Ingredients
-
500g Ziemniakiugotowane
-
100g Mąka pszennaewentualnie pszennej, bezglutenowej, np. gryczanej
-
1 łyżeczka Sól
Ile to już razy występowała taka sytuacja, że nagotowało się ziemniaków z myślą, że zostaną zjedzone, a tu nagle niespodzianka… większości z nas takie coś się przytrafia pewnie, przynajmniej, kilka razy do roku. Pojawia się wtedy pytanie: co z nimi zrobić. Ja osobiście nie przepadam za odgrzewanymi ziemniakami i dlatego szukałem pomysłu jak je zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli.
Czym są moskole?
Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków. Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być stosunkowo ciężkie, a nie jak bułka i smażone na blasze lub suchej patelni – piekarnik lepiej, żeby został w trybie uśpienia 😉 Nie bez znaczenia, w przypadku moskoli, jest to co im towarzyszy…
Z czym podawać?
Najlepiej z masłem czosnkowym. Przepis na wegańskie masło jest już na blogu. Wystarczy do niego wmieszać przeciśnięty przez praskę czosnek. Oczywiście można również podawać moskole jako dodatek do zupy zamiast pieczywa czy jeść z ulubionymi sosami. Co kto lubi. Ja osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli z masłem czosnkowym lub solo. Takie jadłem od dziecka i takie lubię najbardziej.
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotowane ziemniaki zetrzyj na tarce. |
2
Gotowe
|
Ziemniaki, mąkę i sól umieść w malakserze i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie, ale nie lepiące się do rąk! W razie potrzeby dosyp mąki. Ilość mąki zależy po prostu od tego, jak "mokre" są nasze ziemniaki. |
3
Gotowe
|
Podziel ciasto na 6-8 części i formuj placki i oprósz je mąką. |
4
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię i kładź placki. Smaż z każdej strony do momentu mocnego przysmażenia. Uważaj jednak, żeby nie przypalić! |
takie proste…zamiast grzanek do zupy krem wypróbuje moskole 😀
Świetny pomysł. U mnie spróbują być dodatkiem do zupy krem- zamiast grzanek 😉
Też rewelacyjnie! 🙂
Smażymy na oleju czy na suchej patelni ?
Na suchej 🙂
jak zetrzeć na tarce ugotowane ziemniaki?
Tak po prostu… wystarczy ich nie rozgotować. Ewentualnie przez praske do zoemniaków można 😉
Ten przepis przywołał wspomnienia sprzed lat, Zaprzyjaźniona góralka smażyła placki ziemniaczane bezpośrednio na blasze pieca. Ależ nam to smakowało…
pyszne, wspaniałe, kojarzą mi się z moją ukochaną Babcią, która również pochodziła z gór 🙂
To tak jak u mnie 🙂
To musi być.odjazd!
A myślisz ze zamiast orkiszowej mogę dodać owsianej bezgutenowej ?
Nie próbowałem, ale można spróbować 😉
jako małolat podkradałem babci placki na makaron do rosołu pieczone na piecu- zajadałem . babcia rocznik 1927 ma się dobrze ale piec parę lat temu zamieniliśmy jej na ogrzewanie prądem.
Trafiłam przez przypadek na Twojego bloga, i już wiem że będę stałym gościem 🙂 dziękuję za Twoją pracę 🙂
Kilka przepisów już leci do zakładki zapisane i będą próbowane 🙂
Pozdrawiam gorąco