Ingredients
-
100g Orzechy nerkowca
-
szczypta Sól
-
1 litr Woda
-
Opcjonalnie
-
3-4 łyżeczki Cukier
Mleko z nerkowców w 2 minuty!
Czasami… a czasami nawet często, zdarza się taka sytuacja, że rano braknie nam mleka do kawy, bo ktoś wypił i nie kupił… Oczywiście w moim przypadku, zazwyczaj ten ktoś to ja, bo mieszkam sam 😅 Wyzbieranie się, znalezienie w pobliżu sklepu z wegańskim mlekiem i powrót, to mordęga, na którą nie mam ochoty o poranku, dlatego przestawiłem się na mleko roślinne własnej roboty.
Jakie są zalety robienia własnego mleka?
- Wspaniały smak, który przebija wszystkie sklepowe mleka, nie tylko te z nerkowców.
- Większa zawartość orzechów i składników odżywczych
- Znacznie tańsze! Orzechy w internetach kupisz już za około 25zł/kg, dzięki czemu cena zrobienia 1 litra mleka, to jedyne 2,5zł 😊
Obecnie moim ulubionym roślinnym mlekiem, a raczej odpowiednikiem mleka, jest właśnie płynne cudo z orzechów nerkowca. Smakuje wybitnie, robi się je dosłownie w 2 minuty, a dzięki użyciu wspaniałego blendera, takiego ja mój Wartmann, nie trzeba go przecedzać, można je lać np. prosto do kawy lub płatków… Ideał. Z kodem „BLENDMAN” zyskasz dodatkowe 10% rabatu na blender!
A jak tam z przechowywaniem?
Polecam przechowywanie nie dłużej niż 2 dni w lodówce, w zamkniętej szklanej butelce.
Do czego jeszcze często używam nerkowców? Kręcę m.in. własne wegańskie pesto bazyliowe, wegańskie tiramisu, robię wspaniały makaron z brokułami, w sosie z dzisiejszego mleka i wiele, wiele więcej.
Jesteś wzrokowcem? Zobacz jak przygotowuję mleko z nerkowców 😍
Składniki
Orzechy nerkowca: 100g | |
Sól: szczypta | |
Woda: 1 litr | |
Opcjonalnie |
|
Cukier: 3-4 łyżeczki |
Uwielbiam mleko, ale właśnie od jakiegoś czasu szukałam jakiegoś fajnego przepisu na coś od siebie, właśnie znalazłam dzięki 😉