Muffiny z cukinii

0 0
Muffiny z cukinii

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia: 150g
Mąka pszenna: 200g
Mus jabłkowy: 250g
Olej: 50g
Mleko roślinne: 8 łyżek
Orzechy: 50g
Cukier: 4-5 łyżek
Cynamon: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Sól: szczypta
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki

Chcesz zabłysnąć przed znajomymi... lub samym sobą? Zrób babeczki z cukinii!

  • Serves 15
  • Medium

Ingredients

Share

Muffiny z cukinii

Jestem strasznym łasuchem i przyznaję się bez bicia, że słodkości uwielbiam i z wielką chęcią po nie sięgam. Ostatnio staram się ograniczać do tych, które zrobię samodzielnie, tak więc możecie być pewni, że zaleje Was fala przepisów na proste desery… 😅  Tym razem upiekłem rumiane muffiny z cukinii.

Zjeść ciastko i mieć ciastko… Tak właśnie się czuję, gdy pałaszuję babeczki z cukinii. Z jednej strony słodkie i smakowite, z drugiej strony… PORCJA WARZYW!

Jakie są muffiny z cukinii?

Delikatne, wilgotne i aromatyczne… Niesamowitego charakteru nadaje im mus jabłkowy, cynamon i gałka muszkatołowa. Wspaniałe połączenie, które uzależnia!

Przepis na muffiny z cukinii | Babeczki z cukinii

Muffinki z cukinii – KĄCIK PORAD

  • Ilość muffinek, które wyjdą z podanych proporcji, zależy od wielkości foremki. U mnie z całości wyszło 15 małych babeczek.
  • Mus jabłkowy możesz zrobić samodzielnie lub kupić gotowy. Sprawdź koniecznie jak zrobić mus jabłkowy – to naprawdę proste!
  • W miejsce musu jabłkowego możesz również użyć rozgniecionego banana.
  • Polecam użycie oleju kokosowego lub rzepakowego.
  • Jeśli chodzi o orzechy, to u mnie były to orzechy nerkowca, ale świetnie sprawdzą się również orzechy włoskie i ziemne.
  • Do muffinek możesz również dodać posiekaną czekoladę!

Lubisz takie proste przepisy? Zobacz również chlebek bananowy, wegańskie drożdżówki z serem i piernik z dynii. Są to klasyczne wypieki, z którymi poradzi sobie każdy!

[Ocena: 4.5]

Składniki

Ilość porcji:
Cukinia: 150g
Mąka pszenna: 200g
Mus jabłkowy: 250g
Olej: 50g
Mleko roślinne: 8 łyżek
Orzechy: 50g
Cukier: 4-5 łyżek
Cynamon: 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa: szczypta
Sól: szczypta
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Soda oczyszczona: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

2
Gotowe

Do dużej miski dodaj wszystkie składniki i wymieszaj je ze sobą bardzo dokładnie.

3
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (góra-dół). Do foremek włóż papiloty lub delikatnie wysmaruj je olejem. Przełóż ciasto do foremek. Wstaw babeczki do piekarnika i piecz około 20-25 minut. Odstaw do przestygnięcie i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Jak zrobić mus jabłkowy? Przepis na mus jabłkowy
previous
Mus jabłkowy
Gulasz z batatów
next
Gulasz z batatów
Jak zrobić mus jabłkowy? Przepis na mus jabłkowy
previous
Mus jabłkowy
Gulasz z batatów
next
Gulasz z batatów
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tomek Z.

Czy cukinię należy wcześniej odsączyć z nadmiaru wody?

Konrad Budzyk

Ja nie odsączyłem 🙂

Aga

Pyszne! Na drugi raz robię z podwójnej porcji.

Ja też nie odsaczalam cukinii. Użyłam mąki orkiszowe i dodałam jajko (dla większej pożywności), bo używam.

Konrad Budzyk

Super, że się sprawdził przepis 🙂

Paulina

Robiliśmy z synem!! Pyszota! Polecam również dla dzieci. Wilgotne, nie za słodkie. Pycha 🤤

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło <3 🙂

Magda

Mi wyszły ciemne bardzo, dlaczego?

Konrad Budzyk

Może być, że jabłka były ciemniejsze (bardziej uprażone) lub więcej zostało dodane cynamonu 🙂

Agnieszka

Jakaś alternatywa dla mąki pszennej? Czy np. mąka ryżowa równie dobrze się sprawdzi?

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here