Ingredients
-
150ml Mleko sojowe
-
120ml Olej kokosowy
-
150ml Olej
-
1 łyżeczka Ocet jabłkowy
-
szczypta Sól
-
szczypta Kurkumadodatek opcjonalny
Ile to razy, od momentu przejścia na weganizm, miałem ochotę na pajdę świeżego chleba z masłem, na świeżą chałkę domowej roboty wysmarowaną nim grubą warstwą, a na to dżem i do popicia kakao… Zresztą wykorzystać masło można na wiele innych sposobów, jak np. wypieki. Ja jednak głównie używałem i używam jako smarowidła. Masło roślinne vel. wegańskie to super alternatywa dla osób, które tęsknią za tym smakiem, ale nie mogą lub nie chcą do oryginału wracać.
Zalety TEGO masła roślinnego
- Proste w wykonaniu
- Po wyjęciu z lodówki gotowe do użycia
- Względnie zdrowe, ponieważ nie zawiera utwardzonych tłuszczów
- Dzięki użyciu wysokiej jakości oleju rzepakowego, możemy uzyskać zdrową alternatywę dla masła
- W przeciwieństwie do margaryn ze sklepowych półek, to masło jest wegańskie (chodzi o witaminę D)
Warto do wykonania naszego roślinnego masła użyć oleju rzepakowego tłoczonego na zimno oraz bezzapachowego oleju kokosowego. Jeśli chodzi o mleko roślinne, to ja polecam sojowe słodzone, ponieważ najbardziej mi przypomina w smaku mleko, ale jeśli chcesz to możesz użyć również np. mleka migdałowego lub mleka z nerkowców.
Wersje smakowe
Żeby uzyskać masło smakowe, wystarczy dodać ulubione dodatki, takie jak np.
- czosnek
- suszone zioła
- cebula
Opcji jest naprawdę dużo. Ja na początek polecam jednak zrobić wersję podstawową i później eksperymentować z innymi smakami 🙂
Jak widać poniżej, żeby uzyskać masło roślinne naprawdę nie trzeba używać niesamowicie dziwnych składników lub technik. Wystarczy trochę chęci i kilka minut w kuchni.
- Sprawdź koniecznie, gdzie dostaniesz najtańszy olej kokosowy -> Kliknij
Składniki
Mleko sojowe:: 150ml | |
Olej kokosowy:: 120ml | |
Olej:: 150ml | |
Ocet jabłkowy:: 1 łyżeczka | |
Sól:: szczypta | |
Kurkuma:: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnuszku rozpuść olej kokosowy i odstaw do przestygnięcia. |
2
Gotowe
|
W blenderze kielichowym umieść mleko sojowe i ocet. Miksuj przez 1-2 minuty. |
3
Gotowe
|
Wsyp sól i dolewaj powoli olej rzepakowy, a następnie kokosowy. |
4
Gotowe
|
Po kilku chwilach powinna powstać gęsta masa przypominająca miękkie masło lub budyń. Przelej ją do plastikowego opakowania i odstaw do lodówki na, najlepiej, całą noc. |
5
Gotowe
|
Przechowuj maksymalnie tydzień w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełku, |
Witam, mam pytanie czy olej kokosowy można zastąpić jakimś innym nie orzechowym? I czy ocet jabłkowy można zastąpić octem winnym. Pytam ze względu na anafilaksje na orzechy i alergie na jabłka? Boo wydaje się być pysznoscia 😉
Hmm musi być to olej twardy, więc może być również palmowy, masło shea czy inny tłuszcz, który w ma stałą konsystencję.
Ocet myślę, że można zastąpić. Jest po to, żeby reagować z białkami w mleku. Nie daje on smaku, więc winny powinien również zadziałać 🙂
Olej palmowy jest niezdrowe, a jego pozyskiwanie budzi watpliwosci natury etycznej, bo nieszczone sa siedliska m.in. orangutanow. Chronimy krowy, ale orangutany niech sobie giną?
Poza tym transport oleju z odległęgo zakątka świata to spory ślad węglowy.
A olej kokosowy nie musi być transportowany ? 🙂
Jest dokument na temat wykorzystywania małp do zbierania kokosów. Są na łańcuchach, bite, trzymane w klatkach. Produkcja na szeroką skalę mleka kokosowego i oleju niestety jest równie okrutna wobec zwierząt. Jest poprostu dalej, gdzieś w świecie 😔
Jestem absolutnie ZA wyszukiwaniem takich newsów i zwracaniem uwagi na nieoczywiste aspekty choćby produkcji żywności. Tu jednak włącza mi się taka lekka kontra- A ile LUDZI pracuje praktycznie niewolniczo? Dla „zgniłego zachodu”? Indyjscy rolnicy, szwaczki w Bangladeszu, dzieci produkujące zabawki w Chinach? Zgroza bierze.na cały nasz konsumpcjonizm i to jakie zasady rządzą tym światem, jakie ogromne są podziały…
cześć, a co z octem jabłkowym? mam straszne uczulenie na jabłka a bardzo chciałabym zrobić to masło 🙂
Spróbuj zrobić z octem winnym 🙂 Powinno też się udać idealnie 🙂
A ocet ryżowy? Czy można użyć go zamiast jabłkowego?
Jasne! Nie widze problemu 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam serdecznie 🙂
moge go uzyc do pieczenia?
Tak, ale jeśli ma zastąpić masło w przepisie, to dodaj więcej oleju kokosowego do masła roślinnego, żeby masło gotowe było twardsze 🙂
Jeszcze nie miałam okazji robić twojego masła, jak tylko skończy mi się moje veganskie smarowidlo, to zrobię właśnie to.
Daj znać czy podpasuje 🙂
Czy zamiast mleka sojowego może być dowolne inne mleko roślinne, np. ryżowe, czy migdałowe?
Olej kokosowy nierafinowany, czy rafinowany używasz? Chodzi mi o posmak kokosa, którego niekoniecznie chciałabym czuć w maśle na kanapce 🙂
Oczywiście może być inne mleko, ale może być problem z uzyskaniem ładnej tekstury (tak jak przy sojonezie).
Olej kokosowy rafinowany (bezzapachowy) 🙂
Mam olej nierafinowany 😣 bardzo będzie czuć kokosowy posmak?
Troszkę 🙂
Na początku dodawania oleju rzepakowego masa gęstnieje, później zaczyna się warzyć. Jaki błąd robię podczas tej czynności?
Szczerze, to nic mi nie przychodzi do głowy… jeśli wszystko było tak jak w sposobie wykonania, to powinno wyjść ładnie 🙁
Może, podobnie jak przy majonezie, produkty winny mieć jednakową temperaturę lekko ciepłą ?
Czy można użyć mleko owsiane?
Witam serdecznie
Czy mogęprosić o dokładne proporcje składników.
Masło Blendmana odkryłam niedawno, robiłam już dwa razy. Faktycznie smak podobny do masła nieroślinnego. Mi pasuje 🙂 Dzięki masłu zainteresowałam się również innymi przepisami Blendmana.
<3