Masło migdałowe

0 0
Masło migdałowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Migdały:: 200g
Sól:: szczypta
Opcjonalnie
Olej::

Nutritional information

25g
Porcja
143
Kalorie
5g
Białko
13g
Tłuszcz
5.1g
Węgl.
3.2g
Błonnik

Nie wiesz czym posmarować kanapkę? Masz ochotę zalepić sobie buzię czymś niebywale pysznym? Masło migdałowe jest dla Ciebie!

  • 20 min
  • Serves 8
  • Easy

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Masło migdałowe

Uwielbiam masła ze wszystkich orzechów, ale masło migdałowe jest u mnie na pierwszym miejscu. Jest niesamowicie uniwersalne w użyciu, a i tak zazwyczaj kończy u mnie na kanapce w towarzystwie dżemu… Chyba trzeba będzie szarpnąć się na coś bardziej kreatywnego – to masło na to zasługuje.

Masło robiłem również z migdałów prażonych na patelni (trzeba pilnować, żeby nie przypalić) i było ok. Niestety z nieprażonych moim zdaniem było gorsze. Prażenie dodaje specyficznego i wspaniałego smaku. Do przygotowania masła można również użyć obranych migdałów. Kolor gotowego smarowidła będzie wtedy inny, ale smak nadal wybitny. Dodatkowo do masła można dodać wanilię, cynamon lub inne ulubione dodatki smakowe. Ja jednak preferuję klasyczne masło bez dodatków.

[Ocena: 0]

Składniki

Ilość porcji:
Migdały:: 200g
Sól:: szczypta
Opcjonalnie
Olej::

Wykonanie

1
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Migdały przesyp na blaszkę i rozłóż "na płasko". Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz do lekkiego zarumienienia - skórka zacznie pękać, a z piekarnika będzie ulatywał wspaniały zapach. Zajmie to około 15 min. Następnie przesyp orzechy do malaksera lub mocnego blendera kielichowego, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiej pasty - jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz dolać troszkę oleju. Tak przygotowane masło migdałowe można przechowywać tygodniami, a nawet miesiącami... podobno, bo u mnie znika w mgnieniu oka.

Konrad Budzyk

Rollsy z kapusty
previous
Wrapy z kapusty
Kasza jaglana z groszkiem
next
Kasza jaglana z groszkiem
Rollsy z kapusty
previous
Wrapy z kapusty
Kasza jaglana z groszkiem
next
Kasza jaglana z groszkiem
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina

Robię takie masełko z dodatkiem miodu, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Dodaję do koktajli, placków wszelakich oraz uwielbiam posmarować nim nalesniki. Pychaaa😋

Konrad Budzyk

Ooo będę musiał zrobić migdałowe z wiórkami kokosowymi 🙂

Agnieszka

Ewelina, czyli miksujesz wiórki kokosowe razem z migdałami, tak?? 🙂

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here