Ingredients
-
200g Zielona soczewica
-
500g Cebula
-
6 łyżek Oliwa z oliwek
-
6 sztuk Ziele angielskie
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
200g Ryż basmati
-
2 łyżeczki Kumin
-
1/2 łyżeczki Kurkuma
-
1/4 łyżeczki Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
-
600ml Bulion warzywny
-
3-4 łyżki Sos sojowy
-
Do podania
-
kilka łyżek Jogurt roślinny
-
pęczek Zielona pietruszka
Przenosimy się w kulinarne zakątki krajów Bliskiego Wschodu, aby ukręcić MUJADARA. W prostocie siła… Tak można by opisać w skrócie dzisiejsze danie. Jest to połączenie białego ryżu, zielonej soczewicy, karmelizowanej cebuli oraz aromatycznych przypraw… Tylko kilka łatwo dostępnych składników i REWELACYJNY ryż z soczewicą jest gotowy do pałaszowania!
Ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulą
Dawniej mujadara była daniem niesamowicie popularnym wśród nizin społecznych Bliskiego Wschodu. Było to spowodowane oczywiście relatywnie tanimi składnikami i pożywnym połączeniem ryżu i soczewicy. Swój wyjątkowy smak czerpie z karmelizowanej cebuli i wspaniałych przypraw. Jest to niesamowicie proste i pełnowartościowe danie, które może stać się częścią również Twojego codziennego jadłospisu!
Z czym podawać ryż z soczewicą?
Świetną opcją będzie podanie mujadara ze sporym kleksem roślinnego jogurtu, ogromem karmelizowanej cebuli oraz zieloną pietruszką. Dodatkowo z dzisiejszym daniem dobrze będzie współgrała sałatka z pomidora, ponieważ nada ona całemu daniu niesamowitej świeżości.
Tradycyjnie mujadara nie ma w swoim składzie sosu sojowego, ale… moim zdaniem świetnie wzbogaca on danie, tak więc te kilka łyżek naprawdę warto dodać. Jeśli lubisz pikantne jedzenie, to śmiało możesz dodać również sosu Sriracha – PASUJE TUTAJ IDEALNIE.
Chcesz zrobić coś jeszcze z zieloną soczewicę? Sprawdź koniecznie mój gulasz z soczewicy, klopsiki z soczewicy oraz lasagne z soczewicą. Zobacz również pozostałe dania wegańskie, które dla Ciebie przygotowałem… Dość zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i ukręcić ryż z soczewicą!
Składniki
Zielona soczewica: 200g | |
Cebula: 500g | |
Oliwa z oliwek: 6 łyżek | |
Ziele angielskie: 6 sztuk | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka | |
Ryż basmati: 200g | |
Kumin: 2 łyżeczki | |
Kurkuma: 1/2 łyżeczki | |
Cynamon: 1/4 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bulion warzywny: 600ml | |
Sos sojowy: 3-4 łyżki | |
Do podania |
|
Jogurt roślinny: kilka łyżek | |
Zielona pietruszka: pęczek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Soczewicę zalej dużą ilością wody i odstaw na 2 godziny. Po tym czasie ugotuj ją, ale uważaj, żeby nie rozgotować! Przepłucz i odstaw. |
2
Gotowe
|
Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej w dużym garnku oliwę, wrzuć cebulę, ziele angielskie oraz cukier trzcinowy. Smaż na średnim ogniu przez około 20 minut, aż cebula zrobi się przyjemnie brązowa, ale nie spalona. Po tym czasie odłóż 1/3 cebuli do późniejszej dekoracji dania. |
3
Gotowe
|
Do garna z cebulą dorzuć przepłukany ryż, wsyp kumin, kurkumę, cynamon i wymieszaj. Wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu do momentu gdy ryż zacznie robić się miękki - w razie potrzeby możesz dodać odrobinę więcej bulionu lub wody. |
4
Gotowe
|
Dodaj ugotowaną i przepłukaną soczewicę oraz sos sojowy i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 5 minut. Spróbuj, dopraw do smaku i podawaj. Smacznego! |
Zrobiłem. U mnie wyszło delikatne i było… żółte, a nie takie ciemnie jak u Ciebie. W każdym razie bardzo mi smakowało i w przyszłym tygodniu pojawi się znowu na stole. Dzięki za przepis.
Już wiem czym jest spowodowany kolor. Miałem sos sojowy ciemny i to on sprawił, że kolor zrobił się ciemniejszy 🙂
A ten kumin to mielony dodawać czy ziarna?
Mielony 🙂
Jestem w trakcie robienia,nie mam kuminu,jednak dodałam łyżkę stołową soku z pigwy,ciekawe, wszak zawsze ktoś coś doda,odejmie,zwiększa ilość lub zmniejsza,baza jest, cała podstawa jak u Ciebie, czekam na efekt końcowy.