Ingredients
-
1kg Jabłka
-
50-100 ml Woda
-
3-4 łyżki Sok z cytryny
-
1 łyżka Cukier
MUS JABŁKOWY
Tym razem przychodzę do Was z przepisem niesłychanie prostym, ale jednocześnie użytecznym. Mus jabłkowy, bo to o nim mowa, jest świetnym dodatkiem do ciast (znajdziecie go w wielu przepisach), można nim posmarować naleśniki lub placuszki, albo… pałaszować łyżeczką… 😅
Przepis na mus jabłkowy który tutaj podaję, to minimum składników i roboty. Jeśli chcesz, to możesz śmiało dodać do niego cynamonu lub rodzynek. Osobiście jednak wybieram podstawową wersję, ponieważ zazwyczaj używam go do wypieków.
Jak zrobić mus jabłkowy? Czy można go przechowywać?
Samo przygotowanie musu jest bajecznie proste i rozpisane krok po kroku poniżej. Co do przechowywania, to gotowy mus jabłkowy możesz trzymać w lodówce przez przynajmniej kilka dni lub poddać go procesowi pasteryzacji, a nawet zamrozić!
Składniki
Jabłka: 1kg | |
Woda: 50-100 ml | |
Sok z cytryny: 3-4 łyżki | |
Cukier: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Wyszedł pyszny i jaśniutki 💓
Miło mi, że przepis się sprawdził 💓 🙂