Ingredients
-
500g Orzeszki ziemne
-
1/2 łyżeczki Sólopconalnie
Przepis na masło orzechowe
Niesłychanie tanie i pyszne smarowidło… masło orzechowe. Największym kosztem mogą okazać się nasze bezpowrotnie utracone nerwy… Jeśli posiadamy bardzo słaby blender. Miksowanie może okazać się katorgą, drogą przez mękę, a na sam koniec syzyfową pracą. Dlatego też, jeśli chcemy zrobić naprawdę fajne i kremowe masło orzechowe, powinniśmy najpierw zaopatrzyć się w przyzwoity blender, malakser lub robot do zadań specjalnych jak thermomix. Wielu ludzi decyduje się na kupne smarowidła, ale one zawierają najczęściej dodatek oleju palmowego w ilości od 6% do nawet 50%. Tak więc nie są najlepszym wyborem, jeśli dbamy o zdrowie. Poza tym różnica w smaku między sklepowym a domowym masłem orzechowym jest ogromna. Ja osobiście robię je w blenderze kielichowym. Zajmuje mi to nie więcej niż 3-4 minuty. Co prawda muszę cały czas pilnować, odgarniać z boków kielicha, ale te kilka minut to nic strasznego. Zwłaszcza że po tym czeka na nas tak wspaniała nagroda. Mi masło wychodzi nawet z samych orzechów, ale wolę dodać trochę oleju, aby było bardziej smarowne i mniej zaklejało buzie.
Przepis na masło orzechowe – a do czego je użyć?
Oczywiście najpopularniejszym sposobem wykorzystania masła orzechowego w kuchni są po prostu kanapki z nim oraz dżemem. Niestety niewiele osób idzie o krok dalej. Osobiście bardzo lubię ryż z tofu w sosie orzechowym, zupę orzechową, curry z batatem czy tajską sałatkę. Tam wszędzie mamy dodatek masła orzechowego! Poza tym można zrobić coś na słodko. Ciastka z ciecierzycy i batoniki owsiane, to moje klasyki.
Zrób domowe masło orzechowe. Na pewno będzie bazą dla niejednego przepisu na tym blogu.
Wykonanie
1
Gotowe
|
Orzechy umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji - u mnie, tak jak wspomniałem, zajmuje to około 3-4 minuty. Używam funkcji puls a w międzyczasie przegarniam pozostałe na bokach kielicha resztki orzeszków do dalszego zmiksowania. |
A ja zawsze prażę najpierw orzechy na patelni. Polecam tosty z masłem orzechowym i bananami .❤
Ja prażę nerkowce jak chcę z nich masło. Rewelacją! szkoda, że takie drogie 😉
Polecam spróbować też masła z pistacji, łuskanie ich zajmuje trochę czasu, ale warto!
Jeśli już dodajesz olej to jakiego najczęściej używasz? Testowałeś z różnymi? Ja zwykle robię bez oleju, ale jak są takie „suche” orzechy to by się czasem przydało troszkę dolać dla lepszej konsystencji
Rzepakowy lub z pestek winogron 🙂