Ingredients
-
150g Marchew
-
1 cm Imbir
-
150g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
1 łyżka Olej
-
150-200 ml Mleko roślinne
-
3 łyżki Syrop klonowy lub miód
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
Opcjonalnie
-
2 garści Rodzynki
-
do ozdoby Orzechy włoskie
-
do posmarowania Krem a'la mascarpone
Przepis na placki marchewkowe
Lubisz ciasto marchewkowe? Ja bardzo! W związku z tym, że na śniadanie nie wypada zajadać się ciastem, postanowiłem zrobić placki marchewkowe, inspirowane tym cudem. Przepis na marchewkowe placuszki jest bardzo prosty, a efekt końcowy powala. Nie spodziewałem się, że kiedykolwiek będę zajadał się marchewką na śniadanie 😅
Z czym podawać placki marchewkowe?
U mnie był to wegański krem a’la mascarpone. Prosty, własnej roboty, troszkę rozrzedzony mleczkiem kokosowym. Na prawdę warto go zrobić, bo można po plackach, przygotować wegańskie tiramisu piernikowe, które ostatnio dodawałem na bloga.
A co z orzechami i rodzynkami?
U mnie rodzynki wylądowały w środku masy, ponieważ je lubię. Ty nie? To ich nie dodawaj, nic się nie stanie. Orzechy włoskie natomiast u mnie wylądowały na wierzchu placków, do dekoracji. Jeśli chcesz, możesz je również umieścić w masie dla placuszki.
Przy okazji polecam ci również racuchy z bananami oraz racuchy z truskawkami. To również świetne pozycje na śniadanie lub słodki obiad. Zresztą na blogu jest jeszcze wiele innych przepisów godnych polecenia, więc zachęcam do przeszukiwania. Tymczasem przejdźmy do przepisu na dzisiejsze placki z marchewki 🥕 😉
Składniki
Marchew: 150g | |
Imbir: 1 cm | |
Mąka pszenna: 150g | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Soda oczyszczona: 1 łyżeczka | |
Cynamon: 1/2 łyżeczki | |
Gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki | |
Olej: 1 łyżka | |
Mleko roślinne: 150-200 ml | |
Syrop klonowy lub miód: 3 łyżki | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Opcjonalnie |
|
Rodzynki: 2 garści | |
Orzechy włoskie: do ozdoby | |
Krem a'la mascarpone: do posmarowania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
Jaką mąką zastąpić mąkę pszenna?
Np orkiszowa może być, miks bezglutenowy 🙂
Przecież wszędzie można kupić mąkę pszenną
Nie chodzi ze nie da sie kupic tylko ze jest nie zdrowa … lol
Świetne! Pięknie rosną! Proste w wykonaniu, a jakie smaczne 🙂 kolejny cel to wegański krem mascarpone 🙂
A mąka owsiana może być?
Myślę, że tak, ale na pewno nie będą tak puszyste
A jajko?
Nie u mnie 😉
Czy mogę te placuszki podać 9 miesięcznej córce?
Tego nie wiem 🙂
Tak jak najbardziej, nie dodając syropu klonowego ani miodu
Ilość porcji to liczba placków czy osób?
Tutaj osób 🙂
Mam nadzije ze moj 2 latek polubi
Na pewno 🙂
Mąkę uzyskuję sama mieląc ziarna soczewicy,ryżu lub kaszy.Ilosci nieduże,żeby się silnik nie zagrzał.Mieszam z mąką kupną 50/50.Z ryżu pełnoziarnistego lub soczewicy służy jako panierka.Nie przypala się.A marchewka starta już czeka na dodatki.