Ingredients
-
150g Cukinia
-
200g Mąka pszenna
-
250g Mus jabłkowy
-
50g Olej
-
8 łyżek Mleko roślinne
-
50g Orzechy
-
4-5 łyżek Cukier
-
1 łyżeczka Cynamon
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
szczypta Sól
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Soda oczyszczona
Muffiny z cukinii
Jestem strasznym łasuchem i przyznaję się bez bicia, że słodkości uwielbiam i z wielką chęcią po nie sięgam. Ostatnio staram się ograniczać do tych, które zrobię samodzielnie, tak więc możecie być pewni, że zaleje Was fala przepisów na proste desery… 😅 Tym razem upiekłem rumiane muffiny z cukinii.
Zjeść ciastko i mieć ciastko… Tak właśnie się czuję, gdy pałaszuję babeczki z cukinii. Z jednej strony słodkie i smakowite, z drugiej strony… PORCJA WARZYW!
Jakie są muffiny z cukinii?
Delikatne, wilgotne i aromatyczne… Niesamowitego charakteru nadaje im mus jabłkowy, cynamon i gałka muszkatołowa. Wspaniałe połączenie, które uzależnia!
Muffinki z cukinii – KĄCIK PORAD
- Ilość muffinek, które wyjdą z podanych proporcji, zależy od wielkości foremki. U mnie z całości wyszło 15 małych babeczek.
- Mus jabłkowy możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Sprawdź koniecznie jak zrobić mus jabłkowy – to naprawdę proste!
- W miejsce musu jabłkowego możesz również użyć rozgniecionego banana.
- Polecam użycie oleju kokosowego lub rzepakowego.
- Jeśli chodzi o orzechy, to u mnie były to orzechy nerkowca, ale świetnie sprawdzą się również orzechy włoskie i ziemne.
- Do muffinek możesz również dodać posiekaną czekoladę!
Lubisz takie proste przepisy? Zobacz również chlebek bananowy, wegańskie drożdżówki z serem i piernik z dynii. Są to klasyczne wypieki, z którymi poradzi sobie każdy!
Składniki
Cukinia: 150g | |
Mąka pszenna: 200g | |
Mus jabłkowy: 250g | |
Olej: 50g | |
Mleko roślinne: 8 łyżek | |
Orzechy: 50g | |
Cukier: 4-5 łyżek | |
Cynamon: 1 łyżeczka | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Sól: szczypta | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Czy cukinię należy wcześniej odsączyć z nadmiaru wody?
Ja nie odsączyłem 🙂
Pyszne! Na drugi raz robię z podwójnej porcji.
Ja też nie odsaczalam cukinii. Użyłam mąki orkiszowe i dodałam jajko (dla większej pożywności), bo używam.
Super, że się sprawdził przepis 🙂
Robiliśmy z synem!! Pyszota! Polecam również dla dzieci. Wilgotne, nie za słodkie. Pycha 🤤
Super, bardzo mi miło <3 🙂
Mi wyszły ciemne bardzo, dlaczego?
Może być, że jabłka były ciemniejsze (bardziej uprażone) lub więcej zostało dodane cynamonu 🙂
Jakaś alternatywa dla mąki pszennej? Czy np. mąka ryżowa równie dobrze się sprawdzi?