Ingredients
-
Sos pomidorowy
-
1 mała Cebula czerwona
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
700 ml Passata pomidorowa
-
5 łyżeczek Kapary
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
1 łyżeczka Oregano
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
-
Nadzienie
-
140g Orzechy nerkowca
-
180g Tofu naturalne
-
70 ml Mleko roślinne
-
4 łyżeczki Sok z cytryny
-
3 łyżki Płatki drożdżowe
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
1 łyżeczka Czosnek granulowany
-
1/2 łyżeczki Sól
-
1 sztuka Cebula biała
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Olej
-
100g Świeży szpinak
-
Dodatkowo
-
25-30 sztuk Makaron MUSZLE
-
do podania Pesto bazyliowe
Oj jak za mną chodziły muszle nadziewane szpinakiem… Pamiętam, że gdy byłem jeszcze małym brzdącem, to sporadycznie takie muszle pojawiały się na obiad i zawsze robiły furorę. Oczywiście wtedy farsz był niewegański, ale dzisiaj postanowiłem je zweganizować i pokazać Wam, jakie to jest PYSZNE!
Muszle nadziewane szpinakiem i serkiem z nerkowców
To danie z pewnością nie należy do grupy „ekspresowych obiadów”. Zrobienie muszli zajmuje troszkę czasu, ale po pierwszym kęsie będziecie wiedzieli, że to nie był czas zmarnowany, tylko świetnie zainwestowany. Oj jak to cudnie pachnie i wspaniale smakuje…
Nadzienie ukręciłem ze wspomnianych w tytule orzechów nerkowca, tofu naturalnego, mleka roślinnego, płatków drożdżowych i soku z cytryny. Po blendowaniu otrzymałem gładki i aksamitny serek przypominający ricottę. Do niego wmieszałem podsmażony i następnie przesiekany szpinak… Powstało nadzienie, które umieściłem w ugotowanych al dente muszlach. Ułożyłem je na wcześniej zrobionym sosie pomidorowym z kaparami, który cudownie dopełnia kremowe i delikatne nadzienie… Po zapieczeniu, w całej kuchni unosi się wspaniały zapach. Teraz pozostało tylko skropić makaron pesto bazyliowym, udekorować ziołami i można pałaszować.
Niezbędnym składnikiem do przygotowania muszli nadziewanych szpinakiem, jest oczywiście makaron w kształcie dużych muszli, czyli „Conchiglioni”. Moje muszle mają nietypowy kształt i piękne kolory. Dostałem je w delikatesach włoskich, ale bardzo często możecie trafić na klasyczne duże muszle w Biedronce, Lidlu czy też w Netto podczas rzutów włoskich. Jeśli pod nosem macie hipermarket, to z pewnością będą w stałej ofercie.
Jeśli jesteś makaronoholikiem, to polecam Ci również lasagne ze szpinakiem, lasagne z soczewicą oraz niezawodny i ekspresowy makaron spaghetti z piekarnika, który jest moim sposobem na szybki obiad.
Szukasz blendera do przygotowania idealnie gładkiego masła orzechowego, kremu lub pasty? Zobacz koniecznie mój wpis „jaki blender wybrać?„. Pokazuje w nim jakiego sprzętu od dłuższego czasu używam i JESTEM Z NIEGO BARDZO ZADOWOLONY! We wpisie znajdziesz również kod zniżkowy.
Składniki
Sos pomidorowy |
|
Cebula czerwona: 1 mała | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Passata pomidorowa: 700 ml | |
Kapary: 5 łyżeczek | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Cynamon: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Nadzienie |
|
Orzechy nerkowca: 140g | |
Tofu naturalne: 180g | |
Mleko roślinne: 70 ml | |
Sok z cytryny: 4 łyżeczki | |
Płatki drożdżowe: 3 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka | |
Czosnek granulowany: 1 łyżeczka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Cebula biała: 1 sztuka | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Olej: 2 łyżki | |
Świeży szpinak: 100g | |
Dodatkowo |
|
Makaron MUSZLE: 25-30 sztuk | |
Pesto bazyliowe: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Sos pomidorowyCebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek na plasterki. W garnku rozgrzej olej i smaż je przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki na sos i gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku i odstaw. |
2
Gotowe
|
NadzienieOrzechy nerkowca zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie odlej wodę i przełóż je do kielich blendera. Dodaj tofu naturalne, wlej mleko roślinne oraz sok z cytryny, wsyp płatki drożdżowe, cukier oraz przyprawy. Zblenduj na gładki i aksamitny krem. |
3
Gotowe
|
Cebulę białą pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Rozgrzej olej i smaż je przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj szpinak i smaż pod przykryciem do momentu, aż zmniejszy swoją objętość - około 3-5 minut. Po tym czasie odstaw go do lekkiego przestygnięcia i przesiekaj. |
4
Gotowe
|
Wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie powstały krem z tofu i nerkowców oraz szpinak. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. |
5
Gotowe
|
Muszle nadziewane szpinakiemMakaron muszle ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - mają być al dente, ponieważ dojdą jeszcze w piekarniku. |
6
Gotowe
|
Ugotowane muszle przelej zimną wodą i dobrze odcedź. |
7
Gotowe
|
Wcześniej zrobiony sos pomidorowy wlej do naczynia do zapiekania. |
8
Gotowe
|
Muszle nadziewaj powstałym farszem ze szpinakiem i układaj w naczyniu żaroodpornym na sosie pomidorowym. |
9
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką lub folią aluminiową i piecz przez 20 minut. Po tym czasie ściągnij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut. |
10
Gotowe
|
Muszle nadziewane szpinakiem wyjmij z piekarnika, skrop pesto bazyliowym, udekoruj ziołami i zajadaj. Smacznego! |
Bardzo dobre danie, które jest idealne np. kolację! Na początku myślałam, że będzie mocno wyczuwalna cebula oraz czosnek, ale okazało się, ze wszystko bardzo dobrze się komponuje, jeśli chodzi o smak.
Dziękuję za super przepis 🙂
Bardzo dziękuję za opinię 🙂 Miło mi, że smakowało i zapraszam również do skorzystania z pozostałych przepisów 🙂
Wyszło przepyszne, super przepis <3
Robię od czasu do czasu na przyjazd gości. Jest trochę pracochłonne, ale smakuje wszystkim, mięsożercom również. Dziękuję za przepis.