnie
-
do smażenia Olej
Okrągłe, cienkie, ale jednocześnie puszyste i cudownie sprężyste… Naleśniki drożdżowe, to jedna z moich ulubionych wersji naleśników! Nadają się do pałaszowania zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Dzisiaj ukręciłem je sobie z masłem orzechowym, syropem klonowym, bananem, malinami, tartą czekoladą i płatkami migdałów… Oj jak mi takie coś smakuje…!
Naleśniki drożdżowe
Do przygotowania naleśników nie potrzebujesz skomplikowanych i trudnodostępnych składników, w związku z tym jest to posiłek, który może ukręcić sobie każdy i praktycznie zawsze. Ja najbardziej lubię robić naleśniki na mleku sojowym waniliowym, ale świetnie sprawdzi się również każde inne mleko, a nawet woda. Niezbędne i niezastąpione będę natomiast… drożdże… w końcu nie bez powodu robimy naleśniki drożdżowe 😂 Świeże drożdże można ewentualnie zastąpić drożdżami instant – powinno wystarczyć 7g.
Do smażenia naleśników drożdżowych będzie Ci potrzebna patelnia – najlepiej taka do naleśników. Nie ważne czy używasz patelni za miliony monet, czy z marketu za kilka złotych, pamiętaj posmarować patelnię delikatnie olejem. Dzięki temu naleśniki wychodzą ładniejsze i smaczniejsze.
Przy okazji polecam Ci również mój przepis na klasyczne drożdżowe racuchy z jabłkami, naleśniki bez jajek oraz placuszki bez jajek.
Składniki
Mąka pszenna: 200g | |
Mleko roślinne: 400 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Świeże drożdże: 20g | |
Cukier: 1/2 łyżeczki | |
Sól: szczypta | |
Opcjonalnie |
|
Olej: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Umieść wszystkie składniki w misce i za pomocą blendera lub trzepaczki dokładnie je połącz. Uważaj, żeby nie zostały grudki. |
2
Gotowe
|
Miskę przykryj ściereczką i odstaw do lekkiego wyrośnięcia na około 10-15 minut. |
3
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. Użyj całej chochelki ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor. Twoje naleśniki drożdżowe są już gotowe, smacznego! |
Drożdżowe naleśniki – to brzmi pysznie 😉
Serdecznie dziękuje za ten przepis, naleśniki faktycznie są znakomite w smaku i bardzo proste w wykonaniu 🙂
Bardzo mi miło 🙂
„Świeże drożdże można ewentualnie zastąpić drożdżami instant – powinno wystarczyć 7g.”
Prośba o doprecyzowanie :))) Jaki ekwiwalent?
Tak jak w przepisie – 20g świeżych można zastąpić 7g suchych 🙂